Zakaj potujem in zakaj bi morali tudi vi?

Ste kdaj potovali? Če ste, kakšne spomine imate na svoje prvo potovanje?

Pri 10 letih sem prvič potovala. Moji starši so oboževali velika organizirana potovanja in so se jih udeležili vsaka štiri leta. Prvo potovanje je bilo na Norveško in nato na Islandijo (vedno so šli na sever). Odločili so se, da bo naslednje potovanje v Kanado in da bodo šli za tri tedne. Kar je bilo pa še posebej vznemirljivo, pa je bilo to, da sta mene in mojega brata vzela zraven.

Kot desetletnici v devetdesetih mi ni bilo najbolj jasno kako in zakaj lahko potujemo, še bolj pa mi ni bilo jasno, kako bomo potovali tako dolgo in kako se ne bo stvar, imenovana »letalo«, nikoli ustavila vsaj, da bi ji napolnili gorivo.

Najprej nisem videla smisla potovanja in kaj pomeni, danes pa je potovanje postalo velik del mojega življenja in potujem, kolikor mi pač moja denarnica dopušča. No, če se vrnem v čas, ko sem bila stara deset let in sem sedela na letalu, na sedežu poleg okna. To je bil eden najpomembnejših trenutkov mojega življenja. Sedela sem ob oknu in opazovala svet, ki se je pod našimi nogami manjšal in manjšal. Letela sem skozi oblake in se zaljubila v letenje.

Te dni večinoma potujem sama ali s prijatelji in stvar, ki jo najbolj cenim, se nikoli ne spremeni – sedež ob oknu. Včasih imam srečo, da ga dobim zastonj, včasih ga moram plačati, včasih pa je spreminjanje sedeža predrago in si ga ne morem privoščiti. Potem sem cel let žalostna.

Zame je polet ena najboljših in najpomembnejših stvari potovanja, čeprav je le del tega, da prideš iz točke A na točko B.

Potovanje ti odpre oči in širi obzorja. Odkriješ več o sebi in uživaš v kraju, kulturi, hrani, vremenu, ljudeh … nekje, kjer tega sploh nisi pričakoval.

Daj si priložnost, da potuješ, da spoznaš svet, vidiš stvari s svojimi očmi, namesto da ti o kraju pripovedujejo drugi. Potovanje ne pomeni, da moraš porabiti vse svoje prihranke. Možnosti potovanj je neskončno – organizirana potovanja, pustolovščine, potovanja z avtom, z ladjo, prostovoljstvo in iskanje službe v tujini, štipendije, mednarodne izmenjave … Namesto rezerviranja hotela s štirimi zvezdicami, izberi raje družino, ki ponuja sobo v svojem domu ali hostel, kjer lahko spoznaš domačine, ljudi tvoje starosti, skleneš prijateljstva in skupaj z njimi raziskuješ mesto ali naravo.

Če nočeš potovati sam, se lahko najprej na pustolovščino podaš s svojim partnerjem, prijateljem, družino ali sodelavcem. Tako ti bo bolj udobno in ne boš sam, prav tako pa boš videl, kaj ti je bilo na potovanju najbolj všeč in kaj bi lahko naredil drugače, če bi potoval sam.

Priporočam vam, da vsaj enkrat potujete sami. Najverjetneje tega ne boste obžalovali in boste potovanje še kdaj ponovili.

Prijava