Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Spoznaj Maroko s pomočjo Hostelling International – 3. del

Od legendarne Casablance do Marakeša in naprej

Casablanca je gospodarska prestolnica Maroka in največje mesto s skoraj tremi in pol milijoni prebivalcev. Mesto je zaslovelo s kultnim istoimenskim filmom iz leta 1942 v vrhunski igralski zasedbi, med katerima naj izpostavim predvsem legendarni imeni Humphrey Bogart in Ingrid Bergman. Ne glede na razsežnosti mesta pa ima Casablanca še zmerom medino oziroma obzidan star del mesta, kjer se danes po večini nahajajo majhne trgovine, tržnice in gostinski lokali. Seveda ne moremo medine v Casablanci primerjati s tisto v Marakešu ali Fesu, a kljub temu je vrvež pristen. A medina ni tisto, zaradi česar smo obiskali Casablanco. Biser Casablance, ki ga morate obiskati v vsakem primeru, je mošeja Hasana II., ki ni le največja v Maroku, ampak v vsej Afriki ter peta največja na svetu, ki se ponaša z 210 metrov visokim minaretom, najvišjim na svetu. Mošejo je možno tudi obiskati, vendar zgolj v okviru vodenih ogledov po vnaprej določenem urniku, ki trajajo približno 40 minut.

Vsebina

Pred obiskom Casablance o mestu nisem slišal dobre besede. Slišal pa sem dosti o neurejenem prometu in gneči ter to, da mesto, razen mošeje Hasana II., ne ponuja ničesar. A, kot mnogokrat, tudi tokrat nisem poslušal negativnih glasov, kar se je večkratno obrestovalo. Mesto je vse prej kot dolgočasno. Poleg mošeje Hasana II. In medine me je prevzel predvsem center mesta, ki je bolj živahno in razgibano od marsikaterega evropskega milijonskega mesta, a vendarle ima prej evropski kot afriški pridih. Ne glede na evropski pridih pa poleg številnih restavracij z evropsko hrano najdemo seveda tradicionalno maroško, arabsko in drugo okusno hrano.

V kolikor se boste odločili za obisk mesta, vam v vsakem primeru svetujem namestitev v Youth Hostlu Casablanca, ki se nahaja na robu medine, 15 minut hoje od mestnega središča ter nekaj več do mošeje Hasana II.

Izjemno pomemben podatek je povezan s podnebjem, saj je Casablanca, enako kot ostala mesta ob Atlantiku, izjemno prijetna tudi v poletnih mesecih. Bližina Atlantika namreč pomeni tudi zelo blago podnebje, dnevne temperature v poletnih mesecih pa so v povprečju do 10 stopinj nižje kot v večini evropskih mest in predstavljajo pravo osvežitev.

Marakeš je mesto, ki se je začelo razvijati takoj za Fesom in je precej podobno urejeno kot Fes. Še več, geografska lega Marakeša je botrovala hitremu razvoju in kmalu zatem razvoju v središču regije in tako je mesto postalo in dalj časa tudi ostalo središče južnega dela tako, kot je bil Fes središče severnega dela. Prav zato je bila izbira Rabata za prestolnico salomonska rešitev.

A vrnimo se k Marakešu, mestu z največjim trgom v severni Afriki – Džema el Fna, ki se nahaja pred vhodom v medino oziroma staro obzidano mestno središče, kjer mrgoli prodajaln, restavracij, hotelov, delavnic, mošej in tudi zasebnih stanovanj. A tudi na trgu pred medino ni kaj bistveno drugače in ne se začuditi, če bomo srečali tudi krotilce kač, ki se včasih radi pošalijo s prestrašenimi turisti. V kolikor se želite izogniti nepopisnemu vrvežu, se v medino odpravite zgodaj zjutraj, ko se boste brez težav lahko po medini peljali z avtomobilom, in to po istih ulicah, po katerih se popoldne ali zvečer tudi peš stežka prebijamo. In v kolikor se nismo izgubili v labirintu ulic in nam je ostalo še dovolj časa in energije za nadaljnje raziskovanje, predlagam obisk naslednjih znamenitosti.

V stari palači Dar Menebhi se nahaja marakeški muzej, kjer najdete stare kovance, orodje, slike, keramiko, knjige in mnogo več.

Palača Bahia, katere ime pomeni briljantnost, ima zanimivo zgodovino, saj jo je sultan zgradil za svojega priljubljenega sužnja, danes pa velja za največjo mojstrovino svojega časa.

Vrtovi Menara veljajo za turistično atrakcijo številka ena v Marakešu in je lahko prva znamenitost, ki si jo ogledate, saj se nahaja zgolj 15 minut hoje od marakeškega letališča. In v kolikor ste v Marakešu v pravem letnem času, lahko vrtove Menara občudujete s kuliso zasneženega pogorja Atlas.

Poleg izpostavljenih treh je v Marakešu še ogromno drugih znamenitosti, kot so mošeja Koutoubia ( največja v mestu), medresa Ben Youssef, palača El Badi, »skrivni« vrt, Saadianova grobnica ter seveda številna mestna vrata, ki so vse prej kot samo vhod v mesto.

A vaš vhod v mesto bo letališče ali pa železniška oziroma avtobusna postaja. V kolikor je ena od slednjih, potem bo lokacija youth hostla, ki ga lahko rezervirate tukaj, pravšnja za vas, saj se hostel nahaja v neposredni bližini tako železniške postaje kot tudi postaje za medmestni avtobusni promet, za prenočišče pa boste odšteli manj kot 10 evrov.

A pozor, Marakeš je izrazito turistično mesto, kjer skoraj vsak poskuša kaj prodati ali pa samo zahtevati napitnino za uslugo, ki ste jo večkrat zavrnili. In če je ponujanje storitev in izdelkov na tržnici nekaj popolnoma sprejemljivega, postane to v drugih delih mesta izjemno moteče.

V naslednji številki bomo z obiskom prestolnice in namigi za nadaljnje raziskovanje Maroka ta potopis tudi sklenili.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava