Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Potovanje v Turčijo

Podaj se na potovanje v veliko državo na stiku Evrope in Azije, kjer lahko raziskuješ starodavne civilizacije, se podaš na ogled katerega izmed slavnih svetovnih mest. Nate pa čakajo tudi visoke gore in topla morja. V naslednjem članku si lahko bereš nekaj popotniških nasvetov za Turčijo.

Vsebina

Turizem v Turčiji je dobro razvit, kar pomeni tudi odlične letalske povezave. Turčija ima letališča po vsej državi, največje je letališče Ataturk v Istanbulu, ki ima letalske povezave skoraj po celem svetu.

In kaj si vse ogledati v tej raznoliki državi? Začnimo z najbolj slavnih turškim mestom Istanbulom. Ena glavnih znamenitosti je svetišče Hagia Sofia, ki je bila zgrajena kot cerkev, nato je bila mošeja, danes pa je muzej. Zaradi njene zgodovine je pogosto v njej veliko turistov, zato ti svetujemo nakup vstopnice že preko interneta v posebnem paketu z vodenim ogledom. Če se pa še bolj želiš občutiti duh sultanov, se odpravi na plesno predstavo Mevlevi Sema, ki je pravo mistično in duhovno potovanje. Raziskovanje Istanbula se še ne konča tu, na nas čaka še veliko znamenitih stavb, kot sta modra mošeja in Toporais Saraj in seveda nakupovanje na glavnem bazarju. Za sprostitev pa še skok v turško savno.

Naslednje velike turške znamenitosti se nahajajo v Kapadokiji. Kaj početi v tej pravljični deželi, katera pokrajina izgleda kot iz drugega planeta? Najlepše je raziskati številne doline, kjer se skrivajo mnoge naravne znamenitosti, kot so pravljični dimniki in kulturne muzeje. Ne smeš pa zamuditi tudi ogleda Konye, svetega muslimanskega mesta. Vse to ti ponujajo tudi številni enodnevni izleti in celo ogled z baloni. Ko si zaželiš morja, se podaj v sredozemska letovišča, kot sta Antalya in Alanya, kjer si lahko privoščiš ogled mesta z kosilom ali pa ogled kanjona Sapadere. Nedaleč stran od obale se nahajajo ruševine Efesa, drugega največjega antičnega mesta, ki je bil porušen sedemkrat, a je še vedno veličasten. V bližini stoji tudi HI hostel Atilla, ki je odličen kraj tudi za sprostitev.

Privoščimo si še potovanje v vzhodni del Turčije, kjer nas čisto ob mejah te države čaka jezero Van. Tu si lahko ogledamo tudi kraje s številno kurdsko populacijo, kot sta Urfa in Gaziantep. Lahko pa obiščete tudi samostan Sumela v Pontskih Alpah ter se potem po sledeh Marca Pola odpraviš čez visoke prelaze na vzhodno anatolsko planoto do čudovitih mest in narave.

Potovanje v Turčijo je pravzaprav raj za popotnike. Dovolj raznolika in skrivnostna je, da v njej vsak najde svoj najljubši kraj ob srkanju kave ali čaja.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava