Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Predstavitev YHA Avstralija in kul popustov

YHA Avstralija je neprofitna avstralska organizacija z več kot 70 hostli, razporejenimi po vseh avstralskih zveznih državah in teritorijih.

Vizija YHA Avstralija je vsem ljudem, še posebej mladim, zagotavljati priložnosti za osebno rast skozi izobraževanje in razvijanje prijateljstev ter prinašati boljše medsebojno razumevanje ljudi in sveta okoli nas. Je neprofitna organizacija, ki vse svoje dohodke usmerja nazaj v razvoj svojih hostlov. Cilj organizacije je omogočati popotnikom, da spoznajo ljudi, ki razmišljajo in govorijo drugače, a si vsi želijo prepotovati svet.

Vsebina

Hostli YHA Avstralija so narejeni za popotnike in pri organizaciji se jih ves čas trudijo izboljšati, zato tudi ves svoj denar namenjajo v njihov razvoj. Zasnovani so tako, da se popotniki počutijo kot doma, za kar poskrbi prijazno osebje, k temu pa pripomorejo tudi čiste sobe, udobne postelje in odlične kuhinje. Vsi hostli omogočajo druženje, čemur so namenjene skupne dnevne sobe, kjer se lahko z novimi prijatelji udobno namestite ali pa odigrate kakšno namizno igro. Veliko hostlov pa popotnikom ponuja še več priložnosti za druženje ob bazenu ali ob skodelici kave, prav tako pa organizirajo številne dogodke.

Hostle YHA se najbolj splača rezervirati na spletni strani organizacije, saj so cene tam tudi najugodnejše. Nekateri izmed hostlov so celo tako edinstveni, da jih v nadaljevanju tudi podrobneje predstavljamo. Sydney Railway Square YHA je hostel, ki omogoča spanje v pravem železniškem vagonu na tiru 0 ob Centralni postaji ali pa v eni izmed udobnih sob v bližnji zgodovinski stavbi. Najbolj sproščen sydneyjski hostel se nahaja neposredno ob glavni železniški postaji, le streljaj od kitajske četrti Chinatown in pristanišča Darling Harbour, kjer se nahajajo tudi nekateri izmed najboljših sydneyjskih pubov in restavracij. Popolno nasprotje mestnega vrveža Sydneyja je oaza miru v jugovzhodnem delu Avstralije, v dolini Nimbin, ki je obdana z gorami in slovi po številnih živalskih vrstah, trajnostnosti in samooskrbi, v čemer prekaša kraje daleč naokoli. Tam leži Nimbin Rox YHA hostel, ki se nahaja kar v tropskem vrtu. Prespite lahko v že vnaprej postavljenih šotorih ali v sosednji stavbi. Doživite lahko pravi popotniški duh sredi narave, pripravite hrano na žaru, se družite ob ognju, osvežite v bazenu ali sprostite v spalnih vrečah. Med obiskovalci najbolj priljubljen hostel YHA pa se nahaja ob velikem pristaniškem mestu Fremantle na jugozahodu celine. Hostel nosi ime Fremantle Prison YHA in to z razlogom, saj se nahaja v zaporu, zgrajenem leta 1850, ki je svojo funkcijo opravljal vse do leta 1991. A brez skrbi, stavbo so obnovili in sedaj ponuja edinstveno priložnost za spanje v zaporniških celicah. Nahaja se na vrhu hriba z velikansko teraso in udobno verando, s katerega se odpira čudovit pogled na mesto ter bližnjo in daljno okolico. Na voljo je več vrst namestitve, vse od velikih zasebnih soban do ljubkih majhnih hišk, ki so nekoč pripadale stražarjem.

Pomemben cilj YHA Avstralija je zmanjšanje vplivov na okolje in ozaveščanje o pomenu trajnostnega turizma. Tako so na voljo tudi posebni trajnostni hostli, med katere spadajo vsi zgoraj našteti hostli in še veliko drugih. Apollo Bay Eco YHA je hostel z eko certifikatom, ki si ga je med drugim prislužil z izkoriščanjem sončne energije in uporabo shranjevalnikov energije, izkorišča pa tudi deževnico. Nahaja se ob veliki oceanski cesti, obkrožajo pa ga deževni gozdovi. Ponuja aktivna doživetja, vse od kajakaštva v družbi tjulnjev, plavanja in pohodništva med slapovi do opazovanja kitov in čudovite obale, seveda pa bi lahko še naštevali. V Brisbanu se nahaja Brisbane City YHA, ki ima zbiralnik za deževnico s prostornino 80.000 litrov ter varčne luči, stranišča in tuše, vodo pa v hostlu segrevajo s pomočjo sončne energije. V enem letu je hostlu s temi ukrepi tako uspelo zmanjšati porabo vode za 15 odstotkov. Za hostel sta značilna tudi uporaba recikliranih izdelkov in nadzor nad porabo klime, ima pa tudi svoj lasten vrt. V dolini Hunter Valley, ki leži v bližini Sydneyja, se nahaja istoimenski hostel, ki je obkrožen z vinogradi. Kavarna tega hostla je bila zgrajena z uporabo trajnostnih materialov, večinoma reciklažnih gradbenih surovin. Stradbrooke Island YHA zmanjšuje svoj ogljični odtis z izkoriščanjem sončne energije, njegova posebnost pa so organizacije zbiranja sredstev za lokalno prebivalstvo, ki prebivalcem tudi ponujajo delovne izkušnje. Hostel nudi obilo možnosti za potapljanje in raziskovanje peščenega otoka, ki leži 30 kilometrov južno od Brisbana.

YHA Avstralija vsem imetnikom kartice HI ponuja več kot 700 popustov. Vsi člani pa prejmejo tudi 10-odstoten popust pri rezervaciji na Get Your Guide. Na njihovi spletni strani lahko rezervirate izlet z vlakcem in se z njim najprej zapeljete po pomolu Busselton Jetty, ki je drugi najdaljši pomol na svetu in se nahaja v bližini Pertha, nato pa si lahko ogledate še podvodni observatorij, ki se nahaja na globini osem metrov. Tam boste odkrili nov svet podvodne biotske raznovrstnosti. V Port Arthurju v Tasmaniji se z laterno podajte na 90-minutni lov za duhovi, in sicer v kraju, kjer resnično straši. Port Arthur je odlično ohranjena nekdanja kazenska kolonija, kjer je umrlo več kot 100 ljudi. Za vse ljubitelje kitov priporočamo celodnevno odkrivanje edine morske opazovalne postaje za kite, opazovanje igre valov na divji obali ter občudovanje igre kitov in drugih živali ob južni obali Avstralije. Seveda pa se obiska Avstralije ne da predstavljati brez opazovanja Velikega koralnega grebena. Najudobnejša izbira je ladja s steklenim dnom, s pomočjo katere boste odkrili osupljiv podvodni svet.

Za vse informacije o Avstraliji pred in po potovanju pa priporočamo izposojo vodnikov Lonely Planet, ob nakupu katerih imate člani Hostelling International do 20 odstotkov popusta. Na voljo je več vrst vodnikov, vse od vodnikov o celotni državi do knjig o določenih regijah in glavnih mestih. Posebna sta vodnika, namenjena potovanju po slikovitih cestah in pristnim dogodivščinam.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava