Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Božične tržnice in praznični Dunaj

Vsebina
Božični Dunaj je eno izmed evropskih mest, ki si ga v tem času preprosto moramo ogledati vsaj enkrat, saj je znan po tem, da je vsako leto bogato okrašen, da nas tam čakajo številne stojnice in tržnice in da preprosto ne moremo preskočiti skodelice prazničnega punča, ki si ga lahko naročimo skoraj povsod.
 

 
Božične tržnice imajo dolgo zgodovino, izhajajo že iz poznega srednjega veka, prve so bile v Nemčiji omenjene v 14. stoletju, na Dunaju pa so se tako imenovane 'decembrske tržnice' omenjale že leta 1294. Tržnice spremljajo božični piškoti, pečeni mandlji, kuhano vino in jajčni punč. Vsako leto tržnice obišče milijone obiskovalcev, ki si ogledajo božične lučke in se poveselijo ob prazničnem duhu. To leto sem si jaz ogledala Dunaj.
 
Božični Dunaj si lahko ogledamo že od sredine novembra, ko nas doseže predbožična mrzlica in vse naredi prijaznejše in magično pa vse do konca adventa. Številne trge na Dunaju tako zasedejo tržnice, kjer lahko kupimo slastne božične slaščice, kuhano vino, punč ali čaj. Na trgu Marije Terezije (Maria-Theresien-Platz) si lahko ogledamo božično vasico, ki se nahaja med muzejem likovne umetnosti in muzejem naravne zgodovine. Vasica nam ponuja ročno izdelana darila, ki so lahko navdih za našo kreativnost, ali pa darila preprosto kupimo in tako podarimo nekaj posebnega in osebnega. Ogledamo si lahko tudi oba muzeja, ki sta tudi arhitekturni lepoti, oba sta bila zgrajena med leti 1872 in 1891. Muzej naravne zgodovine je eden izmed najpomembnejših muzejev na svetu, saj se je zbiranje predmetov za le-tega začela že kar pred 250 leti, danes pa ponuja kar 30 milijonov razstavnih predmetov. Muzej likovne umetnosti stoji takoj zraven Muzeja naravne zgodovine, poleg tega pa sta na pogled skoraj enaka.
 
 
Nedaleč stran lahko na Rathausplatzu vidimo pravljično deželo, ki ponuja kar 150 stojnic, kjer prav tako lahko kupimo božična darila, okraske za božično jelko, sladkarije in kakšno okrepčilo za lažje shajanje z mrzlimi dni na Dunaju. Trg je okrašen z morjem lučk, vsaka ulica, ki se vije iz trga pa je okrašena drugače in posebno. Mestna hiša se sveti v lučkah, iz stolpa pa si lahko ogledamo celoten božični Dunaj. Mestna hiša je bila zgrajena med 1872 in 1883, trenutno pa je tudi v fazi prenavljanja, nasproti nje je ogromen park. Na trgu lahko obiščemo tudi gledališče, parlament in univerzo, ki ga obdajajo. Na trgu vedno najdemo kakšne ulične glasbenike, na trgu pa stoji tudi kar 30 metrov visoko božično drevo, ki tehta kar pet ton. 
 
 
Tudi na trgu Stephansplatz najdemo praznične dogodke. Na njem je tržnica, impresionira pa nas tudi velika božična jelka in številne lučke. Stephansplatz je poimenovan po eni izmed najvišjih cerkva na svetu – Stephansdomu, ki je bil pred kratkim tudi obnovljen in iz katerega si lahko ogledamo tudi božično okrašen Dunaj, v njem pa velike jaslice, nasproti njega pa je dober zgled moderne arhitekture Haas-Haus, ki predstavlja nekakšen kontrast med srednjeveško in moderno arhitekturo. Iz trga se vije tudi veliko nakupovalnih ulic, kjer lahko občudujemo pregrešno drage okraske, ali pa opravimo božične nakupe v cenovno bolj sprejemljivih trgovinah. 
 
 
Velika božična tržnica je tudi ob palači Schönbrunn, ki je bil dom habsburških cesarjev od 18. stoletja pa vse do leta 1918, danes pa je palača pod varstvom UNESCO. Zbori in glasbene skupine v tem času tukaj pojejo božične pesmi, pred božičnim drevescem je za njih postavljen oder. Poskrbljeno je tudi za otroke, saj so za njih organizirane razne delavnice, kjer lahko otroci izdelujejo svoja darila ali pa spečejo božične piškote in medenjake. Organizirani so tudi vodeni ogledi in adventni sprehodi skozi božično tržnico. Pogled na božični Schönbrunn je res veličasten, razgled iz hriba pa vas ne bo razočaral. 
 
Božične tržnice na Dunaju tako rekoč najdemo na vsakem trgu – omeniti je treba še Karlsplatz, Riesenradplatz, trg pred palačo Belvedere in Spittelberg. Seveda pa lahko kakšno tržnico odkrijemo tudi čisto pomotoma, če se po Dunaju malce podamo tudi peš. Dejstvo je, da je Dunaj prelep skozi celo leto, vendar je v božičnem času magičen. Prazničnega vznemirjenja ne bodo mogli skriti ne otroci, ne odrasli. 
 
Obiščite hihostels.com, da rezervirate hostel na Dunaju.

Sorodni članki

Prijava