Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Deskanje na vodi v Mehiki

Ure deskanja so zagotovo eden najlepših spominov z najinega potovanja po Mehiki. Še bolj kot valovi sta me očarala čudovita pokrajina in vzdušje pod mehiškim nebom, »cielito lindo«. Ta članek opisuje mojo osebno izkušnjo v Mehiki, ki pa ne vključuje vseh tamkajšnjih lokacij deskanja na vodi, ampak poudarja svetovno znano destinacijo deskarjev – Puerto Escondido.

Puerto Escondido, dobesedno skrito pristanišče, je manjše ribiško mestece v zvezni državi Oaxaca na jugozahodu Mehike ob tihomorski obali. Zaradi bližine ekvatorja sta tako zrak kot morje v Puerto Escondidu relativno topla skozi vse leto; temperatura tihomorskega toka se giblje od 27 do 33 stopinj Celzija. Kljub svojemu deskarskemu slovesu Puerto Escondido ostaja rahlo nerazvit, brez hotelskih kompleksov in hrupnih diskotek na plaži, obenem pa je mesto precej razvlečeno, kar mu daje prijeten podeželski utrip.

»Surf breaks«

Najbolj znan »surf break« ali del morja, kjer se lomijo valovi v Puerto Escondidu, je na plaži Zicatela – 3,5 km zlatega peska in butajočih valov. Na plaži kraljuje gromozanska mehiška zastava. Tamkajšnji »beach break« (lomljenje valov zaradi oblike peščenega dna) se imenuje Mehiški cevovod in zaradi ugodnih celoletnih pogojev privablja množice deskarjev z vsega sveta. »Surf break« na Zicateli je dokaj širok, zato imajo deskarji po navadi dovolj prostora za deskanje tudi v gneči. Kljub temu pa je deskanje tukaj priporočljivo le za tiste bolj izkušene, saj je tok zelo močan, valovi pa se lomijo izredno hitro, kar je lahko nevarno za začetnike. Na plaži so tako reševalci iz vode, ki vsak mesec rešijo kar nekaj neprevidnih kopalcev in deskarjev. Tudi sama sem bila priča nesreči na Zicateli, saj je prijatelj nepremišljeno uporabil dolgo desko ali »longboard«, ki je primerna za začetnike in ni dovolj urna za strme in hitre valove Zicatele, in si poškodoval glavo z ostrimi smerniki na deski.

La Punta je drugi »surf break« v Puerto Escondidu, ki je na južni konici plaže Zicatela. To je mirnejši in bolj sproščeni del plaže, priljubljen med nahrbtnikarji in deskarji začetniki. Že samo ime La Punta (konica) nakazuje »point break«, kar pomeni, da se morje lomi zaradi skalnate ovire. To je torej zelo zanesljiva lokacija za deskanje, saj so valovi prisotni tudi ob mirnem odprtem morju. Slaba stran La Punte je pomanjkanje prostora. Valovi se vedno lomijo na isti točki, ob skalah na levi strani plaže, kar pomeni, da je prostor za deskanje zelo omejen. Poleg tega La Punta ni zelo priljubljena le med deskarji, ampak tudi med ribiškimi čolni in jatami morskih ptic. Videla sem, kako sta se za ribo prepirala rjavi pelikan in ribič; ptica mu je s trnka ukradla sveže ujeto ribo, ribič pa ji je skušal potegniti ribo iz kljuna. Da se izogneš gneči, priporočam, da se odpraviš na plažo že zelo zgodaj, ob 6. ali 7. uri zjutraj.

Še zadnji »surf break« v Puerto Escondidu je v slikovitem smaragdnem zalivu plaže Carrizalillo, do katere se spustiš po 157 stopnicah. Tukaj se valovi lomijo zaradi skal in skalnih plošč, ki se nahajajo na dnu odprtega morja, kar pomeni, da na obali ni velikih valov. Plaža je torej primerna za plavalce, hkrati pa idealna za deskarje začetnike. Večina deskarskih šol te bo pripeljala sem na tvojo prvo uro deskanja.

Vzdušje

Lokalna deskarska skupnost v Puerto Escondidu je izredno prijazna v primerjavi z ostalimi deskarskimi destinacijami. Čeprav se vedno najdejo izjeme, bo tukaj večina ljudi zelo zgovorna in vljudna; morda ti bodo celo zaploskali, ko boš uspešno ujel val. Vseeno pa zelo pomaga, če govoriš vsaj malo špansko. Poleg domačinov veliko deskarjev prihaja iz ZDA, Evrope in Južne Amerike. Zahvaljujoč barvitim visečim mrežam, kokosovim palmam in ritmom reggae glasbe je območje La Punte zelo sproščeno. Na plaži je veliko nastanitvenih možnosti, od bungalovov in hostlov do kampov, ki so v lasti tujcev, tudi Slovencev. Midva sva bivala v skromnih in ležernih počitniških hišicah Cabanas Buena Onda pod senco palminih dreves na plaži. Pravi paradiž za deskarje!

Cene

Mehika je načeloma znana kot cenovno dostopna počitniška destinacija, zlasti tihomorska obala. Ker pa so cene odvisne od želja in potreb posameznika, lahko v tem primeru govorim samo o svojih stroških. Dnevna izposoja deske je stala 200 pesov ali 9 evrov. Pazi, da ne poškoduješ deske, saj so prodajalci glede tega zelo občutljivi. Šole deskanja se nisem udeležila, vendar sem se vseeno pozanimala za ceno, ki se giblje med 500 in 700 pesov na uro. Kar se tiče ostalih stroškov, si lahko za ceno 150 pesov privoščiš tradicionalno mehiško jed, hiško na obali pa za okrog 400 pesov na dan.

Druge aktivnosti

Če se naveličaš deskanja, ti v Puerto Escondidu še vedno ostanejo številne druge aktivnosti. Od opazovanja delfinov in kitov do organiziranih izletov po lagunah Chacahua in Manialtepec. Ponoči si lahko v lagunah ogledaš naravni prizor bioluminiscence, pri čemer živi mikroorganizmi zaradi vodnih vibracij oddajajo modrikasto svetlobo. Ker sva s prijateljem imela avto, sva se zvečer do lagune zapeljala kar sama in prosila lokalnega ribiča za vožnjo s čolnom po laguni (150 pesov na osebo). To je bila res nepozabna izkušnja, saj sva sredi noči plavala v vodi, medtem ko je najini telesi obkrožalo na milijone mikroskopskih lučk.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava