Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Predbožična Ljubljana

Približujejo se božični prazniki in mesta spet izžarevajo praznični duh, ki se ga vsi tako zelo veselimo. Stavbe so se odele v lučke, drevesca v okraske in vse je postalo bolj romantično. Izjema ni niti naše glavno mesto, ki je zasijalo v vsej svoji lepoti.

Vsebina
Pogled na praznično Ljubljano je zagotovo vreden časa in obiska prestolnice. Če pa vas to ne prepriča, pa so pripravili celo vrsto dogodkov, ki jih je greh zamuditi. Ob večerih se tako lahko pozabavamo z ogledom raznih koncertov, obiščemo lahko delavnice in si ogledamo kakšno razstavo ali predstavo. Lahko pa preprosto uživamo ob kakšni skodelici kuhanega vina, rezini štrudlja ali pa krožnikom enolončnice, ki jo lahko kupimo na stojnicah na Prešernovem trgu ali ob Ljubljanici. Praznično vzdušje se je začelo s prireditvijo Ljudje, prižgimo luč, vrhunec dogajanja pa bo 31. decembra s številnimi silvestrovanji. Po Ljubljani je nameščenih kar 64 kilometrov svetlobnih skulptur, pred Zoisovo palačo pa so postavljene tudi jaslice iz slame. Odprli so se tudi praznični sejmi na kar štirih prizoriščih in tako oživeli Ljubljano. Če pa bi v Ljubljani hoteli silvestrovati, vas tudi v tej smeri ne bo razočarala. Organiziranih je veliko silvestrovanj na prostem, praznovanja pa ponuja tudi večina ljubljanskih klubov, vendar je v tem primeru vstopnico potrebno kupiti predčasno. 
 
Tudi za prenočitev v Ljubljani je dobro poskrbljeno. HI hostli so razporejeni po celem mestu, tako da lahko lokacijo hostla prilagodite silvestrovanju. Na voljo so kar štirje – Youth Hostel Ljubljana, Youth Hostel Tabor, Youth Hostel Tresor in Youth Hostel DIC, ki pa v božičnem času žal ni na voljo. Hostel Tresor se nahaja v centru Ljubljane, nekoč pa je bil domovanje bankirjev, kar še zdaj odraža notranja oprema. Vsi hostli imajo brezplačen brezžični internet, sobo za prtljago, kuhinjo in hiter dostop do avtobusov.
 
Kaj pa si v Ljubljani sploh lahko ogledamo? Staro mestno jedro je bogato okrašeno in vredno ogleda zvečer in čez dan. Tam si lahko ogledamo mestno hišo, SAZU, univerzitetno knjižnico, Križanke, Ljubljanski grad, tromostovje, stolnico… Prav vsaka znamenitost je vredna ogleda in ima svojo zgodbo in zgodovino.
 
Ljubljanski grad se nahaja na vrhu grajskega griča, prvič pa je bil omenjen leta 1144 kot sedež vojvodine Kranjske. Danes ima pester kulturni program, v božičnem času pa je razgledni stolp, ki odpira pogled na okrašeno mesto odprt tudi zvečer. Na grad se lahko povzpnemo peš ali pa se tja peljemo z vzpenjačo. Decembra se je začel tudi projekt Zgodbe ljubljanskih gradov, kjer si lahko ogledamo kar štiri ljubljanske gradove, izvemo njihovo zgodovino in muzeje, ki jih ponujajo. Vsak ima svojo zgodbo, vendar se le te prepletajo.
 
Ljubljansko tromostovje je bil kraj, kjer so že v srednjeveški Ljubljani prečkali Ljubljanico, saj je povezoval Mestni trg z levim bregom. Mostove je na tem mestu poškodovalo več nesreč – prizadel jih je požar, potres, poplave in podobno. Podobo, kot ga ima danes pa mu je dal Jože Plečnik. Mostovi so bili leta 1992 temeljito prenovljeni, kasneje pa zaprti za ves motorni promet.
 
Prešernov trg je stičišče in srce cele Ljubljane. Poimenovan je po pesniku Francetu Prešernu, nastal pa je iz srednjeveškega križišča pred mestnimi vrati. Čez trg je leta 1905 potekala tudi cestna železnica, po vojni pa je trg preuredil Plečnik. 
 
Praznična Ljubljana nam tako ponuja kar nekaj izbire, sprehod ob Ljubljanici in kuhano vino ali čaj pa je v tem času skoraj obvezna izkušnja. Na stojnici lahko kupimo še kakšno kapo ali pa spominek na praznični čas in tako je naš izlet zaključen. Praznične lučke in bogata okrašenost je nepozabna.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava