Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Jordanija, zgodovina v živo – 1. del

Hašemitska kraljevina Jordanija zaseda površino slabih 90.000 km2 in šteje 6,5 milijonov prebivalcev od katerih jih skoraj živi v prestolnici Ammanu z okolico. Na severu meji na Sirijo, na severovzhodu na Irak, na vzhodu in jugu na Savdsko Arabijo, ter na zahodu na Izrael. Na jugu ima Jordanija tudi dostop do Akabskega zaliva v Rdečem morju, ki ga s svojimi 26 kilometri obale deli z Izraelom, Egiptom in Savdsko Arabijo. Prav teh 26 kilometrov uvršča Jordanijo med obmorske države, čeprav ima še več kot dvakrat toliko obale ob mrtvem morju, ki ga deli z Izraelom.

Vsebina
 
 
 
Navkljub majhnosti se Jordanija ponaša z razgibano pokrajino, kjer lahko poleg omenjene rdečemorske in mrtvomorske obale občudujemo še zelene travnike na severu, skoraj 2.000 metrov visoke hribe in celo pravo puščavo s kamelami in vsem drugim, kar gre zraven. Pri tem je njena majhnost kvečjemu prednost, saj jo lahko prevozimo v relativno kratkem času. 
 
Amman, jordanska prestolnica, šteje z okolico skoraj tri milijone prebivalcev. Prestolnica je prepletena kombinacija modernega in zgodovine. Tako se Amman ponaša z rimskim amfiteatrom iz 2. stoletja našega štetja, ki je sprejel 6.000 gledalcev in se še danes uporablja. Podobno kor v Rimu, je tudi tukaj takoj pred amfiteatrom rimski forum, ki je bil eden večjih trgov rimskega imperija s svojimi 5.000 kvadratnimi metri. 
 
Naslednja znamenitost, ki je ne smemo izpustiti je Citadela, ki se nahaja na najvišjem hribu v mestu na nadmorski višini 850 metrov. Citadela Jebel al-Qala'a je kompleks za 1.700 metri zidovi, ki izhajajo iz bronaste in železne dobe ter so bili obnovljeni rimskem, bizantinskem in nazadnje umayyadskem obdobju, iz katerega je tudi Umayyadska palača, iz bizantinskega obdobja pa ostanki bizantinske cerkve. Seveda je bogata zgodovina za seboj pustila še dosti znamenitosti, ki so danes arheološka najdišča, od Herkulovega templja, pa do Nymphaeuma, kompleksa fontan v dveh nivojih z mozaiki in bazenom v velikosti kar 600 m2. Več o arheologiji pa bo ponudil bogat arheološki muzej, ki se nahaja v središču mesta. V srcu mesta pa so tudi znamenite mošeje, ki jih je vredno obiskat. Grand Husseini mošeja, ki se nahaja v ob tržnici oziroma souku, kot se to imenuje v arabskem svetu, je nastala že v 7. Stoletju, a današnji videz je dobila po obnovi leta 1924. V Ammanu je seveda še veliko več znamenitosti, a Jordanija je prelepa, da bi se zadržali le v prestolnici. 
 
 
V prestolnici Amman Vas čaka tudi zelo dober youth hostel, ki se nahaja na Queen Rania Street znotraj Hussain Sport City in v neposredni bližini kraljevega kulturnega centra. Za več informacij se obrnite na onfo@jyhc.jo . 
 
As-Salt je zgodovinsko mesto, staro 2.300 let, ki šteje dobrih 70.000 prebivalcev. Mesto se nahaja na zgodovinski povezavi med Jeruzalemom in Ammanom na višini med 790 in 1.100 metrov nad morjem na vzhodnem bregu reke Jordan. Prav naravna lokacija je botrovala k razcvetu mesta. Tudi danes je Salt mesto, ki je vredno ogleda, predstavlja tudi potovanje skozi čas. Center mesta je namreč zaščiten - vse novogradnje in adaptacije pa se lahko izvajajo izključno pod budnim očesom spomeniškega varstva. V muzeju v As-Saltu pa hranijo tudi največjo žensko narodno nošo, ki pa ni namenjena velikanom, ampak se dekleta in žene vanjo nekajkrat ovijejo. Danes se uporabljajo le še v folklornih plesih.
 
