Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Innsbruck - atraktiven tudi v pasji družbi

Vsebina
Innsbruck nas je dočakal odet v deževne oblake, a to ni zmanjšalo navdušenja nad slikovito lego med alpskimi vršaci. Hostla Jugendherberge Innsbruck na ulici Reichenauerstrase ni bilo težko najti, saj leži nedaleč stran od avtocestne obvoznice. A obenem dovolj blizu mestnega središča, da bi se v sončnem dnevu lahko na pot podali tudi peš. »To ne bo potrebno,« nas prepriča prijazen receptor, »saj je avtobusna postaja prav pred našim hostlom. Proti mestnemu središču pogosto vozi avtobus z oznako O.«
 
 
Tako smo se za nekaj dni poslovili od avtomobila, ki ga je mogoče brezplačno pustiti na hostelskem parkirišču. Hostel je prijazen tudi do pasjih gostov in prav zato smo ga izbrali. Ponaša se z idealno lokacija za ljubitelje sprehodov, še posebno v pasji družbi. Za hostlom namreč teče reka Inn, ob njej pa je urejena peš in kolesarska pot, po kateri je mogoče v manj kot uri priti vse do starega dela mesta. Sobo z dvema pogradoma in razgledom na reko smo dobili v prvem nadstropju. Tako kot druge, ima zanimivo rešitev privatne kopalnice. Ta ni urejena v sobi, temveč le korak stran, na nasprotni strani ozkega hodnika. Ob recepciji vabi velika avla s priročnimi in udobnimi kavči, v okolici katerih najbolje deluje brezžična internetna povezava in je zato vedno polna gostov. Poskrbljeno pa je tudi za druženje ob igrah ali pred televizorjem v sobi z manjšo knjižnico, ali na bližnjem vrtu z nekaj mizami. Marsikomu pridejo prav tudi pralnica, kuhinja in garderoba za prtljago. Zajtrkovalnica ni posebno velika, a je dobro organizirana, tako da nikoli ni bilo gneče. Ponudba hrane je dovolj raznovrstna, da vsak najde nekaj zase. Hostel je priljubljen v vseh letnih časih, zato je kljub velikemu številu sob priporočljiva predhodna rezervacija. V bližini je trgovina, nedaleč stran pa največje nakupovalno središče v Innsbrucku.
 
 
Mestne skušnjave
Glavno mesto avstrijske zvezne dežele Tirolske je eno najlepših alpskih mest in eno najbolj obiskanih v Avstriji, kar smo hitro občutili v starem mestnem jedru. Tu se vrstijo zgodovinske zgradbe od Mestne hiše, slavoloka posvečenega Mariji Tereziji, pa do cerkva in muzejev. Posebno pozornost vzbuja hiša Zlata strešica (Goldenes Dachl). Ime je dobila po strehi nad balkonom, narejeni za cesarja Maksimilijana I., da je lahko z višine v vsakem vremenu udobno opazoval dogodke na glavnem trgu. Okoli njega se vrstijo arkadni hodniki, v katerih se skrivajo številne trgovine in restavracije. Lačen vsekakor ne moreš biti, saj je ponudba zelo raznovrstna in ne nujno tudi draga. V iskanju posladkov smo se navdušili nad majhno slaščičarno, v kateri so ponujali le štrudel. Ampak ne le jabolčnega – kakšnih deset vrst smo ga našteli, a žal nismo uspeli vseh poizkusiti! Prav tako je zmanjkalo časa za sacharjevo torto, ki ima v mestu skoraj takšno domovinsko pravico kot na Dunaju. No, leta 1999 so v starem delu mesta odprli prestižno Kavarno Sacher, v kateri pa je kljub visokim cenam vedno gneča. Pogosto je pred vrati vrsta čakajočih, ki upajo na prosto mizo ... Sacher torto je leta 1832 naredil 16 letni Franz Sacher. Recept je še vedno družinska skrivnost – no. vsi vedo, da je v čokoladni torti marelična marmelada, a bistvo je v podrobnostih .... Menda jih v Avstriji vsak dan naredijo vsaj tisoč. Najbolje pa torta tekne s smetano in kavo ali čajem.
 
 
V božičnem času podobno kot druga avstrijska mesta, tudi Innsbruck zaživi v prazničnem utripu. Glavno nakupovalno ulico Maria-Theresien-Strasse že konec novembra zasedejo stojnice, ki tam vztrajajo vse do 6. januarja. Seveda brez kuhanega vina in punča ne gre.
 
Športni paradiž
Mesto je dobilo ime po številnih mostovih na reki Inn, med katerimi so nekateri prava arhitekturna mojstrovina. Slednje velja tudi za futuristične postaje vzpenjače, ki delno vozi pod zemljo in se povzpne dobrih tristo metrov nad mesto, na Hungerburg. Vzpenjačo je projektirala slavna arhitektka Zaha Hadid in vožnja z njo je posebno doživetje. Z zgornje postaje lahko nadaljujete pot z gondolo, ki te v dveh stopnjah pripelje vse do vrha Hafelekar (2256 m). Na pobočjih gore je urejeno smučišče, ki se ponaša z eno najbolj strmih prog v Evropi. Vzpon z gondolo ima smisel v lepem vremenu, drugače boste lahko občudovali le oblake in meglo!
 
 
V Innsbrucku so že dvakrat gostili Olimpijske igre (leta 1964 in 1976). Med infrastrukturo, ki je dediščina velikih športnih dogodkov, je najbolj znana skakalnica Bergisel. Na njej vsako leto poteka tekma v okviru novoletne turneje štirih skakalnic. Skakalnica je bila posodobljena leta 2003 in je res vredna obiska. Predvsem zaradi lege tik nad mestom in razgleda, ki se ponuja z razgledne restavracije na vrhu zaletišča. Do nje se je mogoče pripeljati z vzpenjačo in dvigalom. Spektakularnih skokov ste lahko deležni prav vse leto, saj skakalci nekajkrat dnevno poletijo v dolino.
 
Innsbruck je res prvovrstno športno središče, v katerem lahko poizkusite marsikaj: od jadralnega padalstva, raftinga, do turne smuke. Smučišča vabijo skoraj na pragu mesta, dobrih 40 kilometrov stran pa se razprostira največji avstrijski  ledenik Stubai, na katerem je možna smuka od oktobra do julija. Mesto je tudi na križišču povezav med Italijo in Nemčijo. Tako je manj kot uro vožnje oddaljeno najbolj znano nemško smučarsko središče Garmisch-Partenkirchen. Neobičajen izlet pa si lahko privoščite mnogo bližje: V kraju Wattens stoji priznana tovarna kristalov Swarowski, ob njej pa obiskovalce vabi Svet kristalov Swarowski – kombinacija tematskega parka, sodobne galerije umetnosti, trgovine in še česa. Morda je bolj pisan na kožo nežnejšemu spolu. Vsekakor je zelo obiskan in zato je priporočljivo priti zgodaj, okoli 10 ure, ko ga odprejo. Iz Innsbrucka redno vozi avtobus in tu se še enkrat izkaže za dober nakup mestna kartica Innsbruck card. Kartica omogoča brezplačen obisk večine mestnih atrakcij in prevoze z javnimi prevoznimi sredstvi, vključno z gondolami in vzpenjačo.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava