PRESS izkaznica

Kako uporabiti PRESS izkaznico za popuste in brezplačne vstopnine

Vsak popotnik, ki piše članke za Popotniško združenje Slovenije dobi PRESS ali novinarsko izkaznico. Veljavna je eno leto in je dokaz, da ste novinar in fotograf. Ste se kdaj spraševali, kaj bi z njo? Kaj lahko pridobite, če jo uporabite?

Sama najraje uporabim izkaznico za vstop v razne muzeje in kulturne dogodke brez plačila vstopnine. Priznam, rada hodim v muzeje. Vsakič, ko sem v novem mestu, preprosto moram obiskati nekaj muzejev. Vsaj mestni muzej, da se naučim nekaj o lokalni zgodovini, najslavnejši muzej v mestu in arheološki muzej. Tudi znanstveni muzeji so zabavni, čeprav so največkrat usmerjeni v družine. V letu 2017 sem s svojo novinarsko izkaznico prihranila 150 evrov.

Kako mi uspe? Preprosto vprašam pri okencu za vstopnice, pokažem svojo novinarsko izkaznico in povem, da sem novinarka. Običajno dobim na vstop vsaj popust. Velikokrat ponudijo brezplačni vstop, kar je super, saj lahko prihranim tudi 15 evrov, odvisno od muzeja. To pomeni, da velikokrat, ko obiščem muzej, ne plačam nič. Moj najljubši muzej Albertina na Dunaju ponuja prost vstop novinarjem. Prav tako to ponujajo muzej Franza Kafke v Pragi, Moravska galerija in Labirint v Brnu, muzej puščavnikov v St. Petersburgu v Rusiji, blejski grad v Sloveniji in vsi mestni muzeji v Vidmu v Italiji (preberi moj članek o Brnu).

V okoli 20 % primerov mi ponudijo popust na vstopnico, kot bi bila študentka. To se večinoma zgodi v muzejih umetnosti ali v cerkvah, ki so odlična priložnost, da vidimo verske elemente in umetnine ter se izognemo gruči turistov, saj niso tako obiskani. Tudi popust ni slaba ponudba, saj s tem prihranimo okoli 30 do 50 % cene. Tako je bilo tudi v zakladnici v Notre Damu, kjer hranijo Jezusovo krono (moj članek o Parizu lahko preberete tukaj). V gradu Hohenwerfen v Salzburgu sem prav tako dobila znižano ceno za dvigalo do grada in za vstopnino (moj članek o Salzburgu lahko preberete tukaj).

V zasebnih muzejih največkrat ne ponujajo popustov za novinarje. Za to se mi skoraj vedno opravičijo in razložijo, da zasebni muzeji živijo le od vstopnic, kar je tudi v redu. To se mi je nazadnje zgodilo v Muzeju propadlih razmerij v Zagrebu in v kapeli San Severo v Neaplju, kjer se mi je gospa dvakrat opravičila – prvič, ko sem vstopila v muzej in potem, ko sem iz muzeja odšla.

Seveda morajo tudi muzeji imeti od tega nekaj dobrega. Vsakič, ko pišem o muzeju v mojih člankih za Globetrotter in članek objavijo, pošljem e-pošto muzeju in se jim zahvalim za brezplačni vstop. Pregledam njihovo spletno stran, kjer vedno najdem kontaktno osebo. Napišem prijazen e-mail in priložim tudi povezavo do svojega članka, da lahko vidijo, kaj sem napisala. Za konec jih še enkrat spodbudim, da svojo politiko, da ponudijo prost vstop novinarjem, še nadaljujejo.

To sem storila pri mojem članku o Bratislavi, kjer sem obiskala čudovit muzej naravne zgodovine (povezava do članka tukaj). Poslala sem jim e-pošto in dobila sem prijazen odgovor od direktorja, ki se mi je zahvalil za napisano. Počutila sem se odlično.

Prosim, naj vas ne bo sram povprašati za prost vstop. Do vas nikoli ne bodo nesramni, tudi če nimajo nič za ponuditi. Prihranite lahko veliko denarja, prav tako pa lahko muzejem pomagate do več prepoznavnosti v mednarodnem turizmu.

Prijava