 
V mestu As-Salt je Ministrstvo za turizem s pomočjo japonske mednarodne agencije za sodelovanje JICA uredilo arheološki muzej in muzej starega mesta Salt ter pripravili zemljevid dediščinskih poti. Zemljevid dediščinskih poti dobite v obeh muzejih in še na nekaterih drugih lokacijah v mestu, ki vas bo očaralo s svojo pristnostjo in umirjenostjo, ki jo še najbolje doživite v eni izmed tradicionalnih kavarn, ki ponujajo tudi nargile – za bližnji vzhod značilne vodne pipe. 
 
Mesto As-Salt se nahaja le 30 kilometrov od središča Ammana in je enostavno dosegljivo z javnim prevozom za manj kot evro ali s taksijem, ki je nekoliko dražji, a cena je odvisna od pogajalskih sposobnosti. 
 
 
Mrtvo morje je naravni fenomen po kar dveh plateh. Voda v mrtvem morju je namreč, takoj za desetkrat manjšim asalskim jezerom (s 35% slanostjo), najbolj slano na svetu s kar 28-33% slanostjo. Zaradi tektonskih premikov pa se mrtvo morje nahaja v depresiji, ki je kar 417 metrov pod gladino morja – le ta pa se samo še povečuje, hkrati pa se manjša tudi površina, ki se je v zadnjih 30 letih zmanjšala za približno tretjino. Mrtvo morje si Jordanija deli z Izraelom, na obeh straneh pa je kar nekaj zdravilišč, saj ima mrtvomorska voda širok spekter zdravilnih lastnosti. Prav slanost je tista, ki botruje veliki specifični teži vode in prav to je najbolj zabavni del, saj na Mrtvem morju niti neplavalci ne morejo potoniti. Zaradi gostote je tudi plavanje oteženo, prav zanimiv pa je poskus hoje, saj te spodnese kakor hitro je večji del telesa pod vodo. Slanost pa ni samo zdravilna, ampak je, kot vsako zdravilo, v večjih odmerkih lahko tudi nevarna. Prav zato Vam na urejenih kopališčih svetujejo, koliko časa je še primerno čofotati po slani vodi. Prav posebej Vas pa opozorijo, da naj voda ne pride v oči ali usta, saj ima zaradi nasičenosti agresiven, grenak okus. 
 
 
Sveta reka Jordan, ki je velik del svoje poti tudi mejna reka med Izraelom in Jordanijo, se izliva v mrtvo morje in je tako najnižje ležeča reka na svetu. Z reko Jordan pa je nerazdružljivo povezana tudi zgodovina krščanstva. Le nekaj kilometrov navzgor po reki Jordan je namreč kraj, kjer naj bi Janez Krstnik krstil Jezusa Kristusa. Ta kraj je možno tudi obiskati, turisti pa se lahko v sproščenem vzdušju na kak meter približajo mejni črti med Izraelom in Jordanijo. Glede na pomen tega kraja, so tudi na izraelski strani uredili turistični kompleks in tako se lahko dobesedno pogovarjamo ter izmenjavamo izkušnje z obiskovalci, ki si ta kraj ogledujejo z izraelske strani.
 
 
Obisk Mrtvega morja je lahko lep enodneven izlet iz Aqabe. O Aqabi, puščavi Wadi Rum ter turistični atrakciji št. 1 – Petri – pa v naslednji številki.
 
Seveda si je težko predstavljati po teh nekaj stavkih, kakšno je Mrtvo morje in njegova obala, sveta reka Jordan, Amman ali As-Salt. Za vse, ki se strinjate da slika pove več, kot sto besed vabim na LINK, kjer so objavljene slike iz Jordanije.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava