Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj me je naučilo življenje v tujini

Poslušajte zvočni odlomek

Že od nekdaj nosim v sebi globoko željo po potovanju. Željo po pobegu in odkrivanju neznanega. In najboljši način, na katerega sem lahko to dosegla je, da sem dlje časa preživela na eni destinaciji. To sem sedaj storila že drugič v življenju in moram priznati, da je bila kar zanimiva pot. Pred sedmimi leti sem eno leto srednje šole preživela v Kataloniji s špansko družino, sedaj pa sem s pomočjo programa Erasmus+ opravila del svojih študijskih obveznosti na severu Portugalske. Zahvaljujoč temu času v tujini sem močno zrasla in se naučila tudi nekaj pomembnih lekcij.

Vsebina

Naravnost obožujem Slovenijo in njeno naravo med gorskimi vrhovi in dolinami, ki so jih izoblikovale reke. Kljub temu pa nikoli nisem zares čutila, da spadam sem. Vedno me je spremljal občutek kot, da nekaj manjka, s potovanji pa se je ta praznina zapolnila. Nekaj tako neopisljivo čudovitega je odkrivati nove kraje in videti, kako živijo drugi. Ljudje, ki jih srečujem, me vedno znova navdihujejo s tem, ko sledijo vsak svoji edinstveni poti.

Verjamem, da se imam še veliko za naučiti. Kljub temu pa sem tukaj zbrala nekaj lekcij, ki sem jih doslej spoznala med potovanji in življenjem v tujini.

Pomembno je, da si vzameš čas zase

Zagotovo je, da med potovanji nisi nikoli zares sam. Kljub temu pa je znati, kako preživljati čas sam, bistvenega pomena, da ostaneš miren v težkih trenutkih. Pomembno je, da se lahko zaneseš nase in na svoje lastne sposobnosti, da preživiš v tem svetu. In če si vsaj malo podoben meni, potem veš, kako izjemno je vsake toliko časa narediti nekaj samo zase. Menim, da moraš, če želiš resnično uživati v družbi drugih, najprej znati, kako uživati zgolj v svoji lastni družbi.

02_Zakaj_potovati_-_Why_travel_-_Photo_by_Towfiqu_barbhuiya_on_Unsplash.jpg

Ne imej (prevelikih) pričakovanj

Preden se odpravimo na potovanje ponavadi opravimo temeljito raziskavo destinacije. S tem pa si zgradimo vsa ta pričakovanja, zaradi katerih smo lahko kasneje razočarani, v kolikor ne dosežemo vseh zadanih ciljev. Zato menim, da je včasih bolje, da se pustiš presenetiti in ne veš ''preveč'' o destinaciji, na katero se odpravljaš. Zgodijo se lahko stvari, ki jih najmanj pričakuješ in najbolje je, da jih sprejmeš z odprtimi rokami. Nič ne pričakujemo, zato pa smo pripravljeni na vse. In včasih je najboljši plan, biti brez plana. Ko se preprosto prepustiš, lahko opaziš toliko neverjetnih trenutkov. Ponavadi se preveč osredotočamo na to, kar si želimo in smo lahko preveč slepi, da bi videli, kaj že imamo.

Živi v sedanjem trenutku

Ena izmed lekcij, po kateri poskušam živeti, je živeti zgolj v sedanjem trenutku. Poskušam se izogniti analiziranju preteklosti in se ne preveč obremenjevati s prihodnostjo. Opazila sem namreč, da se moje razpoloženje močno spremeni, ko se preveč obremenjujem s stvarmi, na katere nimam prav nobenega vpliva. V teh trenutkih ne najdem energije niti, da bi počela stvari, ki jih imam najraje. S pomočjo joge, meditacije ali preprosto preživljanjem časa v naravi, pa sem se naučila, kako se enostavno vrniti v sedanji trenutek. Ko poskušam preprosto uživati vsak trenutek, kakršenkoli že je, se bolj zavedam svoje okolice. Čutim več hvaležnosti do življenja, narave in sposobnosti, da delam tisto, kar mi je najbolj všeč. Z življenjem v sedanjem trenutku sem se naučila zaupati svoji intuiciji in slediti temu, kar čutim, da je zame prav.

03_Zakaj_potovati_-_Why_travel_-_Photo_by_ROMAN_ODINTSOV_on_Pexels.jpg

Svojim težavam ne moreš uiti

Potovanja ali selitev v tujino se pogosto zdijo kot nekakšen pobeg, bodisi pred slabimi odnosi, skrbmi ali pričakovanji. Težko je ostati v stiku in biti na tekočem z življenji svojih najbližjih, ko se tako dolgo nahajaš na drugem koncu sveta. Kljub temu pa se zdi, da ti negotovosti in skrbi sledijo, kamorkoli že greš. To si predstavljam kot nekakšne vzorce v naših življenjih, ki se ponavljajo, dokler jih ne rešimo. Seveda ni nič ni narobe s tem, da si dovoliš nekoliko razdalje. Pomembno pa se je zavedati, da težavam doma nikoli ne moreš uiti. Prej ali slej se boš moral soočiti z njimi.

Tehnologija je hkrati tvoj najboljši prijatelj in največji sovražnik

Potovanja so v zadnjih nekaj letih postala veliko bolj dostopna zahvaljujoč razvoju številnih digitalnih orodij. Na spletu lahko najdeš toliko koristnih nasvetov za potovanje, da se je skoraj nemogoče upreti želji po potovanju. Eno izmed orodij, ki ga pogosto uporabljam, je Rome2Rio, ki mi vedno ponudi lažjo predstavo o možni poti na želeno destinacijo. Pri rezervaciji prenočitve v HI hostlih, koristim 10% popust na bivanje. Enako velja tudi za aktivnosti preko GetYourGuide.

Kljub vsem prednostim, ki jih prinaša digitalizacija, pa sem opazila, da so ljudje (vključno z mano) lahko preveč odvisni od tehnologije. S tem spoznanjem sem začela pogosteje odlagati telefon in preprosto opazovati vzdušje kraja, ki ga obiskujem. Namesto, da napravim sto in eno sliko, samo stojim in opazujem okolico. Priporočam, da tudi ti poskusiš enako. Se odklopiš od telefona in družbenih omrežij ter zgolj živiš v trenutku. Mogoče boš presenečen, koliko izjemnih trenutkov zamudimo, ker smo preveč zaposleni z našimi digitalnimi svetovi.

04_Zakaj_potovati_-_Why_travel_-_Photo_by_Javier_Allegue_Barros_on_Unsplash.jpg

Naj te ne bo strah živeti drugače

Še ena izmed stvari, ki so me naučila potovanja je, da je lahko tisto, kar se morda v Sloveniji zdi nenavadno, popolnoma običajno drugod po svetu. Živeti vso življenje zgolj v enem kraju lahko močno omeji zmožnost uma, da je odprt za nove poglede in izkušnje. Prevečkrat se obremenjujemo s tem 'kaj bodo pa drugi rekli' in se omejimo zaradi pričakovanj družbe. Med življenjem v tujini pa sem spoznala toliko različnih ljudi s popolnoma drugačnim načinom življenja, ki so mi dali vedeti, da zares lahko počnem točno to, kar si želim. Prišla sem do spoznanja, da je življenje tako čudovito preprosto, mi pa smo tisti, ki ga kompliciramo. Ne sme nas biti strah izkoristiti vsake ponujene priložnosti. V današnjih časih prav zares ni nobenega časovnega okvirja, kateremu bi morali slediti. Vse pride ob točno pravem času.

Sorodni članki

Prijava