Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Jordanija, zgodovina v živo – 2. del

V prejšnjem delu smo zaključili z mrtvim morjem, zato je prav, da začnemo drug del z živim morjem, kar nas pripelje v Aqabo, ki se nahaja na obali Rdečega morja oziroma natančneje – akabskega zaliva ki si ga delijo Egipt, Izrael, Jordanija in Savdska Arabija. 

Vsebina
 

 
Aqaba je prijetno mesto, ki ga na vsak način priporočamo tudi za izhodišče za raziskovanje Jordanije, saj je Jordanija relativno majhna. Do Petre, ki jo letno obišče preko pol milijona obiskovalcev, je dobrih 100 kilometrov, do znamenite puščave Wadi Rum pa le 70, kar pomeni, da lahko razen prestolnice in mesta Salt vse ostale znamenitosti obiščete prav iz Aqabe.
 
Aqaba ima okrog sto tisoč prebivalcev a kljub velikosti še zmerom spominja na zgodbe iz 1001 noči. Ozke ulice polne trgovin in restavracij vas kar posrkajo vase in kaj hitro te ogovori kak prodajalec začimb, ki pripravi mešanico natančno po tvojem okusu. Čeprav je kar nekaj trgovin, ki so polne začimb, čajev, oreščkov, kave in tradicionalnih stvari, pa je večina trgovin prepolna s tekstilom in plastiko, ki jo srečujemo po vsem svetu. Tudi za lakoto bodo dobro poskrbeli, saj Aqaba ponuja vse, od enostavnih in poceni uličnih restavracij, pa do najboljših in seveda nekoliko dražjih restavracij. A tudi s polnim želodcem še nismo odkrili bistva Aqabe. Glavna prednost Rdečega morja je njegova temperatura, ki se tudi v zimskih mesecih ne spusti pod 21 stopinj Celzija. Ko pa to prednost povežemo z bogatim podvodnim svetom, pa vidimo, da je Aqaba raj za potapljanje skozi vso leto. Ob obali kar mrgoli potapljaških centrov in tako se lahko vsak, ki ima veljavno potapljaško izkaznico poda v raziskovanje podvodnega sveta – pripravljeni pa so tudi na novince. 
 
 
Ob vsem napisanem je prav, da Vam predlagam, da se za namestitev odločite v Youth Hostlu, ki se nahaja na »Southern beach street«, rezervirate pa ga lahko na spletu na www.hihostels.com ter za triposteljno sobo s tušem in straniščem odštejete manj kot 20 EUR, ali dobrih 6 EUR po osebi. 
 
Wadi Rum, ki je vpisan v UNESCO-v seznam svetovne dediščine je kraj, ki ga enostavno morate obiskati. Za tiste, ki imate radi stare filme, se gotovo spomnite puščave, v kateri je bil posnet Lawrence arabski davnega leta 1962 s Petrom O'Toolom v glavni vlogi. To je Wadi Rum. Za obisk Wadi Rum-a priporočam vsaj pol dneva – nikakor pa ne pozabite na vodo, saj so temperature lahko blizu neznosnim. Ne glede na temperatura, pa je Wadi Rum poleg Mrtvega morja in Petre v Jordaniji nujno obiskati. 
 

Sladica za konec 

Petra. Indiana Jones in zadnji križarski pohod je film, ki je Petro postavil med eno največjih svetovnih turističnih atrakcij, čeprav je bila že pred tem ponos Jordanije.
 
Petra, ki je seveda na UNESCO-vem seznamu svetovne kulturne dediščine, leži med 800 in 1.350 metri nad morjem in se nahaja na pl poti med mrtvim morjem in Aqabo v pogorju Edoma. Aqaba je v skalo vklesano mesto, kjer so prve sledi civilizacije stare preko 10.000 let. Samo mesto je začelo nastajati, ko so Perzijci osvojili Palestino, za njimi pa so prišli Nabetanci, ki so se naselili v območju Edoma. Čeprav so se najprej ukvarjali z živinorejo, so kmalu spoznali strateški položaj, saj so se v Petri križale trgovske poti. Tako so se Nabetanci začeli ukvarjati z donosnejšim poslom – kontrolo trgovskih poti. 
 
 
Tako je v tretjem stoletju pred našim štetjem začela Petra bogateti in rasti. Glede na to, da naš spletni časopis ni namenjen podrobni zgodovinski razlagi, dovolite, da vas napotim na www.visitjordan.com kjer boste o Petri zvedeli vse in še več. 
 
Koristni namigi: Za obisk Petre je potrebnih najmanj 4-5 ur, še bolje pa je nameniti Petri ves dan, če ni vaš edini interes pogledati najznamenitejše vklesane stavbe – zakladnice. Tudi dvodnevne vstopnice obstajajo in to ne brez razloga. Cena dvodnevne vstopnice je le 10% višja od cene enodnevne, za dodatnih 10% pa lahko kupite tudi 3-dnevno vstopnico, ki pride v poštev za tiste najbolj zainteresirane. Prav za takšne je Jordanski hostelling dobro poskrbel. V Petri Vas pričakujejo s kvalitetnim Youth Hostlom, kjer boste za celotno triposteljno sobo odšteli 23 EUR. 
 

Za konec pa še par nasvetov, kako do Jordanije in po Jordaniji

Jordanija je sicer islamska država, a spada med bolj liberalne, tudi kar se tiče alkoholnih pijač. Večina restavracij in kavarn sicer nima alkoholnih pijač, a z malo iskanja boste našli tudi takšno, kjer si lahko v poletni vročini privoščite kakšno pivo, vendar ne v kombinaciji z volanom. 
 
Za obisk Jordanije potrebujete najmanj teden dni v primeru najetega avtomobila, oziroma najmanj 10 dni, v kolikor boste brez lastnega prevoza. V primeru, da ste trije ali štirje je daleč najudobnejša, najhitrejša in tudi najcenejša oblika prevoza najem avta. Svetujem Vam najem avta kar na letališču, saj boste samo za taksi do Ammana odšteli toliko, kot bi za en dan najema. Glavne ceste so večinoma dobre in pregledne ter redno vzdrževane.
 
 
V časih spreminjajočih cen je nemogoče priporočati posameznega letalskega prevoznika, zato je najbolje obiskati nekaj spletnih rezervacijskih sistemov in poiskati najugodnejše lete v želenem terminu. V kolikor se odločite za obisk Jordanije v času prvomajskih praznikov, pa je v trenutku, ko sestavljam ta članek najugodnejši let iz naše bližine iz Trsta z Alitalio in sicer od 24. Ali 26. Aprila pa do 4. Ali 5. Maja in sicer za 364 EUR.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava