Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj vse skriva čudovita Notranjska?

Čas je že bil za nov izlet, obetalo pa se je več kot odlično vreme. Tako sva se eno aprilsko sobotno jutro s prijateljico odpravili na izlet. Pot naju je tokrat vodila še naprej od Ljubljane, in sicer proti Notranjski. Zaradi slabo propustnega kraškega apnenca se je ob Bloški planoti razvil prav poseben in zanimiv svet z edinstvenimi geografskimi in meteorološkimi značilnostmi, ki jih drugod po Sloveniji ni. Tukaj najdemo čudoviti jami Rakov Škocjan in Križno jamo, raznoliko rastlinstvo in pester živalski svet. Posebnost je tudi presihajoče Cerkniško jezero. Tako se lahko v suhem delu leta na istem koščku zemlje sprehajaš, drugič pa na tem istem delu veslaš s čolnom. Od tukaj izvirajo najstarejše smuči v Evropi, bloške smuči so namreč znane že iz časa Valvasorja. V neposredni bližini na slivniškem hribu pa je – kot pravi mit – zbirališče čarovnic. Le streljaj iz občine Bloke pa stoji čudovit grad Snežnik.

Pravljični grad Snežniških gospodov

Najprej sva obiskali grad Snežnik, nekoč čudovito poletno lovsko rezidenco, danes pa pravljični dvorec, ki je skrit v osrčju notranjskih jasic, obdan s travniki in visokim drevoredom. Grad z očarljivo okolico, odmaknjen od mestnega vrveža, vabi k umirjenosti in spokojnosti v neokrnjeni naravi. Že vožnja skozi drevored in prvi pogled na grad sta naju prevzeli. Travnik ob dvorcu je bil čisto rumen od cvetočih trobentic, v ribniku okrog gradu se je zrcalil beli grad. Sprejela naju je vodnica Veronika in nama razkazala grad, naju popeljala skozi štiri nadstropja in vse sobane, pripovedovala o prebivalcih, zanimivostih družin, ki so tukaj živele, prigodah, ki so se dogajale na gradu. Hitro sva ugotovili, da grad ni čudovit le od zunaj, pač pa v sebi skriva ogromno lepih predmetov, ki so zgodovinskega in kulturnega pomena. Na gradu je ogromno lovskih trofej, saj je zadnja tukaj živeča družina uporabljala grad za lovsko rezidenco, v poročni sobi je eden izmed petih najstarejših klavirjev v Sloveniji, v kleti prvi primerek hladilnika, kot so ga uporabljali nekoč. V knjižnici na mizi najdemo luteransko Biblijo. Na steni v jedilnici je ohranjen jedilnik, kaj so jedli knezi in kaj služinčad. Saloni in spalnice knezov Hermana in Ulrika s pristnim pohištvom orisujejo življenje na gradu in živo pričajo, kako so živeli nekoč. Posebne so egipčanska soba, soba s pohištvom iz splitskega črno luženega hrasta, soba z biljardom in gledališkim kotičkom. Da so bili graščaki veliki ljubitelji Benetk, pa pričajo slike iz Benetk, tla v tretjem nadstropju so narejena po vzoru Markovega trga v Benetkah, strop pa krasijo lestenci iz muranskega stekla. Grad Snežnik je res pravljični – obiskovalce očara s svojo bogato notranjosti, lepim pročeljem in čudovito okolico. Lepo se je ob tako doživetem pripovedovanju in tako luštnem ambientu vrniti več sto leti v preteklost in odkrivati zgodovino kraja in knezov. Imetniki HI izkaznice lahko koristite 10 % popust pri nakupu vstopnice.

Podzemni svet kapnikov

Na poti proti Cerknici sva se ob pogledu na smerokaz za Križno jamo odločili, da se ustaviva še na ogledu jame. Križna jama je vpisana v zemljevid sveta kot ena najlepših kraških vodnih jam. Posebnost so številna podzemna jezera, najdišče kosti jamskih medvedov, kapniki v severnem koncu rova Blata, stebri kralja Matjaža v Matjaževem rovu in čudovite dvorane, dostopne s čolnom. Tako jama ponuja 1-urni ogled suhega dela jame ali pa 4-urno posebno doživetje, ko s čolnom ob vodstvu jamskega vodnika pluješ po dvoranah in opazuješ izjemen svet kapnikov. Izjemne skulpture, ki jih je ustvarila narava, so Piratska ladja, Beneški pristan, Orgle in Ris.

Osupljivo presihajoče Cerkniško jezero

Cerkniško jezero je eno največjih presihajočih jezer v Evropi. Vsako leto se pojavi med Javorniki na eni ter Bloško planoto in Slivnico na drugi strani. Ko je polno, je Cerkniško jezero na površini 30 km2 največje jezero v Sloveniji. Je eno najlepših slovenskih presihajočih jezer, ki privablja kolesarje, sprehajalce, plavalce, ribiče … Parkirali sva avto na obrobju in se sprehodili ob jezeru. Srečali sva veliko kolesarjev in sprehajalcev, ki so na ta sončni dan betonski vrvež večjih mest zamenjali za svež zrak in obiskali Cerkniško jezero. Sploh poleti je jezero priljubljena destinacija za vožnjo s kajaki, čolni, surfi in supi ali pa destinacijo za nedeljski izlet na svežem zraku. Spomladi, ko se Cerkniško jezero napolni z vodo, se vrnejo tudi ptice selivke. Poleti, ko temperature narastejo, padavin pa ni, oziroma jih je malo, je jezero suho, vodne živali pa se morajo preseliti. Jeseni se zaradi obilnih padavin jezero ponovno napolni. In tako lahko poleti opazuješ pokrajino s travniki, spomladi pa na istem koščku zemlje pluješ s čolnom ali supom.

Hostel s prijetno podeželsko atmosfero

Po celodnevnih dogodivščinah sva obiskali Hostel Zavod Ars Viva, ki je res nekaj posebnega. Naju je prepričal z dih jemajočimi razgledi na okoliške planinske vrhove, pisane travnike in prijetno domačnostjo. Zelo lepo opremljene sobe in kopalnice ponujajo odlično sprostitev po napornem dnevu. Pohvalijo se lahko s prijaznostjo uslužbencev, super lokacijo, čistostjo in prijetno atmosfero, vsi imetniki HI kartice pa prejmete še 10 % popust na nočitev.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava