Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Evropska kulturna dediščina čaka nate

Dandanes je turizem ena najpomembnejših svetovnih panog, ki zagotavlja preživetje mnogim ljudem. Veliko izmed nas pa rado potuje, odkriva svet in nove kulture. A tu so tudi negativne posledice. Preveč turistov na eni lokaciji pripelje do slabšanja življenjskega okolja in pogojev za živo in neživo naravo ter za lokalno prebivalstvo. Več o tem si preberi v tem članku.

UNESCO in Evropska unija sta se kot odgovor na masovni turizem, ki je velik problem evropskih držav, odločila za promocijo krajev, ki niso tako pogosti med cilji svetovnih popotnikov. Osnovala sta posebno platformo Svetovna kulturna dediščina Evropske unije, saj se zavedata, da ni dovolj, da dediščino samo ohranjamo, pomembno je, da ostane živa in da se je ljudje zavedamo. Dediščina je pomembna, saj je sestavni del naše zgodovine in nas uči o preteklosti. Kulturna dediščina pa je tudi popularnih cilj vseh popotnikov, saj skoraj nobeno potovanje ne mine brez obiska kakšnega gradu ali pa potepa po kakšnem ljubkem mestu. Glavni cilji platforme so prepričati ljudi, da bi potovali bolj trajnostno, da bi ostali na eni destinaciji dalj časa in da bi raziskali tudi kraje izven glavnih turističnih poti. Pri sami izdelavi je sodeloval National Geographic, kar pomeni ogromno čudovitih fotografij.

Platforma predstavlja 37 različnih zgodb evropske kulturne dediščine. Vsaka od lokacij kulturne dediščine je razporejena v eno izmed kategorij. Kategorije so: Antična Evropa, Kraljevska Evropa, Romantična Evropa in Evropsko podzemlje. Zemljevid vsake skupine nas kar vabi na raziskovanje in na veselo klikanje. S klikom na ikono se odpre nov svet z osnovnimi informacijami in veliko nasveti za najboljše možno doživetje, tudi to, kako potovati do končne točke in kakšen naj bo plan ogleda. Stran se osredotoča na materialno kulturno dediščino, a predstavljena je tudi nesnovna kulturna dediščina, kamor spadajo predvsem značilna praznovanja in številne legende. Posebej zanimivi so tudi seznami znanih ljudi, ki so bili na teh krajih pred nami. Opis krajev pa dopolnjujejo priporočila lokalnega prebivalstva, ki pokrivajo različne teme vse od dobrih gostiln do zabav. Svetujejo ti pa tudi nekaj bližjih krajev vrednih ogledov. Velikokrat so izbrane lokacije zraven najbolj turističnih evropskih krajev, kar res kaže na željo po preusmeritvi turistov na druge manj obiskane lokacije. Tako nas stran vabi na obisk antičnih mest Akvileje in Tarragone v bližini Benetk in Barcelone. V Evropi je veliko gradov, platforma nas popelje na gradove v sami bližin Kopenhagna in Stockholma in na znamenite angleške vrtove. Med najbolj romantičnimi deli Evrope pa se najde nekaj pisanih evropskih kulturnih pokrajin, recimo dolina srednjega Rena in nekaj čudovitih mest, kot je Vilna. Prave skrivnosti pa nate čakajo v evropskem podzemlju. Odkrij vinske kleti v Franciji, kjer se že stoletja dela odlično vino. Podaj se v rudnike na Slovaškem, Poljskem in v Nemčiji, kjer je še posebej zanimivo, kako so jih spremenili v muzeje. In kjerkoli na platformi boš, nate čakajo odlične fotografije, ki še bolj nagovarjajo k obisku krajev.

Prepusti se zgodbam kulturne dediščine in spoznaj Evropo, njeno zgodovine in njene legende v novi luči. Vsaka predstavitev je napisana s pomočjo lokalnih poznavalcev, vodičev in lokalnih prebivalcev, zato ponuja edinstven pogled v dušo Evropejcev in te spozna z dogodki, ki so bili odločljivi za razvoj stare celine. Ne pozabi, da sta zgodovina in kultura del ljudi, zato si vzemi čas tudi za spoznavanje lokalne kulture in prebivalcev. Vzemi si čas in v kakšnem kraju ostani dlje kot si nameraval. Daljše bivanje ti daje možnost doživeti lokacijo in njene skrivnosti čisto od blizu. Pusti se začarati.

Sorodni članki

Prijava