Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Hribovski Gardaland

Ali ste že slišali za 'Hribovski Gardaland'? V kolikor ste planinci, pohodniki, feratarji, bi zanj zagotovo morali slišati. Vsi poznamo Gardaland kot adrenalinsko središče ob Gardskem jezeru. Nekateri željni adrenalina pa se raje odpravijo na brezplačen 'Hribovski Gardaland', ki se nahaja nedaleč od slovitega 'pravega' Gardalanda. Ambient gardskega jezera je naravnost čudovit, a nam še premalo poznan – morda tudi zaradi odmaknjenosti. 

Vsebina
 
 
Zavarovane plezalne poti ali via ferrata so novodobni trend med ljubitelji gora. Najpogostejši avanturisti so mladi, polni moči, energije in poguma – najdejo pa se tudi starejši. Za kaj pravzaprav gre? Preden vstopiš na t.i. via ferrata, se opremiš z ustrezno planinsko opremo in tehnično opremo. Plezalna čelada, plezalni pas, samovarovalni komplet, plezalne rokavice, dobri planinski čevlji in nahrbtnik poln planinske opreme, so osnova za vsakega, ki se želi varno gibati po takšnem terenu. Na začetku vsake vie ferrate je na kratko razložena uporaba tehnične opreme za napredovanje in brž smo že pri prvi jeklenici. Zaželeno je, da se v 'Hribovski Gardaland' ne odpravimo brez izkušenj. Le-te si lahko pridobimo na slovenskih in ostalih bližnjih poteh. 
 
@Foto: Franc Kropec
 
Osnovno pravilo je, da si vedno nekje zavarovan, saj je via ferrata železna pot, kar pomeni, da je jeklenica načeloma speljana nepretrgoma od začetka do konca. Z vponkama se pripnemo in začnemo našo avanturo. V začetnem delu je navadno tudi nekoliko težji del, ki je preizkus, ali zmorete nadaljevati pot. V kolikor ga premagate, so vam vrata odprta in pot lahko previdno nadaljujete. Plezalne rokavice preprečijo nastanek žuljev ob stisku jeklenic, vsekakor pa je zaželjeno, da uporabljate naravne oprimke kot so skale. Na poti nas večkrat presenetijo adrenalinska presenečenja kot so viseče lestve, jeklene brvi, po katerih moraš hoditi, vertikalne ali previsno speljane skobe in podobno. Zavarovane plezalne poti pa so različno dolge – od pol ure do celega dneva – tako, da previdno pri izbiri cilja. Ob pomanjkanju izkušenj priporočamo plezanje po via ferrata z vodnikom. 
 
@Foto: Franc Kropec
 
V nadaljevanju bodo predstavljene nekatere zavarovane plezalne poti v neposredni bližini Gardskega jezera. S tem je mišljeno, da imamo z vie ferrate razgled na jezero in včasih celo občutek, da lahko vanj kar skočimo in se ob poletni vročini osvežimo.  
 
  • Via dell'Amicizia ali Pot prijateljstva, imenovana tudi Stoletna ferrata ali Ferrata neskončnih lestev ,spada med zahtevnejše ferrate v okolici, saj moramo premagati veliko višinske razlike. Do vrha Cima SAT je kar 8 lestev, ki so nekatere bolj, nekatere manj stabilne, pa vendar za ljubitelje adrenalina na mestu. 
  • Sentiero dei Contrabbandieri ali Tracciolino je ferrata mirnih živcev in za tiste brez strahu pred prepadi. Zavarovana je le na najtežjih odsekih, tudi z visečo lestvijo. Ostali odseki so nevarovani, pot je ozka in potrebna je precejšnja koncentracija. 
  • Via Ferrata del Colodri je kratka ferrata nad naseljem Arco in je primerna tudi za začetnike in družine. Z vrha imamo pogled na celotni severni del Gardskega jezera, vključno z naseljem Riva del Garda. 
  • Venček štirih ferrat –  Sentiero Susatti, Sentiero attrezato delle Laste, Sentiero Mario Foletti in Sentiero Gallerie di guerra je primeren tudi za tiste, z nekoliko manj izkušnjami. Slednja je speljana tudi pod zemljo, zato je čelna svetilka obvezna. Kratke, a zanimive feratice nas popeljejo na razgledna vrhova Cima Rocca in Cima Cappi. 
 
@Foto: Franc Kropec
 
Hostel Benacus je ugodna izbira nočitve z zajtrkom za tiste z manj globokim žepom. Zmeraj nasmejani Antonio vam bo vedno v pomoč. S HI člansko izkaznico pa boste deležni še dodatnih popustov. Na Pot prijateljstva se lahko odpravite kar direktno iz hostla, ki se nahaja v starem mestnem jedru Rive del Garda. Avtomobil parkirate na varovanem parkirišču. Ob povratku pa sledi obvezno kopanje v Gardskem jezeru in sprehod po Rivi del Garda. V 'Hribovski Gardaland' se lahko odpravite sami, v lastni režiji, ali organizirano z vodnikom oz. preko turistične agencije. Garancija: zagotovo boste uživali!

Sorodni članki

Prijava