Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Smučanje pod Matterhornom

Spektakularne Švicarske Alpe z lepo urejenimi smučarskimi pistami in čudovitimi vasicami so raj za ljubitelje zimskih športov

Področje pod švicarskim vrhom se je od prvega obiska gore Matterhorn hitro razvilo v priljubljeno turistično destinacijo. Kmalu so tam zrasli luksuzni hoteli ter restavracije, obiskovalci pa na to področje prihajajo kar iz vseh koncev sveta. Tamkajšnje Švicarske Alpe in dodatna turistična ponudba obiskovalcem nudi odličen športni ali sproščujoči oddih v vseh letnih časih. Najcenejša in prav odlična nastanitev v centru te idilične vasice pa je hostlu Zermatt Youth Hostel. V njem sem se počutila več kot odlično. 
Vsebina
 

Magična vasica Zermatt

Gorska vasica med mogočnimi vršaci je z vseh strani obdana z neokrnjeno naravo. Njena največja posebnost pa je vrh Matterhorn. Področje pod mogočno goro ima izredno prijazno podnebje in zagotavlja veliko sončnih dni na leto. Tamkajšnje podnebje je skoraj neverjetno, saj s preko 300 sončnimi dnevi na leto dokazuje, da je to področje z najmanj padavinami na leto v Švici. Domačini se zavedajo neokrnjene narave, ki jih obdaja in tako skladno s tem skrbijo za svež in čist zrak tudi v vasici. Že od leta 1947 uporabljajo izključno električna vozila in konjske vprege. S tem in tudi z neokrnjeno naravo dokazujejo, da je Zermatt res popolnoma svoj svet. Že nekaj kilometrov pred vasico, v kraju Taschn, je potrebno parkirati vozilo ter se do vasice podati z vlakom. Vožnja z vlakom traja le dobrih pet minut. Zermatt velja za enega najbolj zaželjenih zimskih letovišč v Alpah, kjer pa se nahajajo tudi hoteli in restavracije, ki spadajo v sam vrh v svetovnem merilu. Domačini so zelo ponosni na svojo vasico in pravijo, da le ta pooseblja Švico. Skoraj tretjina Alpskih štiritisočakov obkroža to gorsko letovišče, ki ga obiskujejo predvsem smučarski športni navdušenci, pa tudi planinci. Prvi obiski tega področja segajo v leto 1865, ko je bil opravljen prvi uspešen vzpon na Matterhorn. Vasica je vredna obiska v vseh letnih časih, saj ponuja številne športne in manj športne aktivnosti čez vso leto.
 

Smučanje 365 dni na leto

Smučanje je možnot kar čez celo leto. Poleti je smučarskim zanesenjakom na voljo 20 kilometrov smučarskih prog na ledeniku Theodul. Pozimi pa je odlično smučanje na naravnem snegu na voljo kar na več kot 350 kilometrih smučarskih prog. Odlično razvita smučarska destinacija zagotavlja sneg 363 dni. Na voljo pa so smučarske proge tako za začetnike, kot za najbolj zahtevne smučarje. Poleg velikega števila smučarskih prog pa se tu nahaja še več kot 400 kilometrov označenih in urejenih sprehajalnih ter pohodniških poti. Za lažji oziroma hitrejši dostop do nekaterih vrhov je na voljo železnica na nadmorsko višino več kot 3000 metrov. Da pa niso prikrajšani ljubitelji kolesarstva, je urejenih tudi okoli 100 kilometrov kamnitih poti, ki vodijo skozi borov in macesnov gozd ob veličastnih gorah. Poti so urejene po različnih težavnostnih stopnjah z več kot 1000 metri višinske razlike. 
 
 

Najbolj fotografirana gora na svetu – Matterhorn (4478 m)

Smučišče pod najvišjim Švicarskih vrhom na okoliških ledenikih velja za najvišje ležeče v Evropi in je hkrati tudi eno izmed najbolje urejenih ter tudi lahko dostopnih. Tam so na voljo mnoge športne aktivnosti. Slikovita gora Matterhorn velja za eno najbolj fotografiranih gora na svetu ter tudi za eno izmed bolj zahtevnih. Odkar je bil vrh prvič osvojen je postala znana po vsem svetu in je pravi raj za planince. Pogosto se zaradi njegove težavnosti zgodi tudi kakšna tragična nesreča. Njena severna stena je bila preplezana šele leta 1931 in spada med šest najbolj zahtevnih sten v Alpah. Vsak vrh v njeni okolici ima svoj karakter, svoje mite, zgodovino, a le Matterhorn je tisti, ki izstopa daleč naokrog in ga vsako leto obiške več kot 3000 planincev. 
 
Šarmantna gorska vasica Zermatt je s svojimi luksuzni hoteli in restavracijami ter tehnološko dobro razvitimi smučarskimi progami pa tudi najbolj strmimi smučišči sveta raj za razburljive športne užitke. In to skozi vse leto.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava