Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Singapur. Otok. Mesto. Država.

Singapur je hkrati otok, mesto in država, ki ji poleg glavnega otoka pripada še nekaj manjših otokov v zalivu tik pod južnim koncem polotoške Malezije s katero je povezan z dvema mostovoma in le kakšnih 10 km stran od indonezijskega otoka Batam. Površina Singapurja je slabih 700 km2, kar ga uvršča med najmanjše države na svetu, pa čeprav je v Evropi kar nekaj držav, ki so manjše, kot na primer Andora, San Marino, Monako, Malta, Liechtenstein in seveda Vatikan. Ne glede na majhnost pa ima Singapur preko 5,5 milijona prebivalcev, med katerimi je tri četrtine Kitajcev, dobra desetina Malajcev in nekaj manj kot desetina Indijcev. Singapur je neodvisna država od 1965 oziroma natančneje od 9. avgusta tega; prej pa je pripadal Maleziji. 

Vsebina
Glavni prihodek Singapurja (kar 70%) je storitvena dejavnost, k čemur ima največji prispevek pomorski promet oziroma pristanišče, ki je drugo najprometnejše na svetu in peto po številu pretovorjenih kontejnerjev, med storitve pa seveda spada tudi bančništvo in turizem (tudi nakupovalni). Ostalih 30 % predstavlja industrija; kmetijstvo pa k celotnemu BDP-ju doprinese le kak del odstotka. Uspešnost Singapurja pa najbolj opiše BDP na prebivalca, saj se s preko 62.000 US$ na prebivalca uvršča Singapur na sedmo mesto na svetu. Zanimivo je tudi, da Singapur nameni kar 3,5% bruto družbenega produkta za vojsko, kar ga uvršča na visoko 15. mesto na svetu a očitno so v Singapurju odločeni, da bodo resno branili svojo neodvisnost in blagostanje. Poleg močne vojske ima Singapur tudi zelo strogo zakonodajo, predvsem do prekupčevalcev z mamili, saj je za proizvodnjo mamil smrtna kazen, enako pa tudi za tihotapljenje ali posest mamil in že 15g heroina je dovolj, da te obsodijo na smrt z obešanjem. V Singapurju pa so prepovedane tudi bolj vsakdanje stvari, kot so na primer žvečilke. Da, prav ste prebrali. Od leta 1992 je v Singapurju prepovedana prodaja in uporaba žvečilk, zakon pa so nekoliko omilili leta 2004 in tako je dovoljeno uporabljati žvečilke za zdravstvene namene (npr. za odvajanje od kajenja), ki pa jih lahko dobite izključno v lekarnah in pri zdravniku. Prepovedano je tudi onesnaževanje, kazen pa znaša 500 SG$ za prvo kršitev, nadaljnje kršitve pa lahko pripeljejo do prisilnega dela, kot na primer čiščenja javnih površin. Podobne kazni so tudi za kajenje izven označenih območij. A vse te prepovedi, pravila in kazni na koncu dosežejo svoj smisel, saj je Singapur ena najčistejših in najvarnejših držav na svetu. To seveda ne pomeni, da ni kriminala, le stopnja kriminala je tako nizka, da se lahko tako podnevi, kot ponoči brezskrbno sprehajamo po vseh predelih mesta. 
 
Ob vsem naštetem se boste zagotovo vprašali, zakaj pa bi sploh rinili v Singapur in v nadaljevanju tega članka Vam nameravam opisati kar nekaj znamenitosti, ki so vredne nekajdnevnega postanka v Singapurju.

Sentosa - Otok na otoku 

Sentosa je otok, ki pripada Singapurju in je namenjen predvsem zabavi in sprostitvi. Ponuja tudi vrsto namestitev, med katerimi želim izpostaviti vrhunski Youth Hostel Costa Sands Resort, ki je le nekaj stopnic od plaže, opremljen pa je tudi z lastnim bazenom. V Singapurju, kjer so cene višje, kot v okoliških državah, je bungalov za štiri osebe z zajtrkom za okrog 80 EUR prej izjema, kot pravilo in tudi 86 EUR za dvoposteljno sobo z lastnimi sanitarijami ni visoka cena za Singapur. 
 
