Potovanje v Iran

Zadnjih nekaj let težko spremljamo novice, ne da bi slišali kaj o Iranu. Včasih nam zraven pokažejo kakšno fotografijo čudovitih modrih mošej ali pa skupino zakritih žensk. In ker smo popotniki vendarle pustolovske duše, v nas vse te slike vzbudijo željo, da bi še sami raziskali ponosno iransko dušo, ki izhaja iz veličastne preteklosti in razburljive sedanjosti. K raziskovanju nas vabi država, katere že samo ime v ljudeh vzbuja radovednost in ki nam da priložnost, da o svojem potovanju govorimo še leta. Turizem v Iranu še ni zelo razvit, kar pomeni, da nikjer ne bo prevelike gneče.

Najugodnejši čas za obisk sta jesen in pomlad. Prvi popotniški nasvet nam govori, da za Iran rabimo vizum, ki ga pridobimo na veleposlaništvih širom po svetu. Med obiskom je treba spoštovati pravila oblačenja: ženske morajo nositi ruto in dolge rokave, moški pa dolge hlače. Rute se ne sme sneti niti na avtobusu, saj je veliko kontrol, poleg tega pa tudi zelo koristi v boju proti močni klimi. Se pa da v Iranu kupiti čudovite obleke, tako da ni treba doma preiskati cele omare, da bi našli primerna oblačila.

In že boš na trdnih tleh v Teheranu, prestolnici Irana. Zagotovo te zanima, kaj si je treba ogledati. Hitro bo opaziti duh pokojnega verskega voditelja Irana, ajatole Homeinija. Lahko se podaš na raziskovanje njegovega mavzoleja, kjer se čuti njegov spomin. Nasvet za potovanje po Iranu je, da se odpraviš s poceni in udobnimi avtobusi. Če pa nimaš veliko časa, lahko odletiš proti jugu, kjer nate že čaka mesto sufistov, uživačev življenja, Širaz. Tu lahko ob veličastnih grobnicah perzijskih pesnikov, Hafisa in Sadija, prisluhneš njunim pesmim in se prepustiš njunemu duhu, ki ga pričarajo domačini. Nato pa nate že čaka potovanje v puščavski svet Irana s številnimi znamenitostmi. Najslavnejši spomenik perzijske zgodovine je Perzepolis, Darejeva prestolnica. Na nekoč slovito prestolnico spominja na stotine ostankov palač in drugih zakladov. Skalnate gmote pa v Pasargadu skrivajo zadnji dom perzijskih kraljev. Med kamenjem in skalovjem pa se skriva še en pomemben arhitekturni spomenik starega sveta – Jazd. Podaj se na raziskovanje labirinta ulic, oglej si posebno obliko stolpov, ki opravljajo svojo funkcijo kot klimatska naprava, in se spusti do podzemnih kanalov za vodo. Nasvet za najboljše prenočevanje je spanje na tradicionalen način ali pa v starih trgovskih hišah, ki so bile preurejene v hotele in so kot stari karavanseraji, ki so nekoč gostili utrujene trgovce. A ne pričakuj preveč od jutranje kave. Velikokrat je to samo vrečka Nescafé. Stran od mesta se nahajajo stolpi tišine, kraji pokopa stotine zaratustrijancev; v Jazdu se je začela njihova vera in tu še vedno gori ogenj, ki nikoli ne sme ugasniti. Puščava pa skriva še druge skrivnosti, vse od gorskih templjev, kamor ženske z menstruacijo ne smejo vstopiti, do golobjih stolpov, iz katerih še vedno poletijo golobi. Znamenite so tudi zapuščene vasice, zgrajene iz blata. Potovanje proti severu nas počasi pripelje do Isfahana, katerega ime zveni kot pesem. Mesto je znano po svojih mostovih, številnih mošejah, kraljevih palačah in minaretih. Po ogledu vseh znamenitosti se podaj tudi na obisk bazarja, kjer lahko barantaš in piješ čaj po mili volji. Če te zanima več o Iranu, si preberi katerega izmed odličnih potopisov. In po Isfahanu se že podamo nazaj proti Teheranu in tako zaključimo naš krog.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava