Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kaj je dobro vedeti pred enoletnim potovanjem okoli sveta – 1. del

Okoli sveta v enem letu? Zakaj pa ne. Jeseni 2018 sva spakirala nahrbtnike in se odpravila na (skoraj) enoletno poročno potovanje in v dobrih enajstih mesecih obkrožila svet.

Tudi ti razmišljaš o daljšem potovanju okoli sveta, pa še ne veš, kako se lotiti načrtovanja takšnega podviga? V prispevku najdeš nekaj najpomembnejših stvari, ki jih je dobro vedeti pred enoletnim potovanjem okoli sveta.

Finance

Vse se začne in konča pri denarju. Ko se enkrat odločiš, da boš odpotoval za pol leta, leto ali pa za nedoločen čas, je skrajni čas, da začneš varčevati – če tega seveda do sedaj še nisi počel.

Koliko denarja potrebuješ? Slednje je odvisno od dolžine tvojega potovanja in od tvojih želja. Kakšen stil potovanja ti je blizu – z nahrbtnikom, štopanjem/javnimi prevozi in s spanjem v hostlih ali se bolje počutiš v butičnih hotelih in na organiziranih izletih? Razlika med dnevnim budžetom za eno in drugo potovanje je lahko precej velika. Prav tako je odvisno, ali boš večji del potepanja preživel v državah z višjim ekonomskim standardom (npr. ZDA, Avstralija, baltske države), kjer so cene nekajkrat višje kot recimo v jugovzhodni Aziji in nekaterih državah južne Amerike.

Ko se enkrat odločiš za stil potovanja in okvirne države/celino, lahko na spletu najdeš precej informacij; že ptički čivkajo na strehah, da je tisoč evrov na mesec za jugovzhodno Azijo več kot dovolj za poceni potovanje z nahrbtnikom.

H količini denarja, ki ga potrebuješ, ne pozabi prišteti še okvirne vsote za večje letalske karte, zavarovanja, vizume itd.
NAMIG: Če želiš potovati res poceni, lahko marsikje po svetu delaš prostovoljno (v zameno za hrano in prebivališče), »paziš« na hišo in hišne ljubljenčke ali pa poiščeš začasno delo v turistični ali kmetijski industriji (hostli, kavarne, pobiranje sadja, pomoč na eko kmetiji …). V tem primeru se na pot lahko odpraviš res z minimalno količino privarčevanega denarja, poleg tega pa bo izkušnja še bolj nepozabna.

Dokumenti in vizumi

Zadnja stvar, ki si jo želiš doživeti sredi svojega potovanja okoli sveta je ta, da nekje na sredini ugotoviš, da ti je potekel potni list. Pred odhodom tako nujno preveri njegovo veljavnost – naj bo veljaven še vsaj šest mesecev po predvideni vrnitvi.

Če nameravaš v tujini voziti avto ali motor, bo treba urediti mednarodno vozniško dovoljenje.

Nekatere države pri vstopu zahtevajo vizum in vnaprej preveri, ali moraš vizum urediti že doma ali pa ga je mogoče pridobiti na katerem izmed veleposlaništev, ko boš že na potovanju. Vsekakor pa ne pozabi vizuma doma v skenerju, kot se je to zgodilo nama.

Pred odhodom si naredi kopije dokumentov in jih imej shranjene na varnem mestu.

Finance.png

Služba

Študiraš ali si pravkar končal s študijem? Potem ni problema. V kolikor pa si že v službi in želiš za eno leto okoli sveta, se bo treba dogovoriti, kako naprej – neplačan dopust, zamrznitev pogodbe ali odpoved so nekatere izmed najpogostejših možnosti.

Redni stroški

Ko se na potovanje odpraviš za celo leto, je smiselno obstoječe stroške doma zmanjšati na minimum. V kolikor živiš v najemu, se lahko iz stanovanja enostavno izseliš, v nasprotnem primeru pa velja razmisliti o oddaji stanovanja za čas, ko boš zdoma, ali vsaj odpoved neobveznih stroškov (npr. televizija in internet).

Prav tako lahko prekineš naročnino za telefon, saj je v tujini najbolj priročno uporabljati tuje kartice SIM, z družino in prijatelji pa si v povezavi preko Wi-Fi-ja.

Plačevanje v tujini

Večinoma ima vsaka država svoje valute in razen nekaj sto dolarjev »za hude čase« gotovine na daljše potovanje ne odneseš, ampak jo sproti dviguješ na bankomatih. S seboj je dobro imeti več plačilnih in kreditnih kartic, ker se lahko zgodi, da bankomat ne bo sprejel vseh ali pa bo prišlo do neljubega incidenta in boš ostal brez katere izmed njih. Kaj pa, če se zgodi nemogoče in ostaneš brez vseh plačilnih kartic? V kolikor pred odhodom pooblastiš sorodnika doma, da lahko dostopa do tvojega bančnega računa, ti lahko v takšnem primeru denar nakaže preko Western Uniona.

Zdravstvo

Preden se odpraviš na potovanje okoli sveta, se s svojim zdravnikom in/ali zobozdravnikom (ter dekleta z ginekologom) dogovori za splošen pregled. V primeru, da redno jemlješ zdravila, ti jih bo zdravnik predpisal v večji količini, v izogib težavam pa naj zraven priloži še podpisano izjavo (da res jemlješ ta zdravila).

Pozanimaj se o potrebnih cepljenjih in/ali potrebi bo antimalarikih. Nekatera cepljenja so obvezna (npr. proti rumeni mrzlici), druga pa priporočljiva (npr. proti hepatitisu A in B ter steklini). Cepilno knjižico seveda vzemi s seboj na potovanje, in če spotoma ugotoviš, da ti kaj manjka, še vedno lahko obiščeš bolnišnico v tujini in se cepiš naknadno.

Če se odpravljaš na potovanje za dlje časa, je smiselna zamrznitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ne pozabi na zdravstveno zavarovanje za tujino!

NAMIG: Za daljše potovanje priporočava razširjeno zavarovanje, ki poleg zdravstvenih storitev pokriva tudi odpovedane lete, izgubljeno prtljago, ukradeno elektronsko opremo itd. – dlje časa kot si na poti, večja je verjetnost, da gre kaj narobe. Če se ukvarjaš s športi, kot so potapljanje, pohodništvo in gorsko kolesarjenje, jih ne pozabi dodatno vključiti v zavarovalno polico (seveda za doplačilo), saj ti v osnovno turistično zavarovanje niso vključeni.

Nadaljevanje sledi prihodnjič …

Sorodni članki

Prijava