Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Linz in Salzburg

Vsebina
Linz in Salzburg sta največji mesti severozahodnega dela Avstrije, in ker ležita le uro vožnje narazen, nam ju je uspelo spoznati v nekaj dneh.
 
 
Linz je povezan z reko Donavo, ob bregovih katere so stale že rimljanske postojanke. Nekoč dolgočasno industrijsko središče in živahno pristanišče je danes znano tudi kot izobraževalno in kulturno središče. Slednjemu je precej pripomoglo leto 2009, ko je bil Linz evropska prestolnica kulture in je mesto doživelo velike spremembe. Obnovili so mnoge zgradbe, oživeli zapuščena industrijska območja, uredili več parkov in odprli nekaj novih muzejev. Med slednjimi se mi je zdel najbolj privlačen Ars Electronica Center. Vsekakor obvezen postanek za vse ljubitelje znanosti in novih tehnologij s privlačnimi predstavitvami novih dosežkov in znanj. Sodobna zgradba je med drugim vsakoletno zbirališče tehnološko usmerjenih umetnikov na septembrskem festivalu Ars Electronica. Postavljena je tik nad bregom Donave, preko katere se spogleduje s starim delom mesta. Muzej je še posebej atraktiven ponoči, ko ga osvetljujejo z različnimi barvami in svetlobnimi efekti. S podobno zasnovanim sodobnim pročeljem se ponaša tudi sodobna galerija Lentos na nasprotnem bregu. Mimo vodi glavna nakupovalna ulica Landstrasse, katere najbolj zanimiv del se začenja na velikem trgu s kužnim znamenjem. Promet po ulici je omejen predvsem na tramvaje. Prav zaradi njih so skoraj bolj privlačne manjše vzporedne ulice, kjer se ravno tako vrstijo trgovine in gostinski lokali. V Linzu vabijo tudi številni parki in atraktiven botanični vrt. Med sprehajalci, kolesarji in ljubitelji teka so zelo priljubljene poti ob Donavi, ki vodijo vse od starega mestnega središča do velikega pristanišča. Tudi slednje so v zadnjih letih popestrili z umetniškimi projekti, predvsem z velikanskimi slikami na stenah. Donava ponuja možnost ogledovanja mesta z vodne strani s katero izmed turističnih ladjic.  
 
 
Prespali bi lahko v hostlu HI a smo se zaradi deževnega dne odločili poiskati sonce v 150 km oddaljenem Salzburgu. Vreme se je k sreči res malo popravilo, prenočišče pa smo našli v enem izmed kar štirih HI hostlov, nedaleč stran od starega mestnega središča na ulici Aigner. Hostel se nahaja v mirni soseski, veliko stavbo pa obkroža privlačen park. Na recepciji so nas prijazno sprejeli in nas kljub pozni uri založili z vsemi potrebnimi informacijami za spoznavanje mesta. Na voljo smo imeli sobo s tremi posteljami, ki ima svojo, presenetljivo veliko, kopalnico z dvema umivalnikoma. Zelo priročno! Dolgi hodniki, stopnišče in jedilnica so popestreni z mozaiki. Pester je bil tudi zajtrk, saj nudijo dovolj izbire tudi za vegetarijance. 
 
 
Internetna povezava je na voljo le v bližini recepcije, kjer je urejen prijeten kotiček za druženje. A to ni pomanjkljivost, saj imaš tako priložnost za klepet z drugimi gosti.  
 
 
Za nekaj časa smo se lahko poslovili od avtomobila na brezplačnem parkirišču, saj je v bližini hostla postaja mestnega avtobusa. A za začetek smo se do dobrih 20 minut oddaljenega mestnega središča odpravili kar peš skozi enega izmed bolj zelenih delov mesta, ki se ponaša z mirno sosesko in nekaj parki.
 
Če smo se v Linzu sladkali z linško torto, so bile v Salzburgu največja sladka skušnjava Mozartove kroglice. Ja, tukaj marsikaj poteka v znamenju najslavnejšega meščana, Wolfganga Amadeusa Mozarta. Obiskali smo njegovo rojstno hišo, muzej, se čudili neštetim spominkom in se večkrat sprehodili preko Mozartovega trga, na katerem med drugim domuje zgledno urejena turistična pisarna. Okoli trga se vrstijo številne baročne zgradbe, cerkve, palače, dvorci. Med slednjimi je še posebej privlačen Mirabell. Obdan z razkošnimi vrtovi stoji na drugi strani reke Salzah, ki mesto deli na dva dela. Če vas mikajo graščine, morate obiskati še grad na razgledni vzpetini in dobrih pet kilometrov iz mesta še dvorec Hellbrunn. Njegova posebnost so nenavadno urejeni parki  z umetnimi slapovi in vodnjaki, ki so nekoč predstavljali zabavo za aristokrate. Dvorcu zato pravijo kar baročni Disneyland. 
 
 
Salzburg je dobil ime po rudnikih soli v okolici, ki so mestu prinesli veliko bogastvo. Danes je to tudi  univerzitetno mesto, poživljajo pa ga številni festivali, ki ne postavljajo v ospredje le klasične glasbe. Vsekakor pa ponuja več kot dovolj razlogov za obisk.
 
Pri spoznavanju obeh mest sta nam zelo prav prišli turistični kartici popustov:
 
Kot je to v navadi, omogočata brezplačen ogled številnih muzejev, brezplačen prevoz z mestnimi avtobusi in tramvaji, popusti v hotelih, restavracijah, na prireditvah, pri izletih in še kje.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava