Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Nova vrata med Avstralijo in Slovenijo

Vsebina
Ste si vedno želeli delovnih počitnic v Avstraliji, pa nikoli niste vedeli, kako bi lahko na čim lažji način to uredili? Od septembra 2015 vam bo malce lažje, saj sta Slovenija in Avstralija podpisali medsebojni sporazum, ki bo mladim dovoljeval, da v Sloveniji in v Avstraliji delajo in počitnikujejo. 


16. junija je minister za Slovence v zamejstvu in po svetu, Gorazd Žmavc, s senatorko Michaelio Cash podpisal dogovor med Slovenijo in Avstralijo o delovnih počitnicah. Ko bo podpisani dogovor postal veljaven, predvidoma septembra 2015, bo omejenemu številu mladih iz obeh držav omogočil pridobitev posebnega vizuma za enoletno bivanje v Avstraliji ali v Sloveniji. Imetniki vizuma bodo lahko v Avstraliji delali do 6 mesecev, štiri mesece študirali, v času veljavnosti vizuma pa bodo lahko državo, torej Slovenijo ali Avstralijo, zapustili in vanjo vstopili tolikokrat, kot si bodo želeli. Za pridobitev vize moraš biti star od 18 do 30 let, cena vize je 440 avstralskih dolarjev, pokazati pa moraš tudi, da si finančno sposoben za vstop v Avstralijo. Glavni namen vizuma je izobraževanje in kulturna izmenjava mladih. 


Avstralija ima odlično mrežo hostlov (YHA), ki niso samo ugodni, temveč ponujajo mnogo več. V hostlu Sydney Harbour boste na strehi našli izjemen razgled na morje, na sydneyjsko opero in na most Harbour Bridge. Med najboljših pet hostlov v Avstraliji pa spadajo še: Port Elliot YHA, Halls Gap – Grampians Eco YHA, Cairns Central YHA in Perth City YHA. Odlična novica je tudi, da ima Avstralija po državi razporejenih kar 90 YHA hostlov, kjer lahko s HI člansko izkaznico na nastanitev dobite 10 % popust.

Seveda iste ugodnosti veljajo tudi za Slovenijo, ki se prav tako ponaša z odlično mrežo HI hostlov. Nahajajo se v vsakem večjem slovenskem mestu in ob znamenitostih. Tako lahko po ogledu Blejskega jezera prenočite v hostlu Bledec, če si želite ogledati Postojnsko jamo, je tukaj za vas hostel Proteus, če pa si želite ogledati planiško skakalnico, pa vas pričakuje hostel Barovc. Ostale hostle, ki vas bodo z veseljem sprejeli, si lahko ogledate tukaj.


Vas bi v Avstraliji zanimalo delo v hostlu? Tudi takšnih služb ne primanjkuje, saj veliko hostlov potrebuje receptorja, čistilca ali nočnega nadzornika, kar daje izjemno priložnost, da si ogledate mesto, zaslužite nekaj denarja za drago življenje v Avstraliji in hkrati spoznate ljudi iz vsega sveta. Več služb si lahko ogledate tukaj.

Vrata v Avstralijo so se za Slovence zagotovo odprla še bolj široko, tako kot so se vrata Avstralcem odprla v Slovenijo. S sporazumom so mladim dali nove možnosti za pridobitev novih izkušenj in za potovanje. S HI hostli lahko tudi po dragih državah potujete ugodno, hkrati pa boste živeli v sproščenem in urejenem okolju z možnostjo spoznavanja novih ljudi.

Sorodni članki

Prijava