Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Podzemlje Brna

Brno je drugo največje mesto Republike Češke, takoj za Prago, in rojstni kraj enega mojih najljubših pisateljev, Milana Kundere. Prav zaradi teg sem ga želela obiskati in takoj sem se zaljubila v vse. V ljudi, čudovito arhitekturo, kjer ti je takoj jasno, zakaj se je slog art deco razvil v tej državi, v dobro in poceni temno pivo (kozarec pol litra piva stane le 1,3 evra), še posebej pa v podzemne zanimivosti, ki jih ponuja to mesto in njegova okolica.

Vsebina
 
 
V središču mesta boste našli tudi dva hostla HI: Hostel Mitte in Hostel Fleda. Tam lahko dobite posteljo za le 15 evrov na noč. Hostel Mitte ima tudi lepo kavarno in restavracijo v prvem nadstropju, kjer lahko dobite dobro pivo, kavo ali prigrizek.

Labirint pod zeljno tržnico, klet s kovnico in kostnica

Najprej nekaj konteksta. Ko je Češka leta 2004 vstopila v Evropsko Unijo, ji je ta namenila veliko denarja za ohranjanje kulturne dediščine za razvijanje turizma. Prav zato lahko danes uživamo v naslednjih treh zanimivostih v starem mestu Brna. Nahajajo se zelo blizu druga druge in so bile odprte za javnost leta 2010 po dolgih letih obnavljanja. Vodiči so mi povedali, da bodo denar prejemali samo še do leta 2017 in niso prepričani, ali bodo po tem letu te zanimivosti še odprte, saj je cena vstopnic za češki standard kar visoka, čeprav stanejo le okoli 5 evrov, v Brno pa ne prihaja veliko tujcev. Če ste v Brnu, prosim obiščite te zanimivosti in podprite te kraje, da jih bo lahko v prihodnosti obiskalo še več ljudi.
 
Najprej sem obiskala Labirint. Je zelo zanimiv kraj, kjer tunel, zahvaljujoč denarju Evropske Unije, povezuje več zasebnih kleti, ki so bile zgrajene med renesanso pod glavnim trgom in so jih uporabljali več kot 700 let. Glavni namen kleti je, da meso, zelenjavo in vino shranijo na hladnem, da hrana ne bi zgnila. Nekatere kleti so bile namenjene za zapore in mučilnice, vendar jih skoraj niso uporabljali. Vstopnina vas bo stala 170 kron, kar je okoli 6 evrov.
 
 
Nato sem obiskala klet, kjer je bila kovnica. Tukaj so shranjevali ves dragocen material za ustvarjanje kovancev, kot sta zlato in srebro, danes pa lahko vidimo tudi stroj za ustvarjanje kovancev, lahko pa tudi kupimo kovance, ki jih naredijo pred nami. Imajo tudi majhno, a zanimivo zbirko starodavnih kovancev z razlagami različnih tehnik, materialov in dizajnov, ki so jih uporabljali v zgodovini. A najboljša stvar, ki jo boste našli tukaj, so vodiči, ki imajo veliko znanja. Po ogledu sem se še z njimi pol ure pogovarjala o procesu proizvodnje kovancev in o drugih razstavah kovancev po svetu. Vstopnina vas bo stala le 80 kron (okoli 3 evre).
 
Nato sem obiskala še kostnico pod katedralo svetega Jakoba. Videla sem že mnoge evropske katedrale, a nobena še ni imela tako prelepih oken, ki bi v notranjost spustile toliko naravne svetlobe. Kostnica je kar majhna, a vredna ogleda. Po odkritju so potrebovali še 10 let, da so jo obnovili in ustvarili načrt. Celo glasba, ki jo predvajajo, so napisali posebej zanjo. Poleg normalnih obiskov prav tako ponujajo nočne oglede, ki jih morate rezervirati. Vstopnina vas bo stala 140 kron, kar je okoli 5 evrov.
 

Moravski Kras – Jame Punkevní

Moravski Kras je sestavljen iz različnih jam, ki se nahajajo v Karpatih z različnimi značilnostmi in vhodi. Vseh ne moremo obiskati kar na enem mestu. Sama sem si želela ogledati jamo Punkevní. Poleg stalaktitov in stalagmitov boste lahko občudovali tudi podzemno reko, ki vodi skozi jamo.
 
Najlažje je tja priti z javnim prevozom in vstopnico za 5 con, ki stane okoli 150 kron, kar je 6 evrov. Kupila sem dve, da sem se lahko z mojega obiska tudi vrnila. Vsaka vstopnica je za javni prevoz veljavna dve uri, kar je več kot dovolj časa za eno smer. Pomembno je vedeti tudi, da morajo biti potrjene na majhnih rumenih strojčkih na postaji.
 
Na železniški postaji sem izbrala vlak, ki je peljal v smeri Prage do postaje Blansko. Vožnja je trajala 15 do 20 minut. Poleg železniške postaje, na veliki avtobusni postaji, nadaljujete pot na avtobusu 226 do postaje Skalni Mlyn. Z lahkoto boste jo prepoznali, saj je prelepljena z reklamami o Moravskem Krasu. Na zadnji postaji, po okoli 10 minutah, boste lahko kupili vstopnico za Moravski Kras, pa tudi spominke ali kaj za pod zob. 
 
Na vstopnicah boste našli tudi čas ogleda, ki se ga morate udeležiti. Sama sem tja prispela ob 9.30, moj ogled pa je bil ob 12.30. Okoli 11. ure so vstopnice že običajno razprodane, zato priporočam, da pridete čim prej. Cena za odrasle je 180 kron, kar je okoli 7 evrov.
 
 
Nato morate na majhen vlak do vhoda ali pa hodite 2 kilometra skozi gozd po poti ob reki, kar sem storila tudi sama, saj sem imela veliko časa. Ko sem lahko vstopila v jamo Punkevní, sem razumela, zakaj je tako priljubljena. Je zelo velika, z zanimivimi oblikami kamnov, stalagmitov, stalaktitov in z majhnimi jezerci, ki so ogledalo stropa jame. 
 
A kot sem si mislila, je bil najboljši izlet z ladjico. Morali smo na motorni čoln, ki nas je peljal skozi rečne kanale in kamnite formacije smo lahko občudovali kar iz reke, novi prizori pa so se odvijali drug za drugim. Celoten ogled je trajal okoli uro in bila sem vesela, da sem obiskala tako zanimiv kraj.
 
 
Spet sem šla peš nazaj in počakala na avtobus, ki je stal na isti postaji. Na avtobusu sem potrdila drugo vozovnico, ki sem jo kupila v Brnu. Ko smo prispeli v Blansko, sem preprosto peš šla do železniške postaje in šla na prvi vlak, saj se vsi vlaki, ki se ustavijo v Blanskem, ustavijo tudi v Brnu.

Z-10 nuklearno atomsko zavetišče

To zavetišče sem odkrila, ko sem hodila mimo in nisem niti vedela, da obstaja. Z-10 je šifrirano ime za to mesto, visoko klasificirano pribežališče, ki je bilo zgrajeno med nacistično okupacijo in je bilo leta 1959 spremenjeno v nuklearno atomsko zavetišče med obdobjem komunizma. Namenjeno je bilo zaščiti vojne elite v primeru nuklearnega napada. Takrat bi lahko ljudje tam bivali nekaj tednov. 
 
Ima sobo za poveljnika, kuhinjo, barake, sanitarne prostore in čistilec zraka, ki bi obnovil kisik v bunkerju s filtriranjem zraka iz površja. 
 
 
Ta kraj ni zanimiv samo zato, ker je tako kompleksen in detajlen, a tudi zato, ker ga nikoli niso uporabljali in so ohranjeni vsi stroji, pohištvo in prostori. Za poseben občutek in za zaščito pred prahom obiskovalec dobi temno zelen plašč, ki je del izvirne zaloge, ki so ga ustvarili za zaščito pred radijskim onesnaženjem.
 
Celoten ogled traja okoli eno uro in v več sobah na starih televizijskih škatlah in na modernih LCD zaslonih prikazujejo intervjuje z ljudmi, ki so tam delali in so pomagali pri pripravi tega prostora. Ob izhodu je tudi lepa kavarna s komunistično-ruskim menijem, sladicami in napitki, ki so bili priljubljeni v 50-ih in 60-ih letih, ko je bil Brno okupiran. Naročila sem si ruski limonin čaj in bil je odličen.
 
 
Tudi to zavetišče skoraj vsak teden ponuja nočne obiske, koncerte in kulturne dogodke. Vstopnina 240 kron, kar je okoli 9 evrov.
 
Brno ponuja tako veliko. Zanimivi kraji so še trdnjava Spilberk in bivši zapor, ki se nahaja na vrhu hriba ali moravska galerija in opera. A moje srce je vseeno bilo prevzeto nad tem, kar je pod ulicami, nad podzemnim Brnom.  
 

Zanimive povezave

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava