Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Obiščimo Cabo da Roca

Tam, kjer se srečata rob sveta in neskončni ocean.

Danes gremo skupaj na Portugalsko. Če imate namen obiskati glavno mesto Portugalske Lizbono, ne zamudite priložnosti, da en dan namenite obisku čudovitega kraja Cabo da Roca.

Vsebina

To je čudovit kraj, kjer se lahko počutite, kot da stojite na robu sveta in uživate v šumenju valov ter dih jemajoči pokrajini. Ste kdaj sanjali o tem? Če je vaš odgovor »da«, potem je Cabo da Roca destinacija, ki jo morate obiskati. Ko gledamo veličasten razburkan ocean z visoke pečine, si zlahka predstavljamo, da se tu konča svet in začnejo neskončne morske širjave. Ta občutek pa je resnično neopisljiv. Zato se skupaj sprehodimo po tem čudovitem kraju in si za nekaj minut predstavljajmo zvok vetra in valov, ki butajo ob skale pod nami.

Sam rt je na 140 metrih nadmorske višine. Portugalsko ime »Cabo da Roca« preprosto pomeni »skalnati rt«. Na začetku poti ob rtu je spomenik, na katerem so navedene geografske koordinate območja in besede portugalskega pesnika Luisa Vaza de Camoensa: »Tu se konča kopno in začne morje«. Uživajmo v osupljivih razgledih in ujemimo lepoto tega kraja v svoje objektive.

Obisk_Cabo_da_Roca_-_Visiting_Cabo_da_Roca_8.jpg

Rt ponuja osupljiv razgled na neskončni ocean. Zaprite oči, počasi vdihnite svež oceanski zrak, nato odprite oči in poglejte daleč v daljavo. V tem trenutku bo vsak od nas občutil različne občutke, ki so blizu samo njemu in jih lahko občuti samo tukaj in zdaj.

Po nekaj lepih fotografijah se bomo odpravili na sprehod v drugo smer. Na poti bomo videli, kako rastejo zanimive rože, ki celoten rt prekrivajo kot preproga. Izgleda nenavadno, ampak daje kraju dodaten čar.

Nato se bomo odpravili proti svetilniku. Svetilnik na Cabo da Roca, eden najstarejših na Portugalskem, še vedno deluje, njegova svetloba pa je vidna na razdalji 46 kilometrov. Nedaleč od svetilnika najdemo manjšo trgovino s spominki. Če vas zanima nenavaden spominek, lahko kupite osebno izdelano potrdilo, na katerem bo zapisan vaš obisk najzahodnejše točke Evrope.

Obisk_Cabo_da_Roca_-_Visiting_Cabo_da_Roca_5.jpg

Če ste avanturist, kot sem jaz, potem si lahko ustvarite majhno pustolovščino v obliki pohodniške poti in se spustite do divjih plaž ob oceanu. Od svetilnika vodi navzdol več poti, toda moram opozoriti, da to morda ni primerno za vse. Pot do plaže je precej strma in morate biti dovolj samozavestni, da se spustite po tako strmem pobočju. V mojem primeru se je splačalo.

Zvok oceana in butanja valov ob skale. Spodaj je divja peščena plaža, na kateri ste skoraj sami, po kateri lahko hodite bosi in občutite nekoliko hladen, a še vedno prijeten pesek. Tam prevladujeta neverjetna moč in energija vode in narave. To lahko doživite na tem kraju , ko se spustite na plažo do oceana. Sami pa veste, kako pustolovski ste in na katera odkritja ste pripravljeni.

Obisk Cabo da Roca vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih. Na takšnem kraju se lahko počutite kot majhna oseba, kot majhno zrno peska, saj zagotovo čutite brezmejno moč narave, ki vas obdaja. Zanimivo je, saj lahko vsakemu pri sebi prebudi povsem nove občutke. Upam, da ste uživali v današnjem sprehodu. Dokler se spet ne srečamo v drugem neverjetnem kotičku tega planeta, ostanite odprti za vsa čudesa tega sveta.

Obisk_Cabo_da_Roca_-_Visiting_Cabo_da_Roca_1.jpg

Tukaj pa še nekaj nasvetov, ki jih lahko dam popotnikom ob obisku rta

  • Za prijetnejšo hojo obujte udobne pohodne čevlje.
  • Tudi poleti ne pozabite spakirati toplih oblačil, saj je rt znan po močnih vetrovih.
  • Na pobočjih bodite previdni – čeprav so tam lesene ograje, imajo bolj simbolično vlogo in morda ne zagotavljajo zadostne zaščite v bližini robov pečine.
  • Če nameravate otok raziskovati dlje časa, imejte s seboj vodo in malico.
  • Otok je priročno oddaljen le 40 kilometrov od Lizbone med očarljivima mestoma Sintra in Cascais. Do obeh mest lahko pridete z vlakom v 30 do 40 minutah in nato z avtobusom št. 403, ki povezuje obe mesti s rtom. Na spletu preverite trenutni vozni red.
  • Razmislite o kombinaciji potovanja v Cabo da Roca z obiskom slikovitega mesta Cascais, ki leži ob oceanu, in si tako privoščite čudovit enodnevni izlet.
  • Če se želite izogniti gneči, se na rt odpravite zgodaj zjutraj. Če pa raje opazujete lepoto mraka, pa lahko pridete zvečer in ujamete še osupljiv sončni zahod.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava