Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Popotniške dileme: kaj početi, ko ostanemo doma

Pridejo časi, ko popotniki ostanemo doma – iz takšnih ali drugačnih razlogov. A ker so naše popotniške duše vselej nemirne in nas v mislih vedno vleče tja nekam daleč, smo tudi doma radi vsaj malce v stiku s potovanji. Kaj lahko torej popotniki počnemo takrat, ko ne moremo potovati?

Zberi spomine

Brskanje med starimi fotografijami je tisto, kar najhitreje obudi spomine. A odkar je svet preplavila digitalna fotografija, se ti spomini nemalokrat skrivajo nekje na spominski kartici (in jih pomotoma še kdaj izbrišemo). Čas doma lahko izkoristiš za to, da izdelaš fotoknjigo ali pa čisto svoj popotniški dnevnik, ki bo poleg fotografij vseboval še kakšne vstopnice in letalske karte, zapise, spomine in anekdote. Ob izdelavi zagotovo potovanje še enkrat podoživiš, čez 10 ali 20 let pa bo to najlepši spomin na tvoje popotniške podvige!

Photo_by_Rirri_on_Unsplash.jpg

Podaj se na filmski maraton

Katera je tvoja najljubša država? Katero morda želiš obiskati v prihodnosti, pa o njej še ne veš kaj dosti? Filmi, dokumentarne oddaje in serije te bodo vsaj za nekaj ur ponesli na drugi konec sveta in najverjetneje navdihnili katero od tvojih prihodnjih dogodivščin. Te mika popotovanje po Južni Ameriki? Priporočam film Motoristov dnevnik, zaradi katerega sem se mnogo let nazaj zaljubila v to celino. Torej, ko popotniki ostanemo doma, lahko brez slabe vesti pritisnemo na daljinec ali gumb na računalniku in se podamo med riževa polja, afriške stepe ali na piknik s pingvini na Antarktiki.

Načrtuj kulinarični mesec

Ljubezen gre skozi želodec, pravijo. In preizkušanje novih jedi na potovanjih je najbrž eno izmed najboljših popotniških doživetij. Kaj pa, če bi razvajali brbončice z okusi sveta kar v domači kuhinji? Pripravi si seznam 10 najljubših jedi (ali pa takih, ki jih še želiš poizkusiti), odpravi se v trgovino (ali na splet) po tiste bolj eksotične sestavine in se vsak vikend podaj na drug konec sveta!

Photo_by_Matthew_Hamilton_on_Unsplash.jpg

Pričaraj si popotniško vzdušje doma

Zakaj ne bi delčka sveta prinesli v svoj dom? Občasno preurejanje doma naj bi imelo pozitivne učinke na zdravje in tudi takrat, ko popotniki ostanemo doma, lahko z malce domišljije potujemo vsakič, ko stopimo v dnevno sobo. Popotniško vzdušje si lahko pričaramo že s stenskimi zemljevidi ali fotografijami, z okrasnimi blazinami ali pa posteljnino s popotniškim motivom. Lahko pa greš še korak dlje in kopalnico spremeniš v japonski zen prostor, kuhinjo urediš v mehiškem stilu ali pa dnevni sobi s preprogami, lučmi in dekorjem pričaraš ambient z Bližnjega Vzhoda.

Sestavljaj!

Sestavljanke niso le za otroke. Spodbujajo ustvarjalnost, krepijo miselne sposobnosti in sproščajo. In na voljo imaš kup takšnih s popotniškimi motivi – tako se lahko ob sestavljanju sproti naučiš še imena vseh držav ali pa spoznavaš naravne znamenitosti ZDA in čudesa sveta. Če pa sestavljanke niso zate, se lahko lotiš tudi slikanja ali barvanja mandal s popotniškimi motivi.

Photo_by_Bianca_Ackermann_on_Unsplash.jpg

Sestavi seznam pesmi iz svoje najljubše države

Ali poznaš kakšne pesmi iz svojih najljubših kotičkov na frnikoli? Sestavi si seznam pesmi in si jih zavrti takrat, ko naslednjega potovanja še nekaj časa ne bo na vidiku. Pa nič hudega, če te običajno bolijo ušesa, ko slišiš mehiške »mariachije« ali ponavljajoče se zvoke balijske glasbe, ali če te daje nostalgija ob poslušanju indijskih uspešnic – poslušanje glasbe je eden izmed najboljših načinov, kako ponovno podoživeti najlepše trenutke s svojih potovanj.

Ustvari svoj seznam življenjskih želja ali »bucket list«

Morda si ne želimo natančnega načrtovanja poti v tistih trenutkih, ko ne vemo, kdaj se bomo spet podali na pot. Ampak sanjamo lahko vedno, kajne? Popotnikom se običajno seznam popotniških želja s številom prepotovanih kilometrov le daljša in sedaj je pravi čas, da jih tudi zapišeš. Sestavi seznam svojih 50 naj popotniških želja (ne seznama držav, ampak seznam krajev ali dogodivščin, ki jih želiš tam doživeti!) ter ga opremi s fotografijami in okvirnim datumom, do katerega si želiš posamezno željo izpolniti. Tako se bo tvoj »bucket list« spremenil v pravcati popotniški načrt in preostane ti le še to, da že na prihodnjem potovanju obkljukaš katero izmed želja.

Kako_potovati_doma_1.jpg

Še več navdiha za aktivnosti, ki jih popotniki lahko počnemo, ko ostanemo doma, pa najdeš v prispevku 27 super idej, kako potovati od doma.

Sorodni članki

Prijava