Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Guimarães, mesto, polno zgodovine

Vsebina
100 let stara zgradba, polna zgodovine in spominov, je bila popolnoma prenovljena in opremljena, da ne boste zamudili ničesar. To je enkratna priložnost, da spoznate skrivnosti mesta Guimarães in njegovo okolico.
 
 
Guimaraes Youth Hostel se nahaja v središču mesta in blizu starega središča Guimarãesa, ki je del svetovne zapuščine Unesca od leta 2001. Tako je Guimarães Youth Hostel odlična izhodiščna točka za obisk gradu, palače Ducal in trga Oliveira. Povzpnete se lahko tudi na goro Penha in uživate v veličastnem razgledu. Pot je dolga kar 7 kilometrov, zato je najbolje na vrh iti z gondolo. Guimarães je mesto, polno življenja, zgodovine in kulture. Kdaj boste začeli odkrivati to mesto in spoznali, da bi ga morali že prej?
 
Naj vas očarata kultura in zgodovina Portugalske. Poskusite pecivo toucinho-do-céu ali pa se podajte do oblakov na gori Penha.
 
Ko boste prispeli v Guimarães, za nastanitev izberite Guimarães Youth Hostel, ki so ga pravkar prenovili. Stavba je polna zanimivih detajlov, skupnih prostorov in zgodb za raziskovanje.
 
 
Guimarães Youth Hostel je na popolno lokaciji, da lahko mesto raziščete kar peš. Guimaraes Youth Hostel se nahaja v zgodovinskem središču Guimarãesa, ki je del svetovne zapuščine Unesca od leta 2001.
 
Nekaj minut od hostla se nahaja Largo da Oliveira s svojimi čudovitimi terasami. Usedite se na eno izmed njih, vklopite počitniški duh in vstopite v duh in zgodovino mesta.
 
Večerjate lahko v eni izmed ogromno odličnih restavracij. Izbira bo težka. Poskusite bucho (svinjino), ovčetino ali pa popečeno polenovko. Ne pozabite na sladico, toucinho-do-céu (tradicionalno portugalsko mandljevo torto) ali pa pito Guimarães. Naslednji dan boste skurili vse kalorije.
 
 
Po večerji preverite še kulturni koledar – z nekaj sreče boste imeli čas, da si ogledate predstavo v kulturnem centru Vila Flor.
 
Zjutraj vas spet čaka odličen zajtrk, ki je že vštet v ceno nastanitve. Če vam bo vreme naklonjeno, zajtrkujte na eni izmed teras hostla Guimarães Youth Hostel.
 
Po zajtrku ne zapravljajte časa. Odprite svoj zemljevid, ki ste ga dobili v hostlu in se povzpnite na hrib do gradu, ki je najvišja točka zgodovinskega središča mesta in ena najpomembnejših turističnih zanimivosti.
 
 
Ob izhodu z gradu boste našli cerkev sv. Mihaela. Legenda pravi, da je tukaj bil krščen prvi portugalski kralj, D. Afonso Henriques, krstni kamen je še vedno ohranjen.
 
Spustite se lahko do palače vojvodov Bragançe. Zgradili so jo D. Afonso, bodoči vojvoda Bragançe in nezakonski otrok kralja Joãa I. Palača je bila dom njegove druge žene, D. Constançe de Noronhe. Tukaj lahko kupite vstopnico za palačo in za muzej Alberta Sampaia.
 
José Saramago, portugalski pisatelj, je dejal, da je to najlepši muzej, ki ga je kdaj obiskal. Tukaj najdete celo jopič, ki ga je D. João nosil med bitko v Aljubarroti.
 
 
Ko zapustite muzej, že diši po odličnih jedeh na trgu Oliveira and Santiago. Morate izbrati vsaj eno.
 
Po kosilu se sprehodite do muzeja spominov, kjer boste dodobra spoznali zgodovino Guimarãesa in izvedeli več o njegovi skupnosti.
 
Nato si oglejte še zadnjo razstavo v galeriji na stari tržnici. Še vedno imate dovolj časa, da se udeležite delavnice lončarstva in domov odnesete svojo mojstrovino.
 
Na koncu prelepega dneva se lahko z gondolo zapeljete na goro Penha. Tam vas čaka razgled, ki včasih sega vse do morja, svetišče, narava, spomeniki, pa še veličasten sončni zahod.
 
 
Želite videti še več? Obiščete lahko arheološke ruševine predrimske vasice Citânia de Briteiros, se »skopate« v zdravilišču Caldas das Taipas, obiščete »Campo da Ataca« (kjer se je odvijala bitka São Mamede, ki je začela pot do neodvisnosti Portugalske), samostan S. Torcato, od koder so prihajali prvi evangelisti, vse to le nekaj kilometrov stran od Guimarãesa.
 
Da mesto zares spoznate, ostanite tukaj najmanj dve noči.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava