Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Samara- mesto ob Volgi

Preden sem se odpravil v Samaro, sem zelo malo vedel o mestu v katerem bom preživel naslednjih 6 mesecev.  Ko slišimo za Samaro, najprej pomislimo na avtomobile, ki so se še pred nekaj leti vozili po slovenskih cestah. Med letoma 1935 in 1991 se je  mesto imenovalo po sovjetskem državniku Valerjanu Kujbiševem. Danes je pomembno politično, družbeno, gospodarsko, industrijsko in kulturno mesto. Po bivšem sovjetskem generalu se danes imenuje največji trg v Evropi, Kujbišev trg.

Vsebina
Verjetno je to najbolj socialistično mesto Rusije. Večino mesta so zgradili med in po vojni, tako da tam najdemo veliko ogromnih ploščadi - imajo tudi največjo v Evropi. Tam so tudi ogromne hiše in spomeniki 2. svetovne vojne za pravi pridih socializma. Tu je bil tudi sedež sovjetske industrije raket in letal. V Samari je bila izdelana raketa s katero je Jurij Gagarin poletel v vesolje kot prvi zemljan leta 1961, zato je bilo mesto zaprto za tujce, ni bilo mogoče potovati not in ven, kar se še sedaj opazi med ljudmi – zelo jih je strah, nočejo kršiti pravil, starejši ljudje so zelo zaprti. Mesto ima celinsko podnebje, poletja so zelo vroča in zime zelo mrzle. 
 
Trenutno je Samara šesto največje rusko mesto in ima nekaj manj kot 2 milijona prebivalcev. Bila je tudi glavno mesto Rusije od leta 1941 do 1942 (v času, ko je Hitler grozil pred Moskvo, kot nekoč Hanibal pred Rimom). Leži ob reki Volgi, ki je najdaljša reka v Evropi (3692 km)  in svojo pot nadaljuje skozi večja mesta: Saratov,  Volgograd,  Astrakhan, na koncu pa se izliva v Kaspijsko morje. Reka ima simbolni pomen v ruski kulturi in se pogosto omenja kot Volga-Matushka (mati Volga) v ruski literaturi in folklori.  Leta 2018 bo Rusija gostila svetovno prvenstvo v nogometu, ena od skupin bo igrala v Samari. Pred nekaj meseci so v medijih objavili, kako bo izgledal novi sodobni stadion. Upajmo, da se bo naša reprezentanca kvalificirala in da bomo že na svetovnih prvenstvih že tretjič  ponovno slišali: 'Kdor ne skače ni Slovenc!'. Najodmevnejši nogometni klub v Samari je Krylia Sovetov, za katerega je v sezoni 2011/12  igral tudi naš slovenski nogometni reprezentant Nejc Pečnik. Rusi se ga bodo še dolgo spominjali po golu na stadionu Lužniki v dodatnih kvalifikacijah za svetovno nogometno prvenstvo.  Tudi sam sem si ogledal nekaj tekem domačega moštva v nogometu in v košarki. Domači navijači so zelo vročekrvni, nemalokrat se na tribunah pojavi ogenj. Samara ima operno in baletno gledališče, dvorano filharmonije ter pet dramskih gledališč. Vredna obiska sta tudi muzej naravne zgodovine in vesoljski muzej ter Mestna galerija in številne kinodvorane.  
 
Potovanje_v_Samara___mesto_ob_Volgi_-_Travel_to_Samara___a_city_on_the_Volga_3.jpg
 
Če  boste kdaj obiskali mesto, si morate  obvezno pogledati živalski vrt, ki je eden najlepših v Rusiji ter Cirkus, ki vsak teden ponuja drugačne predstave. 
 
Vreden ogleda je tudi bunker, katerega gradnjo je naročil sam Stalin. Bunker se nahaja v samem centru mesta, nedaleč stran od operne hiše in premore kar sedem nadstropij. Debeline zidu so tako široke, da vzdržijo celo napad z jedrsko bombo. Vodnik po bunkerju nam je povedal, da ga žal Stalin nikoli ni obiskal in zdaj še služi kot muzej obiskovalcem po predhodni najavi.
 
Dve uri vožnje z avtomobilom iz Samare se nahaja mesto Toljati. Mesto je znano predvsem zaradi avtomobilske industrije, saj se tu nahaja ogromna tovarna avtomobilov »AvtoVAZ« (АвтоВАЗ), ki izdeluje tudi znano znamko avtomobilov Lada. Nekateri mesto imenujejo tudi avtomobilska prestolnica Rusije. Tovarna avtomobilov je tako velika, da ima več kot 20 vhodov in zaposlenih tisoče ljudi. Avtomobile izvažajo predvsem na domači trg ter v republike bivše Sovjetske zveze. Mesto Samara velja tudi za mesto najlepših deklet v celotni Rusiji. Te trditve priznavajo vsi Rusi, tujci pa se lahko le nasmejemo. Če vas bo kdaj pot zanesla v ta predel Rusije, se boste želeli še kdaj vrniti nazaj.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava