Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje na Sicilijo

Molčeč, skrivnosten kraj

Bella Sicilia, kot ji pravijo Italijani, je največji otok v Sredozemskem morju in privablja veliko turistov na ogled mnogih kulturnih in naravnih zanimivosti. 

Vsebina
Sicilija je ena izmed dvanajstih dežel, ki sestavljajo državo Italijo. Dežela zavzema ves istoimenski otok na južnem delu države. Največji sredozemski otok in obenem pokrajina, ki je v Italiji še danes močno povezana s starimi običaji, tradicijo in tudi mafijo. Večji del dežele je gričevnat, nekaj je gorovja, ravnine pa se raztezajo le ob obalah. Podnebje je tipično mediteransko z milimi zimami, skratka primerno, da tam uspeva veliko vrst mediteranskega sadja. Nekako najbolj znan logotip Sicilije danes predstavlja mogočen in tudi največji ognjenik Evrope, ki že tisočletja oblikuje življenje otoškega prebivalstva. Nekdaj močan vpliv verovanja bogov se je na nek način ohranil vse do danes. To pa so predvsem s spoštovanjem občudovani, dobro ohranjeni mnogi arheološki spomeniki. 
 
Potovanje po deželi je najlepše z avtomobilom, motorjem ali celo s kolesom. Varnost in prijazni domačini še toliko bolj poskrbijo za lepo potovanje. Ker dežela ni ravno preveč oddaljena, je tudi dostop do nje toliko ugodnejši, tako z letalom, vlakom, avtomobilom, avtobusom ter ladjo. Vsi javni prevozi so dobro urejeni. Na voljo je mnogo prenočišč. Na južnem delu otoka pa se nahaja tudi hostel, ki ga vsem toplo priporočam: www.hihostels.com/hostels/noto-il-castello. Prijazno osebje, odlična lokacija, predvsem pa možnost spoznanja različnih popotnikov iz vseh koncev sveta. 

Kjer prevladuje mafija 

Sicilija in s tem glavno mesto Palermo je najverjetneje še posebej poznano po znanih mafijskih skupinah, ki so se in se najverjetneje še zadržujejo tam. Domačini ne marajo razpredati o mafiji s tujci, saj imajo to kot za nekakšno zasebno tradicijo, ki se ostalih ne tiče. Ravno zato Sicilijo nekateri poimenujejo tudi kot molčeč in skrivnosten kraj. Molčečnost in skrivnost pa se z malo domišljije opazi tudi na počrnelih baročnih ulicah Palerma, kjer se še danes vidijo ostanki, ki so jih povzročile bombe ob izkrcavanju zaveznikov leta 1943. Tudi sicilijanska zgodovina je, kot mnoge druge v Evropi, žalostna, pretresljiva in seveda romantična zgodba. Sicilijanski kmetje so bili še v petdesetih letih minulega stoletja najrevnejši v zahodnem predelu, saj so se komaj preživljali zaradi surovih mafijskih zakonov. Nenehno krvavo maščevanje, izkoriščanja, umori itd. so pretili na življenje tamkajšnjih domačinov. 
 

Najbolj opevan evropski vulkan

Na vzhodnem delu Sicilije se dviguje najbolj znana in najprivlačnejša otoška atrakcija. To je vulkan Etna z 3323 metri nadmorske višine. Iz mogočnega vulkana se ob lepem vremenu razprostira imeniten razgled, obenem pa se iz njegovega vrha dan in noč vleče dim. Dim priča, da je vulkan še danes nekje globoko v notranjosti delujoč. Vsakič, ko je vulkan izbruhnil, je s tem močno vplival na življenje tamkajšnjih domačinov. V zgodovini je ob svojih izbruhih terjal tudi mnoge žrtve. Zadnji znani večji izbruh je bil leta 2002, ko je lava uničila nekaj hotelov, hiš in celo smučarsko središče. Še danes se da videti nekaj ostankov stebrov smučarskih vlečnic ter streh hiš, ki še danes gledajo izpod strnjene lave. Seveda pa to upraviteljem ni vzelo vse volje in so večino postavili nazaj na noge. Danes se je ponovno možno pripeljati z žičnico visoko pod vrh vulkana. Na vulkan pa se je možno povzpeti tudi z terenskimi vozili ali pa seveda peš. Peš se lahko nadaljuje tudi do samega vrha kraterja. Cesta, ki vodi na Etno je močno serpentinasta, temna od ostankov izbruha lave in že to daje mogočen vtis na sile, ki lahko nastanejo ob izbruhu vulkana. Kljub temu, da nevarnost vedno preti nad domačini, pa ti še vedno ostajajo na tem področju. Vulkanski pesek se z leti spremeni v zelo rodovitno zemljo, ki jo nato domačini izkoriščajo sebi v prid. Zato so spodnja pobočja Etne spremenjena v bogate nasade mandljev, pistacij, citrusov in orehov. Lep pogled na vulkan pa je tudi iz doline in iz cest, ki ga obkrožajo. 
 

Pomembnost kmetijstva se je ohranila

Zaradi mnogih izjemno zanimivih zgodovinskih ostankov je ponekod še danes moč občutiti delček tiste prave zgodovine, ko so ljudje še močno verovali v bogove. Zaradi ugodne zemljepisne lege in podnebja je bila Sicilija obljudena za življenje že zelo zgodaj. Ravno bogate izkopanine so dokaz za to. Mnoga arheološka najdišča pričajo na to, da so tukaj bila tudi s strani tujih plemen ustanovljena močna trgovska in vojaška oporišča. Na kulturo so imeli velik vpliv tudi Grki, ki so dolgo časa živeli na tem ozemlju. Kasneje so na razvoj Sicilije močno vplivali tudi mnogi ostali priseljenci in pogajalci za ozemlje. Sicilija se je priključila Kraljevini Italiji, pod katero spada še danes. 
 
Ljudje so se v večini preživljali s kmetijstvom, gojili so žita, pšenice, agrume, oljke, vinsko trto, pa tudi povrtnine in ostalo sadje. Še danes je velik del prebivalstva usmerjen v kmetijstvo, s tem da prevladuje pridelovanje bombaža. Kar 80 % vsega italijanskega bombaža pridelajo na Siciliji. Razvita je tudi živinoreja, ribolov, kemična in petrokemična industrija. 
 
 
Kljub pričanju o raznih mafijskih podvigih v deželi, je potovanje tam zelo varno. Kot se kdaj pošali kakšen domačin, morda pa ravno zaradi mafije v današnjem času še toliko večja varnost. Dežela je polna zanimivosti, ima čisto morje, čudovite gore, imenitni vulkan, še bolj posebno zgodovino, katere delček lahko vidimo tudi na lastne oči in je pravi raj za popotnike, ki se želijo naužiti tako kulturnih kot naravnih znamenitosti.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava