Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Singapur

Mala državica na malajskem polotoku te vabi k ogledu svojih znamenitosti. Je ena od treh suverenih mestnih držav, ki še obstajajo na našem planetu, in edina otoška. Naj te to ne zavede, saj popotnikom ponuja ogromno doživetij ter osupljivih prizorov igre luči in arhitekture. V spodnjem besedilu izveš več o državi, čakajo pa te tudi popotniški nasveti za tamkajšnje potovanje.

Mestna država leži na glavnem otoku, obsega pa še okoli petdeset bližnjih manjših otokov. Mesto Singapur se od svojih velikih bližnjih azijskih mest razlikuje predvsem po svoji urejenosti in čistoči. S singapurskega letališča potekajo leti po vsem svetu, kar pomeni, da so povezave za potovanje v ta del sveta odlične. V pristanišču vsak dan pristane več kot petdeset velikih ladij. Turizem v državici cveti in sporazumevanje ni težko, saj je angleščina uradni jezik. Angleške navade pa so opazne tudi drugod, recimo pri stanju v vrsti. Je ena najbogatejših držav na svetu in to namerava ostati, tudi s pomočjo svojih strogih pravil. Eno od takih prepoveduje uporabo žvečilk. Posebej se popotnikom odsvetuje smetenje pri raziskovanju, saj so za to predvidene kazni in čiščenje javnih površin.

Mesto Singapur je prestolnica in hkrati edino mesto. Je veliko poslovno in nakupovalno središče. A naj te to ne razveseli preveč, za varčne kupce ni veliko razumevanja. Lahko pa si pri ceni privoščiš pogajanje tudi v najsodobnejših nakupovalnih središčih. Največje razprodaje so junija in julija. Javni prevoz po mestu je odlično urejen, kljub temu pa si na metroju raje ne privošči malice. Pred vstopom v mestno središče lahko sedeš v katerega izmed številnih avtov, ki čakajo na potnike – prazni namreč ne smejo peljati naprej –, a si je treba mesto ogledati tudi peš, saj tako doživiš svet razgledov, zvokov in vonjav.

Notranjost otoka je skoraj v celoti pozidana, le ponekod so še vidni ostanki močvirja in tropskega gozda, ki je do 19. stoletja pokrival skoraj ves otok. Nato se je začel slikovit gospodarski vzpon v eno najrazvitejših držav tega časa. Prebivalci se kljub temu še vedno trudijo ohranjati vsak svojo kulturo in tako ponujajo za popotnike zanimive kulturne mešanice na majhnem prostoru. Prepusti se vonjavam indijske četrti ali pa se podaj na raziskovanje v kitajsko četrt, kjer srečaš rikše z glasnimi zvočniki ter tradicionalne kitajske stojnice in trgovine. Po indijski četrti se odpravi na voden izlet, ki vključuje postanek v tradicionalnih trgovinah, izvedel pa boš tudi veliko fascinantnih zgodb in iskrivih anekdot. Celotnemu mestu je skupna dobra hrana. Nasveti za poceni in dobro prehranjevanje te popeljejo v preproste restavracije, v nekakšna prehranska središča. Singapur ima bogato kolonialno preteklost, delček katere se nahaja v popotnikom zanimivem hotelu Raffles, ki je bil slaven že v prejšnjih časih. Tu si lahko privoščiš okusen koktejl Singapore Sling in na tla mečeš luščine arašidov.

In kaj si lahko ogledaš v tem petmilijonskem mestu? Najbolje je, če se za začetek povzpneš na teraso hotela Marina Bay Sands, v 57. nadstropje, kjer se ti odpre spektakularen razgled in še lepši sončni zahod. Hotel je že sam po sebi gradbeno čudo.

Ena največjih znamenitosti so Vrtovi ob zalivu (Gardens by the Bay), ki so sestavljeni iz treh delov – južnega, vzhodnega in osrednjega – ter so domovanje več kot pol milijona rastlin. V južnem delu leži Flower Dome, ki je največji rastlinjak na svetu. V predelu Cloud Forest so poustvarili pogoje, ki se nahajajo med 1000 in 2000 metri nadmorske višine v tropskem pasu. V kompleksu se nahajajo še različne drevesne promenade in strukture, ki spominjajo na drevesa, poimenovana super drevesa.

Opazna znamenitost Singapurja je kipec Merlion, ki je maskota države. Ima levjo glavo, Singapur namreč pomeni levje mesto, in ribje telo, ki predstavlja ribiško preteklost Singapurja. V mestu se nahaja pet uradnih kipov, ki so različnih velikosti, največji v višino meri 37 metrov. Singapur je divji. Tematski park River Safari kar vabi k raziskovanju. Tu srečaš pande, velike ribe, male krokodile in še veliko več.

Otok Sentosa ti ponuja spektakularno nočno predstavo na morski gladini z naslovom Wings of Time. Opazuj 3D-projekcijo, lasersko predstavo in svetlobo ognjemetov, ki ti pričarajo zgodbo šahbaza, starodavne ptice, ki potuje v prostoru in času. Otok je drugače namenjen zabavi in sprostitvi, kar pomeni odličen zaključek vsakih popotniških počitnic. Za raziskovanje se ti ponujajo številne plaže in zabaviščni parki. Na Sentosu lahko kar poletiš s kabelsko žičnico z gore Faber na glavnem otoku.

Kaj še lahko počneš v Singapurju? Naokoli nikar ne prenašaj duriana, smrdljivega sadeža, saj z njim ne smeš povsod, in brez skrbi, zavohalo se ga bo. In seveda nikoli ne kritiziraj predsednika.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava