Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Turistični vodnik po Torontu

Poslušajte zvočni odlomek

Objezersko mesto Kanade

Toronto je največje mesto Kanade in prestolnica pokrajine Ontario, ki se nahaja ob jezeru Ontario. V središču mesta živi 2.755.481 prebivalcev, dočim metropolitanski del obsega 6.312.974 prebivalcev. Uradni jezik v Kanadi je angleški in francoski jezik, vendar prestolnica Toronto s pokrajino Ontario uveljavlja zgolj angleški jezik za svoj uradni jezik v matični provinci. Prestolnica Toronto je skupnost šestih okrožij, ki nosijo ime Old Toronto, Etobicoke, Scarborough, York, East York in North York. Mesto s šestimi okrožji se razteza 32 kilometrov vzdolž obale jezera Ontario. Na tokratnem spoznavanju prestolnice Toronto s popotniškimi nasveti spoznaš, kaj vse si lahko v mestu ogledaš in katere so tiste TOP turistične znamenitosti, ki jih enostavno moraš obiskati.

Vsebina

Prvi prebivalci področja današnjega Toronta so bili ameriški staroselci imenovani Irokezi. Naselili so se ob jezeru Ontario med letoma 1450 in 1660. Severnoameriška plemena indijancev so bila razdeljena na več skupin plemen, ki so govorila skupni jezik družine ameriških staroselcev Irokezov. Plemena ameriških staroselcev Mohavk, Oneida, Senega, Onondaga, Cajuga in Tuskarora so bila po letu 1722 združena iz petih ljudstev s plemenom Tuskarora v konfederacijo Irokezov šestih narodov Severne Amerike. Prihod evropejcev in francoska kot tudi britanska kolonizacija pokrajine Ontario je vplivala na okolje in razvoj tamkajšnje civilizacije kanadskega naroda. Z letom 1793 je ustanovljena mestna občina York, nakar leta 1834 objezersko mesto poimenujejo Toronto.

Kanadsko mesto Toronto je četrto največje mesto v Severni Ameriki in peto največje mesto, ki z združevanjem skupnosti primestnih naselij s središčem prestolnice Toronto sestavlja prostorsko in funkcionalno celoto. Vodilno turistično destinacijo v Kanadi na leto obišče več kot 27.500.000 obiskovalcev. Največ turističnih znamenitosti v mestu si lahko ogledaš na poti z Jarvis ulice na vzhodu proti ulici Dupont na severu do ulice Front na jugu pristaniškega mesta. Južni del s sosesko Harbourfront-CityPlace v velikem okrožju Old Toronto je značilno poslovno okrožje s prepoznavnimi znamenitostmi, kot so CN Tower, stadion Rogers Centre in muzej Fort York.

02_Kaj_poceti_v_Torontu_-_Things_to_do_in_Toronto_-_CN_Tower_Photo_by_Tandem_X_Visuals_on_Unsplash.jpg

Kaj lahko počnem v Torontu?

Turistične in kulturne znamenitosti mesta so predstavljene za javnost po celotnem območju Toronta. S profano arhitekturo, muzeji, galerijami, parki in naravnimi rezervati lahko vsakdo spozna zgodovino nastanka kanadskega mesta Toronto ali si vzame čas za kulinarično doživetje in sprostitev v restavraciji ali baru. Kensington Market je soseska, kjer so dejavne številne prodajalne sira, pekarne, trgovine, restavracije in bari. Soseska vključuje umetniško skupnost Kensington z umetniškimi organizacijami in FIKA barom, ki je opremljen po navdihu stare skandinavske hiše. Raznolika ponudba privablja ljubitelje dobro pripravljenih jedi in umetnosti, saj se v soseski Kensington Market preko leta zvrstijo različni umetniški festivali in umetniške razstave.

03_Kaj_poceti_v_Torontu_-_Things_to_do_in_Toronto_-_Kensington_Market_Photo_by_Jason_Ng_on_Unsplash.jpg

Četrt Chinatown in soseska Little Italy sta zaznamovali Toronto z medkulturno tradicijo raznovrstne azijske in kanadsko italijanske kulinarike ter nočnega življenja. Chinatown je bila ustanovljena v letu 1878, vendar se je njen razvoj vzpostavil v drugi polovici 20. stoletja. Lokacija četrti se nahaja na križišču ulice Dundas Street West in Spadina Avenue, kjer obratuje prizorišče glasbenih dogodkov El Mocambo. Little Italy je nastala med letoma 1914 in 1918 v medvojnem obdobju, ko je približno 40.000 italijanov migriralo v Kanado. Okrožje ponuja restavracije, bare in trgovine, ki niso osnovani samo v italijansko kanadskem načinu, temveč tudi v portugalsko kanadskem načinu.

Obišči palačo Casa Loma in si oglej razstavni prostor v galeriji voščenih lutk, kjer si je mogoče ogledati podobe filmskih igralcev, kot naprimer Vina Diesla, Jeana Clauda Van Damma in Paula Walkerja. Ogledaš si lahko tudi dokumentarni film o Siru Henryju Pellattju, razstavo avtomobilov in škotski stolp. Noč v Torontu je mogoče doživeti z izbrano možnostjo nočne vožnje z avtomobilom, ogledom sončnega zahoda z vrha CN Tower ali na križarjenju po jezeru Ontario. Okušanje kanadske hrane na tržnici St. Lawrence iz leta 1803 z izbrano ponudbo prinaša vodeno kulinarično izkušnjo ob prepoznavni kanadski brezalkoholni pijači in značilnih kanadskih jedeh.

04_Kaj_poceti_v_Torontu_-_Things_to_do_in_Toronto_-_Casa_Loma_Photo_by_Tandem_X_Visuals_on_Unsplash.jpg

Enourno križarjenje po pristanišču Toronto in ogled otokov Toronto lahko izkusiš s ponudbo, ki predstavi zgodovinsko ozadje okolja, plažo Hanlan’s Point, otoški Yacht Club ter gozdove otoka Bird in rezervat za divje živali. Dnevni izlet z avtobusom in ladjo do Niagarskih slapov, kjer lahko uživaš v slikovitem razgledu na poti Niagara Parkway, razkaže turistični znamenitosti Floral Clock in Whirlpool Rapids, ob kateri je mogoče opazovati dogajanje na reki z razgledne platforme ali starinske žičnice. Vstopnica za Royal Ontario muzej obiskovalcu omogoča vpogled v zbirko umetniških del, naravoslovnih primerkov in eksponatov svetovne kulturne dediščine. Največji kanadski muzej s 16. zakladi zgodovine iz egipčanske, kitajske in kanadske kulture vabi na ogled.

Razišči Kanado v malem in se podaj po poteh kanadskih mest in kulturnih znamenitosti. Little Canada prikazuje območje Niagarskih slapov, Toronta, Golden Horseshoea, Ottawe in Québeca v merilu 1 : 87. Oglej si Toronto preko aplikacije Vox City, s čimer spoznaš kanadske naravne in kulturne znamenitosti mesta. Potep po mnogih kulturnih postajah v mestu z aplikacijo razloži zgodovino in značilnosti turističnih znamenitosti. Izberi 15 ali 35 kilometrov dolgo turo s helikopterjem, ki traja 7 ali 14 minut. Let s helikopterjem je enkratna priložnost spoznati mesto 609,6 metra visoko nad mestom in se prepustiti spektakularnemu razgledu na središče Toronta.

05_Photo_by_Cassidy_Dickens_on_Unsplash_-_Photo_by_Burst_https_via_Pexels.jpg

Toronto na dosegu roke

Publikacija založbe Lonely Planet z naslovom Pocket Toronto na 160 straneh opiše vse, kar je potrebno vedeti, preden odpotuješ v Toronto. Avtorica Liza Prado popotniku svetuje, kako prihraniti čas in privarčevati denar ter doživeti Toronto kot domačin. Pocket Toronto je opremljena z osemnajstimi zemljevidi sosesk, ki so označene z ikonami. Tako lahko izbereš tiste lokacije in ponudnike dejavnosti, kjer se počutiš udobno. Kam na kosilo, po nakupih, ogled kulturnih in naravnih znamenitosti za vsak žep si preberite v novemberski izdaji iz leta 2022, s katero pridobite osnovne informacije vseh ponudnikov v mestu, kot so telefonske številke, spletne strani, cene storitev itd. Spoznaj znamenite soseske in okrožja mesta z žepno publikacijo Pocket Toronto.

Pri pripravah na tvoje potovanje ti lahko pomaga Popotniško združenje Slovenije. Na spletni strani združenja je zbranih veliko potopisnih prispevkov, s čimer je tvoje potovanje na dosegu roke. Potopisni prispevek Popotniški nasveti za potovanje v Toronto predstavi, kaj vse si je mogoče ogledati v Torontu, katere so najbolj atraktivne turistične znamenitosti in kje izvedeti vse o hokeju.

06_Kaj_poceti_v_Torontu_-_Things_to_do_in_Toronto_-_Photo_by_Cassidy_Dickens_on_Unsplash.jpg

Postani član Hostelling International

Hostelling International je velika svetovna mreža hostlov, ki so razširjeni po vsem svetu. Ko se pripravljaš na potovanje in razmišljaš o tem, kje bi lahko prespal, ti pri tem lahko pomagamo z ugodnostmi pri rezervaciji nastanitve z naročilom članske izkaznice. Svetovna ponudba namestitvenih storitev ti s članstvom prinaša 10-odstoten popust v hostlih HI. Članstvo je namenjeno otrokom, mladostnikom, odraslim, skupinam in družinam z otroki. Naroči svojo člansko izkaznico in postani član Hostelling International, kar ti pri izbiri najbolj zanimive hostelske ponudbe na tvojem potovanju omogoča prijeten spanec.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava