Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dolina padajočih voda – Maltatal

Maltatal je dolina, kjer med potjo, po približno štirinajst kilometrov dolgi cesti, srečate več slapov, brzic in na koncu ogromen jez.

Vsebina
Zanimiva gorska panoramska cesta do znanega jeza je privlačna tako za motoriste, kolesarje, izletnike kot tudi za premnoge športnike, ki se podajajo po njej do raznih izhodišč v gore. Znana cesta se začne na nadmorski višini 911 metrov in konča na nadmorski višini 1933 metrov. Vmes je mnogo predorov, ki že skoraj spominjajo na rudnike. Gorska panoramska cesta se konča na parkirišču pri hodelu v neposredni bližini jezu. Najlepši razgled pa je ravno iz jeza, iz razgledne točke »Skywalk«, ki je 200 metrov nad tlemi pritrjena na jez.

Padajoče vode

V dolini Malte je mnogo slapov, ki so v zimskih mesecih atraktivni za ledno plezanje, v poletnih mesecih pa zanimivi predvsem za oglede in plezanje po urejenih feratah ob padajoči vodi. V vročih poletnih dneh so še kako dobrodošla ohladitev. Plezanje je tukaj zelo popularno in zato obstajajo tudi posebni vodniki. Ledno plezanje je zaradi mnogih slapov zelo pestro in raznoliko, zato se tja podajajo mnogi plezalci. Poleti prav tako lahko plezamo po mnogih urejenih smereh ali po feratah. Prav posebno je plezati po skoraj gladki skali ob neposredni bližini padajočega slapu. To prelepo dolino padajočih voda le delno zaključi jez z velikim jezerom. Delno pa zato, ker se tam konča samo cesta, začnejo pa se prav čudovite gorske poti, ki vodijo do mnogih gorskih jezer in potokov. V zimskih mesecih se tukaj pojavi poleg lednega plezanja še en atraktivni šport, to je turno smučanje. Spuščanje po strmih pobočjih z pogledom na jezero je prav posebno doživetje, še posebej, če se spustite iz tamkaj najvišjega vrha Hochalmspitze (3360 m).

Jez Kölnbrein

Jez Kölnbrein velja za največji jez v Avstriji in tudi za enega večjih v Evropi. V višino meri 200 metrov, v dolžino 626 metrov, v širino pa 41 metrov. Za njim se razprostira istoimensko jezero, ki je s svojo modrino objet v kuliso Visokih Tur ter ledenikov. Zadržuje okoli 1,5 milijonov kubičnih metrov vode in s tem dokazuje eno največjih gradbenih dosežkov v srednji Evropi. Ves ta mogočni objekt služi za proizvodnjo električne energije. Jez je bil zgrajen leta 1979 in letno proizvede okoli 618400 MWh. Ima dragocene zaloge vode, tudi v sušnih poletnih dneh. Zaradi svoje velike učinkovitosti in dostopnosti ima v primeru izpada elektrike možnost elektriko zagotoviti v Avstriji in tudi izven njenih meja. Danes je jez glavni razlog, da se je v dolini tako močno razvil turizem. Poleg jeza stoji mogočni hotel z restavracijo v obliki pokončnega valja, ki je izhodišče za mnoge gorske poti. Zaradi višine se tja vsako leto na treninge podajo nemški veslači, tukaj se pripravljajo na svetovna prvenstva in na olimpijske igre. Za piko na i pa so jez popestrili še z bungee skoki. 
 
Dolina je iz leta v leto bolj obiskana ter turistično razvita. Turistična ponudba je vedno pestrejša. Domače gostilne, tipični avstrijski penzioni ter gostišča in planinske koče so pravi magnet za obiskovalce. Za ljubitelje hostlov pa je ta najbližji v turističnem kraju Bad Gastein.
 
Strma cesta z mnogimi neosvetljenimi ozkimi predori, zaradi česar je del enosmeren in označen s semaforjem, premnogi slapovi, tudi reka Malta, ki se vije v soteski in seveda tudi pestra gostinska ponudba in na vrhu ogromen jez in mogočni vršaci v ozadju so pravi razlogi za obisk te čudovite doline. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava