Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Odgovorni popotnik

Tako kot doma v lastnem gospodinjstvu skrbimo, da ne porabimo preveč vode, ugašamo luči tam, kjer jih ne potrebujemo, imamo različne koše za smeti, v katerih ločujemo odpadke, in morda še kakšne druge ukrepe, ki pripomorejo k manjši porabi energije, pa nasprotno na take stvari pozabimo, ko nismo več v domačem okolju in smo posledično stran od računov za vodo, elektriko in komunalo.

Trajnostnost v turizmu ni prav daleč od trajnostnosti v vsakdanjem življenju. Zakaj bi potemtakem na dopustu razmišljali drugače. Svetovni trendi se usmerjajo na področje trajnostnega turizma in delovanja v skladu z načeli trajnostnega turizma in prav je tako, vendar masovni turizem še vedno terja svoje. Za to lahko največ naredi vsak posameznik. Že zavedanje in razmišljanje o tem problemu je velik napredek za družbo, po mojem mnenju pa je še vedno prisotna neke vrste ignoranca do dotičnega problema. Ljudje si mislijo, da če na splošno kolikor toliko zgledno živijo, pa tisti teden dopusta ne bo veliko prispeval k izboljšanju sveta. Vendar je še kako pomembna vsaka odločitev in vsak korak. Prav tisti teden lahko veliko naredimo za ohranjanje naravnih danosti, kulture, lokalnega razvoja in še marsičesa.

V splošnem to pomeni nekaj več ukvarjanja z načrtovanjem počitnic. Seveda so tukaj v prvi vrsti izvzeta kakršnakoli dopustovanja v večjih letoviščih s hotelskimi kompleksi, bazeni in ostalo infrastrukturo, ki jo taka letovišča ponujajo.

Nekaj več vloženega truda in za nagrado si lahko pričaramo počitnice, o katerih bomo prijateljem z veseljem priredili potopisno predavanje.

Prva stvar, na katero se ozremo, je prevoz. Če se ne odpravljamo prav daleč, je vlak idealna izbira. Vožnja nam ponuja ogled pokrajin in krajev, ki jih morda drugače ne bi nikoli videli. Poleg tega lahko pot načrtujemo tako, da se vmes še kje ustavimo, si kaj ogledamo, potem pa nadaljujemo do končnega cilja. Vmesne postanke lahko tudi sproti prilagajamo.

Tudi na končni lokaciji nam ni treba za vsak meter uporabljati javnega prevoza, če lahko gremo peš. S tem vidimo veliko več pa tudi nekaj rekreacije ne škodi.

Druga, navadno precej pomembna stvar je prenočišče. Mreža hostlov HI ima po svetu več kot 4.000 hostlov, zato lahko svojega zlahka najdemo kamorkoli gremo. Z izbiro hostla HI pa najdemo točno to, kar iščemo. Poleg tega, da organizacija podpira in promovira skrb za okolje, razvoj lokalnega okolja in trajnostnost v turizmu, pa nam omogoča še edinstvene izkušnje bivanja, saj jih lahko najdemo v dvorcih, zanimivih arhitekturnih objektih in celo v gradovih ali ladjah. Da je vse še boljše, pa lahko pridobimo tudi nova poznanstva, ki nas lahko vodijo v nepozabne dogodivščine.

K odgovornemu turizmu pa spada tudi poznavanje kulture kraja oz. države, kamor se odpravljamo. Seveda ni za pričakovati, da se vržemo v geografske, zgodovinske in etnološke knjige in izvemo vse o določeni kulturi, pač pa zadostujejo že neke osnove. Ni nujno, da se podajamo v popolnoma drugačno kulturo, kot je naša, lahko je to država s podobno kulturo ali religijo, vendar obstajajo stvari, v čemer se razlikujemo, zato ne škodi, če imamo nekaj predznanja.

Podpiramo lokalno. Če si hrano pripravljamo sami ali če skočimo le po nekaj prigrizkov, lahko izbiramo med različnimi ponudniki. Če je le mogoče, izberimo manjšo lokalno trgovino. Nakupovanje tako spremenimo v doživetje in najdemo lahko različne, morda nam nepoznane, sestavine, smo v stiku z lokalnim prebivalstvom in se lahko zapletemo v prav prijeten pogovor. S tem pa podpremo lokalno proizvodnjo. Enako je z izbiro restavracij, kavarn, slaščičarn pa tudi trgovin s tekstilom in drugimi stvarmi. Neverjetno, koliko zanimivih stvari lahko najdemo, če se izognemo večjim nakupovalnim središčem.

Ogledi znamenitosti? Ja, nekatere si je pač vredno ogledati, čeprav niso v kategoriji, ki bi podpirala trajnostni turizem, vseeno pa je vredno premisliti, ali res želimo odkljukati vse »must see« stvari na seznamu, skakati iz vrste v vrsto, čakati na žgočem soncu ali se stikati pod dežnikom ob nalivu. Sploh če gre za destinacijo, za katero menite, da obstaja veliko možnosti, da se boste tja še vrnili, si raje kaj prihranite še za naslednjič in čas, ki bi ga porabili za stanje v vrsti, raje izkoristite za ogled stvari, ki so izpuščene z velikih seznamov, kar pa še ne pomeni, da niso zanimive ali nevredne ogleda. Prav nasprotno, stvari in kraji, ki so skriti pred množicami, nam lahko pričarajo prava doživetja. To so manjši muzeji, galerije, osebne zbirke pa tudi parki in vrtovi ter še marsikaj. Samo nekoliko več časa bomo morali vložiti, da te stvari najdemo, ker niso na prvi strani vsakega vodnika.

Tudi marsikateri domačin bi v zameno za kavo in klepet z veseljem razkazal domače okrožje.

Naslednji pomemben element so smeti, ki jih pridelamo z bivanjem. Če je le mogoče, tudi na potovanju kupujmo odgovorno. Prednost naj imajo izdelki brez embalaže ali izdelki v papirnati ali stekleni embalaži. Če smo v okolju, kjer je voda pitna, je stvar rešena tako, da imamo svojo plastenko ali steklenico, ki jo polnimo. Zelo prav pride tudi pribor, lesen ali kovinski, ki smo ga prinesli od doma ali ga imamo za take priložnosti pospravljenega v zadnjem žepku nahrbtnika. Samo malo pozornejši moramo biti, pa lahko ogromno naredimo.

K temu lahko pripomoremo tudi tako, da za svoje potovanje izberemo termin izven sezone, če je to mogoče. Poleg tega, da ne bomo še eno okoljsko breme, smo lahko prikrajšani tudi za dolge vrste, gneče in vsesplošno gnečasto vzdušje.

Mogoče takšno potovanje res ni po principu »dati vse štiri od sebe«, vsekakor pa nam turizem v skladu s trajnostnostjo ponuja precej več. Nove izkušnje, znanja, spretnosti, zanimiva doživetja in dogodivščine, spoznavanje kulture in lokalnih posebnosti, kulinariko in še marsikaj. Bojazni za dolgčas tako ni, vsekakor preživimo zanimive in razgibane počitnice in tako prispevamo k lokalnemu razvoju in ohranjanju ne samo naravnih danosti, pač pa tudi k dviganju kulture bivanja na višjo raven. Kljub temu si vmes lahko brez slabe vesti privoščimo tudi čas, ko damo vse štiri od sebe in samo uživamo.

Sorodni članki

Prijava