Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Spoznaj Maroko s pomočjo Hostelling International – 2. del

Pisana zgodovina in razgibana pokrajina vabita na obisk

Pisana zgodovina Maroka se začne okrog 1.000 let pr. n. št. s Feničani, ki so prišli iz današnjega Libanona. Feničani so bili veliki trgovci in so ustanovili trgovska mesta v Maroku. Prav tako so ustanovili mesto Kartagino v današnji Tuniziji. Kmalu je Kartagina postala prevladujoča sila v regiji. Medtem pa so okoli leta 400 pr. n. št. staroselski plemiči iz Berbera oblikovali kraljestvo Mavretanije.

Vsebina

Leta 146 pr. n. št. so Rimljani osvojili Kartagino in njihov vpliv v severni Afriki je postopoma naraščal. Nazadnje so leta 42 Rimljani priključili kraljestvo Mavretanijo. Maroko je ostal pod rimsko oblastjo do 5. stoletja.

Leta 681 so Arabci začeli napadati Maroko in ga leta 705 tudi osvojili. Arabci so v Maroku predstavili islam, leta 711 pa so napadli Španijo in jo osvojili. Vendar pa je Maroko kmalu razpadel v več različnih kraljestev. Leta 789 je človek z imenom Idris ustanovil majhno kraljestvo, njegov sin Idris II. pa je Fes proglasil za prestolnico. V naslednjih stoletjih je Fes postal središče kulture.

Prva arabska dinastija je zavladala Maroku po tem, ko so leta 1525 osvojili Marakeš, 23 let pozneje pa tudi Fes, leta 1548.

Leta 1912 je Maroko postal francoski protektorat, po drugi svetovni vojni oziroma že leta 1944 je bil objavljen manifest o neodvisnosti, leta 1947 pa je neodvisnost podprl tudi sultan.

Danes je Maroko sodobna ustavna in parlamentarna monarhija, kjer je prav turizem ena poglavitnih gospodarskih panog in ki me je spodbudil k pisanju.

Po tem uvodu je prav, da izvemo, zakaj bi sploh odrinili v Maroko.

Težko najdemo koga, ki v Maroku ne bi našel vsaj nečesa zase, saj Maroko poleg sanjskih plaž, zgodovinskih mest in pohodništva v visokogorju ponuja tudi, ne boste verjeli, vrhunska smučišča v pogorju Atlas.

Žal je vsega, kar ponuja Maroko, preveč za en prispevek, zato se bom v tem potopisu osredotočil na štiri mesta; največje mesto Casablanca ter tri zgodovinske prestolnice Fes, Marakeš in Rabat, ki je prestolnica še danes. V tej številki pa se bomo posvetili najstarejšemu, Fesu.

Fes je mesto, ki se je v sedanji obliki začelo razvijati prvo in je eno izmed štirih zgodovinskih prestolnic Maroka ter še danes nosi naziv »kraljevo mesto«. Raziskovanje mesta terja kar nekaj dni, saj ima med drugim tudi največjo medino na svetu. Medina oziroma obzidano mestno središče je še danes zanimiva kombinacija trgovin, mošej, tržnic in tudi stanovanjskih objektov. V medini se nahaja tudi najstarejša univerza na svetu iz 9. stoletja oziroma, kot zapišejo pri Unescu, najstarejša delujoča visokošolska ustanova na svetu. Kot takšna je Univerza al-Qarawiyyin (fr. Al Quaraouiyine) oziroma Al-Karaouine vpisana tudi v Guinnessovo knjigo rekordov. Če k temu dodamo še najstarejšo psihiatrično bolnišnico v Maroku in nekaj sto mošej, verjetno ni treba posebej poudariti, da je medina vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine. V starem delu mesta se nahaja tudi največkrat fotografiran motiv v Maroku: kompleks desetine bazenov, v katerih predelujejo tako usnje kot barvo.

Poleg medine oziroma starega dela Fesa ali v izvirniku Fez el-Bali sta tukaj še dva dela mesta, in sicer Fez el-Jdid, kar v prevodu sicer pomeni novo mesto, a še zmerom staro nekaj sto let, kamor spadata tudi kraljeva palača in judovska četrt. Čeprav je ta del mesta precej manj privlačen od medine, še zmerom kliče k ogledu. Tretji, dejansko novi del mesta, se imenuje Ville Nouvelle, kar v francoščini pomeni novo mesto. Gre za del mesta, ki spominja na marsikatero evropsko mesto in je nastalo v prvi polovici prejšnjega stoletja. Ne glede na to, da v tem delu mesta skoraj ni pomembnih turističnih zanimivosti, ga ni za izpustiti iz ogleda, saj tam najdemo vrsto restavracij, trgovin in tudi namestitvenih objektov. Za razliko od Casablance vam obiska Fesa zagotovo ne bo nihče odsvetoval. Še več, Fesu je treba nameniti dovolj časa, saj je treba mesto doživeti in si ga ne le ogledati. Seveda pa imamo tudi v Fesu varen in čist ter cenovno ugoden youth hostel, ki se nahaja v novem delu mesta, a kljub temu nedaleč od vseh zanimivosti.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava