Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Študijsko potovanje Popotniškega združenja Slovenije po Portugalski

Tudi letos so se v novembru zbrali člani HI Slovenija z namenom izobraževanja v tujini in s tem izboljšanja kakovosti hostlov po Sloveniji. Popotniško združenje Slovenije je pripravilo petdnevno potovanje po Portugalski, ki se ga je udeležilo 30 članov iz vse Slovenije.

Partnerska organizacija Pousadas de Juventude je poskrbela, da si je bilo mogoče v petih dneh ogledati sedem zelo različnih hostlov, ki so se nahajali med Lizbono in mestom Guimarães, ki leži v severnem delu Portugalske.

Vsi udeleženci smo začeli pot v Lizboni, kjer smo se v popoldanskih urah zbrali v Youth Hostlu Almada. Ta se nahaja južno od Lizbone, do tja pa je najlaže priti s prečkanjem mosta 25. aprila, ki povezuje eno in drugo stran reke Tagus. Promet je hitro osvojljiv, saj so prometne povezave zaradi velikosti mesta zelo dobre, ena hitrejših oblik, sploh če potuje več oseb skupaj, pa je zagotovo uporaba prevozov s pomočjo aplikacije Kapten ali Bolt. Youth Hostel Almada ponuja čudovit razgled na Lizbono, s 126 posteljami pa omogoča bivanje tako posameznikom kot večjim skupinam. Za ljubitelje športa je hostel dobro izhodišče za obisk plaže Costa da Caparica, kjer se nahaja mnogo šol za deskanje in druge vodne aktivnosti.

Po uvodnem druženju in spoznavanju s portugalsko kulinariko smo se naslednji dan z avtobusom odpeljali do mesta Sintra. Tam smo se povzpeli nekaj nad 400 metrov, kjer se na vrhu hriba raztezajo razvaline gradu Castelo dos Mouros. Ob sestopu smo se sprehodili po pisanih ulicah in si privoščili likerje in ne preveč posrečeno kavo ter za konec nakupili nekaj spominkov.

Pot nas je vodila naprej v Santa Cruz, kjer smo si po kosilu, kjer smo ponovno okušali na krožnikih vedno prisotne polenovke, ogledali Hostel Santa Cruz. Hostel, v katerem najdete tudi ogromen bazen in športna igrišča, se prav tako nahaja blizu plaž Atlantskega oceana.

Naslednji postanek je na našo srečo ponovno zaznamoval ocean – ustavili smo se v Youth Hostlu Areia Branca, ki se nahaja tik ob obali. Hostel je dobra izbira, predvsem če na Portugalsko potujete poleti, saj vas tam pričakata velika zunanja terasa in čudovit razgled.

Že v temi smo se odpeljali naprej do hostla Alfeizerão – São Martinho do Porto. Starejša, a krasno prenovljena stavba, vzbuja rustikalen in domač občutek.

V večernih urah smo po napornem dnevu prispeli do kraja Alvados in istoimenskega hostla – Alvados-Porte de Mós. Ta se nahaja v bližini naravnega parka Serras de Aire e Candeeiros in nedaleč stran od Fátime. Izjemno obljudeno romarsko središče je postalo znano leta 1917 zaradi Svete Marije, ki naj bi se prikazovala trem pastirčkom na bližnjem polju Cova da Iria. Kraj smo obiskali naslednji dan in se nato odpeljali naprej do mesta Porto. Slednje je izredno pisano mesto, čeprav zna biti novembra kakšen dan tudi zelo vetroven in siv, zato se je kdaj treba prilagoditi razmeram. Takrat so dejavnosti, ki se odvijajo notri, vedno dobrodošle. Ogledali smo si vinsko klet podjetja Sandeman, kjer pridelujejo številna vina, med najbolj znanimi pa je seveda portovec. V voden ogled je bila na koncu vključena tudi pokušina vin. Ostale znamenitosti, ki so vredne ogleda, so številni mostovi, ki povezujejo mesto. Arhitekt mostu Dom Luís I. je bil sodelavec Gustava Eiffla, zato slog spominja na znani pariški stolp. Ribeira je stari delavski predel mesta z ozkimi ulicami, raznobarvnimi fasadami in obilo možnosti za kulinarični oddih. Vredna ogleda je tudi glavna železniška postaja São Bento, ki se nahaja tik ob centru mesta. Znotraj so na ploščicah naslikani prizori iz bitk in vsakdanjega življenja.

V Portu smo bili nastanjeni v Youth Hostlu Porto, ki se nahaja v bližini ustja reke Duero, ene glavnih rek Iberskega polotoka. Do centra mesta je potreben daljši sprehod, kljub temu pa je lokacija s centrom dobro povezana z avtobusi, tramvaji in metrojem.

Zadnji dan na poti smo se odpeljali še malenkost severneje, do kraja Guimarães. Center mesta je umeščen med Unescovo kulturno dediščino kot izjemno dobro ohranjen primer razvoja srednjeveške naselbine v sodobno mesto. Ustavili smo se tudi v Youth Hostlu Guimarães, ki se nahaja v čudoviti, stoletje stari stavbi, dostop pa je omogočen tudi invalidom.

Študijske ture so odlične priložnosti za vpogled v nekaj novega ali neznanega, mreženje in izmenjavo izkušenj. Hvala vsem, ki se trudite in nam udeležencem pripravite brezskrbno potovanje in obilo priložnosti za smeh in dobre spomine.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava