Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Začutite pristno energijo Krasa

Vsebina
Stičišče naravne, kulturne, etnološke, zdravilske in kulinarične dediščine Krasa na enem mestu.
 
Hostel Ociski raj vam ponuja posebno izkustvo – spanje na sivkinih vzglavnikih. Del hostla je tudi sivkina gredica ter manjši zeliščni vrt. Zeliščni vrt se lahko kosa z najboljšimi zeliščnimi vrtovi v svetovnem merilu in se nahaja v Kačičah na Belajevi domačiji, le 9 kilometrov od hostla Ociski raj
 

@Photo: Andrejka Cerkvenik; www.belajevi.si 
 
Belajeva domačija z zeliščnim vrtom je primer oživljanja kraške identitete na sonaraven način. Gre za prijateljsko srečanje skoraj 200-letnih izkušenj iz preteklosti, koristnih spoznanj sedanjosti in trajnostno naravnane prihodnosti. 
 
To je prostor, kjer je doma srčnost, pristnost, domačnost, preprostost.  Kraški ambient je unikaten in prepoznaven ravno zaradi svoje preprostosti. Ponudbo domačija gradi na štirih glavnih stebrih, njihovih »štirih srcih«:  zeliščni vrt,  stara kraška hiša z etnološko zbirko, letni vrt domačih pokušin, doživljajska domačija.
 
@Photo: Andrejka Cerkvenik; www.belajevi.si 
 
Zakaj ravno srce? Lastnica Andrejka z veseljem pove, da so med sanacijo najstarejšega objekta pod ometom našli podobico v obliki srca s križem v osrčju. Doda še, da je njej drage in srčne stvari uspela vplesti v svoje  delo. Tu se prepletajo njeni pogledi na svet, spomini, želje, vrednote, izkušnje, otroške sanje in z njeno naravo. Pravijo, da je sreča, če najdeš štiriperesno deteljico. Zase pravi, da jo je našla na domačiji in jo z veseljem deli z vsemi, ki obiščejo domačijo.
 
Kraj, kjer ima hrana še okus in so pokušine začinjene na domiseln način
Na domačiji vam bodo postregli preproste, lokalno obarvane, domače jedi, ki so oplemenitene s hišnimi začimbami. Najraje ponudijo degustacije v obliki hladno-toplih prigrizkov, ki jih je dovolj, da boste po degustaciji lahkotni, a prijetno siti. Zraven postrežejo še srčne hlebčke kruha, ki se jih lomi z rokami, kot so to počeli nekoč. Skozi degustacije vam razkrijejo, zakaj je kraški šetraj (samonikla kraška začimbnica) nekoč slovel kot poper ubogih in fižolova zel, zakaj ga menihi v srednjem veku niso smeli gojiti v samostanskih vrtovih ter kako se znajde v hišnem zeliščnem pivu, zakaj je origano v preteklosti pristal na pici in je topel metin čaj priporočljivo piti v vročih poletnih dneh, zakaj je bila bazilika razglašena za sveto rastlino, kakšno poslanstvo opravljajo začimbe v jedeh, kako iz njih izvabiti čim več skrivnostnih moči ... Z vami bodo podelili veliko uporabnih naravnih rešitev, ki lahko obogatijo in tudi izboljšajo kakovost jedi in posledično tudi zdravja. Pri njih se vse dogaja spontano, neprisiljeno, lagodno in na trenutke tudi igrivo. Enkrat na »borjaču« (dvorišču) pod latnikom vinske trte, drugič na »štirni« (kamnitem vodnjaku), tretjič na zeliščnem vrtu ali pa kar v »kuhnci«.  Zelo radi vidijo, da nekatere jedi pripravijo kar v živo in pri pripravi sodelujejo tudi obiskovalci. Namesto svilenih prtov in razkošnega pribora boste na domačiji dobili domiselne pogrinjke ter poleg zadovoljnih brbončic domov odšli bogatejši z zanimivo izkušnjo, novim vedenjem, uporabnim spoznanjem zase in svoje bližnje. Njihova poučno doživljajska  »kuhnca« je zaprtega tipa. Degustacije, ki jih pripravljajo za najmanj 8 oseb, so vedno sveže pripravljene, zato so obvezne predhodne najave. 
 
@Photo: Andrejka Cerkvenik; www.belajevi.si 
 
Kjer je na ogled najbogatejša zbirka zdravilnih rastlin, začimbnic in divje hrane na Krasu
Radovedni duh, odkrivanje bogastva pisane in dišeče narave, dobro počutje z rokami v zemlji, spoštljiv ter trajnostno naravnan odnos do matere zemlje ter iskrena želja, da s čim več ljudmi podeli izkušnjo o uporabnih rešitvah s pomočjo narave, so odločili, da je lastnica domačije za obiskovalce uredila zeliščni vrt – zeliščno učilnico na odprtem, ki je namenjena učno-doživljajskim ogledom. Na približno 600 m2 s sprehajalnimi potmi urejenih površinah boste lahko v živo spoznali veliko število dragocenih zdravilnih rastlin, začimbnic, divjeraslih užitnih rastlin in zelenjadnic. Vseh je prek 160 različnih vrst in se ponosno razkazujejo v različnih obdobjih vegetacije. V nekatere se boste lahko med vodenim ogledom še posebej poglobili in spoznali njihovo moč v fitoterapiji in kulinariki. Zeliščni vrt je posejan s prijetnimi kotički, kjer si boste lahko privoščili tudi oddih pod krošnjami dreves, doživljajsko izkušnjo pa boste v poletnem času morda zaključili z zeliščno kopeljo za stopala. Vrt je namenjen tudi različnim oblikam druženja, katerih cilj je ohranjati, krepiti in poglobiti vezi med ljudmi in oživljati pristen stik z bogastvom narave. Tudi zeliščna učilnica na prostem je zaprtega tipa, zato so za obisk in vodene oglede obvezne predhodne najave.
 
@Photo: Andrejka Cerkvenik; www.belajevi.si 

Sorodni članki

Prijava