Z namestitvijo na otoku Sentosa boste tako v središču dogajanja, dnevnega in večernega, saj je v Singapurju ob morju prijetno vse mesece v letu. Poleg plaže pa otok Sentosa ponuja kar nekaj atrakcij, ki lahko kakovostno popestrijo nekajdnevno bivanje na otoku.
 
Atrakcije so tako raznolike, da je težko povedati, katera je najboljša, zato je najbolje, da začnemo na vrhu. "Fly with the SUPER HEROES" je slogan, pod katerim se lahko zapeljete z otoka Sentosa na Mt. Faber, v kabini vzpenjače pa vas spremljajo junaki iz stripov in risank. Pa ne misliti, da se bodo dejansko pojavili pajaci poleg vas. Vsaka gondola je namreč posvečena določeni temi, v njej pa so na voljo QR kode z aplikacijo, ki poleg vas posede virtualnega junaka iz stripa ali risanke. 
 
A sopotnik je zgolj zato, da popestri vožnjo, več pa Vas čaka na vrhu, kjer vas čaka čudovit razgled, urejen park in predvsem zvon sreče. Mt.Faber pa je tudi kraj, kamor prinesete zvonček iz svoje države in ga privežete k tisočim drugim, ki so na tak način dopolnili eno izmed atrakcij, ki Vas čaka na vrhu. Mt. Faber je tudi odličen kraj za romantično večerjo, ali pa zgolj pijačo ob pogledu na otok Sentoso. Tudi sicer upravljavcem gondolske žičnice ne zmanjka idej in tako so leta 2004 priredili prav posebno tekmovanje za pare, kjer so 33 parov za teden dni zaprli v kabine, privoščili pa so jim tri obroke dnevno, dovolj vode, vzglavnik in odejo; dovolili pa so jim do 10 minut dnevno za obisk stranišča. Seveda ni šlo za prisilni ukrep ampak za tekmovanje, kjer je zmagovalni par prejel nagradno križarjenje v Sredozemlju v višini 20.000 singapurskih dolarjev (ali približno 12.000 evrov). 
 
Ob spodnji postaji vzpenjače pa Singapur ponuja še Podobe Singapurja (Images of Singapore), kjer doživite zgodovino Singapurja in pa muzej vzpenjače, kjer lahko vidite tudi, kako so vzpenjačo gradili.    
 
Otok Sentosa pa ponuja tudi enega izmed štirih tematskih parkov Universal Studios (le ti se nahajajo še v Hollywoodu, Orlandu in na Japonskem), kjer lahko uživate v adrenalinskih vožnjah ali pa se zgolj sprehajate med filmskimi junaki. Vstopnina je sicer visoka, v primeru, da ste v Singapurju z manjšimi otroci, pa je to ena izmed atrakcij, ki jim bo še najbolj ostala v spominu. 
 
Poleg naštetega pa je na otoku Sentosa še več, kot ducat atrakcij, od parka metuljev in kraljestva mrčesa, vožnje s sagwayem, največjega akvarija na svetu pa vse do vodnega parka s prvim hidro - magnetnim toboganom v Aziji,  ki so združene v  različne pakete, ki jih lahko kupite tudi na spletu na https://store.sentosa.com.sg/main/ in vključujejo različne atrakcije z različnimi pogoji po različnih cenah. 
 
Navkljub velikemu številu atrakcij na otoku Sentosa, ki upravičeno nosi ime "The State of fun ", pa je to le majhen del Singapurja, ki ima številne druge znamenitosti na glavnem otoku. 
 
V kolikor se želite vrniti v čas kolonialnega Singapurja, je nujno obiskati Long Bar v hotelu Raffles, ki je zaslovel po osvežilnem koktajlu "Singapore Sling" in neomejeni količini arašidov, katerih luščine mečeš kar na tla, kar je dodatna posebna atrakcija Singapurja, kjer je za takšno početje izven Long Bara kazen 500 singapurskih dolarjev ali približno 300 evrov.
 
Drugače pa je Singapur ena tistih držav, ki ima sicer bogato preteklost, a tudi bogato sedanjost in tako lahko uživate v mogočni sodobni arhitekturi, ki si jo še najbolje ogledate s kolesa, ki vas dvigne na zavidljivih 165 metrov in od koder je božanski razgled na večji del mesta. Kabine se premikajo precej počasi, tako, da si lahko mesto v miru ogledamo, če pa želimo posebno doživetje, pa se lahko odločimo tudi za večerjo v dvoje ali pa za večjo skupino, saj so kabine dovolj velike, da lahko v večerji z razgledom uživa tudi 10 oseb. Z višine se seveda bolje vidi in tako boste imeli kot na dlani tudi naslednji dve atrakciji Singapurja in sicer kipec Merliona, ki je simbol Singapurja in prav poseben botanični park "Vrtovi ob zalivu - ali Gardens by the Bay", dom preko pol milijonu rastlin in ki s svojo izjemno arhitekturo ter velikostjo (je največji umetno narejen park, njegov pokrit del pa spada med 10 največjih pokritih vrtov na svetu) navduši prav vsakega obiskovalca Singapurja. Pa ne zgolj zaradi tistega, kar skriva v pokritih prostorih, ampak predvsem zaradi unikatne urejenosti, saj lahko vrtove ob zalivu opazujemo z različnih višin. Obisk vrtov ob zalivu pa je še posebej zanimiv v večernih urah, ko k bogastvu rastlinskega sveta na pomoč priskoči simfonija tisočerih luči ali vrtna rapsodija, ki je na sporedu ob 19:45 in 20:45, ko barve luči pospremi tudi glasba. 
 
Vrtovi ob Zalivu so prejeli tudi laskavo priznanje na svetovnem arhitekturnem festivalu "Zgradba leta 2012" za investicijo vredno skoraj 183 milijonov singapurskih dolarjev. 
 
Singapur sicer slovi tudi po neskončnih nakupovalnih središčih, ki jih bomo tokrat preskočili, saj bi jim drugače, glede na število, morali nameniti kar cel prispevek in zaključili z atrakcijo, ki je tudi simbol Singapurja - Merlion.
 
Merlion se nahaja v osrčju istoimenskega parka in predstavlja mitološko pošast z ribjim trupom in levjo glavo. Gre za 8,6 metrov visoko 70-tonsko skulpturo narejeno, ki simbolizira ime mesta Singapur, saj originalno ime mesta "Singapura" v prevodu pomeni levje mesto. Skulptura Merliona je bila postavljena v letu 1972, leta 1997 pa preseljena za kakšnih 120 metrov, saj bi se sicer znašel v senci novega mosta Esplanade. Skulptura je narejena iz cementa, koža iz porcelanskih krožnikov, oči pa iz majhnih rdečih porcelanskih skodelic.
 
Seveda bi lahko napisal še nekaj strani o Singapurju, a kljub temu upam, da sem vas uspel v teh nekaj stavkih in slikah prepričati, da je Singapur lahko prijeten nekajdnevni postanek ali pa celo cilj vašega potovanja. 

Kako do Singapurja in kje prenočiti? 

Velika večina oziroma skoraj vsi obiskovalci v Singapur priletijo. Singapursko letališče je bilo leta 2013 na kar trinajstem mestu na svetu po številu potnikov in za Jakarto v Indoneziji drugo najprometnejše letališče v jugovzhodni Aziji; iz Singapurja pa je veliko nizkocenovnih povezav z drugimi državami v regiji, ki v korist popotnikov tekmujejo z ugodnimi ponudbami. 
 
Singapur pa ima tudi odlično železniško povezavo z malezijsko prestolnico Kuala Lumpurjem kar trikrat dnevno; priporočam pa seveda nočno povezavo, saj so na voljo kakovostni spalniki, ki razdaljo med mestoma premagajo med 23. uro zvečer in 7. uro zjutraj, a tudi jutranji vlak je svojevrstna dogodivščina.
 
Za konec pa samo nekaj namigov, kje lahko v Singapurju prespite po še zmerom sprejemljivi ceni. Kot večina držav na svetu, ima tudi Singapur združenje Youth Hostlov, ki ponujajo varno, čisto in predvsem cenovno ugodno namestitev, kar je v Singapurju, kjer cene hotelov dosegajo vratolomne višine, še kako pomembno.
 
Navkljub majhnosti Singapurja, se lahko odločate med že prej omenjenim hostlom na otoku Sentosa, kjer boste prenočili že za dobrih 20 EUR v štiri posteljni sobi; za enako ceno pa tudi v centru mesta v hostlu Hangout@mt.emily, kjer boste imeli zasebnost tudi v skupinski spalnici. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava