Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Južno Korejo

Popotniški nasveti za Južno Korejo

Vabi te Južna Koreja, neraziskani košček Azije. Potovanje po Južni Koreji te popelje na raziskovanje kar pettisočletne zgodovine in kulture, obdanih s čudovito pokrajino visokih gora in mirnih zalivov. Izleti po Južni Koreji ti ponujajo vse, kar je zanimivo za popotnika, od velikih svetlečih mest do majhnih ribiških vasic sredi riževih polj. Preberi si popotniške nasvete za Južno Korejo in izvedi, kje so glavne turistične točke te azijske velesile. In tu je že prvi nasvet: skoči na spletno stran Get Your Guide in izberi svoj najljubši izlet. Če si član HI, imaš pri vsaki rezervaciji desetodstoten popust.

Kaj si ogledati v Seulu?

Glavno mesto je Seul, kjer so moderne stavbe zgrajene tik ob tradicionalnih hišah. Mesto je polno različnih zvokov, ki prihajajo z živahnih ulic in tisočih prireditev. Da ga bolje spoznaš, se že prvo jutro po svojem prihodu z izkušenim vodičem odpravi na raziskovanje najstarejše palače v mestu in templja Gjongbokgung (Gyeongbokgung). Najprej bo na sporedu menjava straže. Zraven spada še ogled budističnega templja Čogjesa (Jogyesa), pred katerim se razraščajo čudovita drevesa akacije. Na koncu izleta pa te čaka še obisk predsedniške modre palače, znane po modrih ploščicah, ki se nahaja pod vznožjem gore Bugaksan. Popoldne pa se odpravi na ogled kraljeve palače Čangdokgung (Changdeokgung), ki je najbolje ohranjena od petih palač, zgrajenih v času slavnih kraljev Čoson (Joseon). Nato te vodeni sprehod popelje še na dve živahni tržnici. Najprej na umetniško-obrtno tržnico Insadong, ki je bila svoj čas kulturno središče mesta, danes pa s številnimi ulicami vabi k nakupovanju, in na tržnico Namdaemun, ki je največja tradicionalna korejska tržnica, kjer se predvsem oblačila prodajo po razumnih cenah. Naslednji vodeni ogled te popelje na potep po znameniti četrti Gangnam, ki ti pokaže tako moderno kot tradicionalno plat prestolnice. Ogled se začne s plovbo po reki Han, nad katero se vzpenja kar 27 mostov. V četrti te čaka ogled trgovskega centra COEX z edinstvenimi trgovinami in ogromnim akvarijem, kjer se skriva morsko živalstvo sveta. Naslednji postanek je v templju Bongeunsa, ki hrani kar 3000 budističnih kipov. Oglej si mesto z vrha Lotte World Tower in občuduj pogled iz najvišje bnkorejske stavbe.

Photo_by_Zequn_Gui_on_Unsplash.jpg

Katera območja so v Južni Koreji še vredna obiska

Sedemdeset odstotkov Korejskega polotoka pokrivajo gore. Ena od točk obiska so tako zagotovo tudi te. Zraven Seula se nahaja gora Bukhan. Povzpni se nanjo in se naužij čudovitega razgleda. Zvečer pa te čaka tradicionalna korejska savna. Še več možnosti za gorske izlete te čaka v narodnem parku Soraksan (Seoraksan) na severu države. V parku te čakajo borovi gozdovi, v katerih se skrivajo čisti potoki in jezera, nad njimi pa se bohotijo skalnate gore. Eden najbolj znanih krajev v Južni Koreji je prav gotovo DMZ, pet kilometrov široka varovana demilitarizirana cona, ki deli Severno in Južno Korejo. Območje je obdano z električnimi ograjami, kopenskimi minami in vojaki na obeh straneh meje. Vodeni ogled na to območje te najprej popelje v Imčingak (Imjingak), park spomina in upanja, kjer se nahaja tudi most svobode, po katerem so se vojaki vračali v domovino. Iz observatorija Dora se ti odpre pogled na Severno Korejo. Potovanje po Južni Koreji ne more biti popolno brez obiska otoka Džedžu (Jeju), ki je pod Unescovo zaščito. Otok ne sme manjkati ob nobenem obisku Južne Koreje in splača se preveriti, zakaj. Na otoku se nahaja najvišji vrh države, vulkanski Hallasan, ki leži sredi gozdnatega parka. Obala pa je divja in prepredena s slapovi. Za popotnika bo zanimiv še ogled najdaljšega lavnega podzemnega predora.

Seoraksan_National_Park_-_Photo_by_Mirko_Blicke_on_Unsplash.jpg

Kje prespati v Južni Koreji?

V Južni Koreji je devet hostlov HI, kjer imate člani desetodstoten popust. Eden najlepših se nahaja v drugem največjem mestu Južne Koreje, Busanu, ki leži ob Korejski ožini. YH Busan Arpina ponuja vse, kar si popotnik želi, in celo še več. Lahko se odpraviš v telovadnico hostla ali v elegantne banketne hale, kjer lahko prirejaš čisto svoje dogodke. V hostlu so tako dobrodošli vsi, od popotnikov do udeležencev konferenc. Ko pa boš enkrat že v mestu, se odpravi z ladjo na 90-minutni ogled. Med plutjem se ti razkrijejo vse najlepše znamenitosti, od legendarnega mosta Jongdodegjo (Yeongdodaegyo) do čudovitih svetilnikov, posejanih vzdolž obale. Mesto je znano po peščenih plažah in odlični morski hrani.

Katera naselja še obiskati v Južni Koreji?

Na vrhuncu dinastije Čoson (Joseon) je bil Džondžu (Jeonju) njena duhovna prestolnica. Danes je poln templjev, muzejev in grobnic ter je eden izmed obveznih turističnih krajev za obisk v Južni Koreji. Če želiš še pobližje spoznati lokalno kulturo, se odpravi do vasi Džondžu Hanok (Jeonju Hanok), ki je polna tradicionalnih hišk, in poskusi slavno korejsko jed bibimbap, ki prihaja iz te regije. A še starejše je mesto Gjongdžu (Gyeongju), ki je starodavna prestolnica kraljestva Silla. Mesto je staro več kot 2000 let in se ponaša s številnimi templji, slavnimi ruševinami in kulturnimi festivali. Začni potovanje v templju Bulguksa, pravi mojstrovini budistične religije in umetnosti, ki sega v 8. stoletje.

Jeonju_Korea_-_Photo_by_rawkkim_on_Unsplash.jpg

Katere vodnike uporabiti?

Vedno je lepo, če ti na potovanju kdo priskoči na pomoč. Za potovanje po Južni Koreji priporočam vodnike Lonely Planet, pri katerih imate člani hostlov HI 20-odstoten popust. Kupiš lahko vodnik po celotni državi ali pa samo po glavnem mestu. Lonely Planet ti ponuja tudi priročnik za učenje jezika, tako da kar pogumno.

Kako poslati razglednico iz Južne Koreje?

Uživaj v raziskovanju Južne Koreje in ne pozabi na pošiljanje razglednic z MyPostcard. Vsem članom HI podarjamo 25-odstoten popust. Novi uporabniki pa lahko svojo prvo razglednico pošljete brezplačno s promocijsko kodo HIGlobetrotter preko Globetrotterjevega profila. Več o tem tukaj.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava