Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

7 nasvetov za ugodno potovanje po Šrilanki

Šrilanka je priljubljena destinacija za popotnike z nahrbtnikom, ki je znana tudi po ugodnih cenah. Zbrala sva nekaj nasvetov za vse popotnike, ki si želijo to lepo državo izkusiti še ceneje. Po Šrilanki sva se potepala 4 tedne; po obiskanih južnih plažah sva se podala preko hribovite pokrajine čajevca na skrajni neraziskani sever države vse do Jaffne, od tam pa po vzhodni obali do Arugam Baya. Od tam sva se še enkrat povzpela do Elle za še več čaja in ker je tam res lepo. Za podrobnejši načrt poti, opise dogodivščin in krajev pa hop na blog. Nasvete o tem, kako prihraniti, pa bova delila z vami kar tukaj.

Vsebina

1. Uporabljajte javni prevoz

Avtobusi in vlaki so v Šrilanki res poceni. Za dve- do triurno vožnjo boste plačali le kak dolar. Vlaki povezujejo vse južne plaže z glavnim mestom Kolombom, zapeljete pa se lahko skozi plantaže čajevca od Kandyja do Elle, ki velja za eno najlepših železniških tras na svetu. Vlak vas bo pripeljal celo na skrajni sever do Jaffne. Na vzhodni obali pa se boste vseeno morali posluževati avtobusov.

Prednost javnega prevoza je tudi stik z domačini, zaradi katerega boste lahko državo spoznali še bolje.

2. Jejte tam, kjer jedo domačini

Ne hodite v drage restavracije, temveč jejte tam, kjer jedo domačini – šrilanški kari je povsod res dober in nikoli nisva imela nobenih prebavnih težav. Sveže sadje in prigrizke kupujte na tržnicah, vodo pa si nalijte na t. i. filling stations oz. postajah z vodo – te so v vsakem mestu, le najti jih je treba.

3. Spite v lokalnih penzionih

Majhni penzioni, ki jih vodijo domačini, so navadno tudi najcenejši. In najpristnejši. Vsakič sva uživala, ko sva spala v njih, saj je hrana bila vedno zelo dobra in sveža, domačini pa skrbijo zate, kot da si del družine. In če smo odkriti – če ste na poti ves dan in raziskujete okolico, zvečer ne potrebujete nič drugega kot čisto kopalnico in posteljo.

4. Pozabite na alkohol

Alkohol, vključno s pivom, je v Šrilanki kar drag. Za steklenico bo treba odšteti nekje 4–5 evrov. Če zares želite prihraniti, se mu odpovejte med svojim obiskom.

5. Izpustite znamenitosti z dragimi vstopninami

Vstopnina za Sigiriyo (30 dolarjev) naju je, moram priznati, kar presenetila. Če želite prihraniti, se povzpnite na sosednjo skalo Pidurangalo, od koder boste imeli še lepši razgled in kjer je vstopnina mnogo cenejša.

Če boste v Kandiju med festivalom Perahera, ne kupujte dragih vstopnic na spletu. Poskusite najti prostor na pločniku med domačini (ampak pozor – tam boste morali biti zelo zgodaj). Prav tako pomaga, če s seboj prinesete prigrizke in jih delite z domačini, ki vas obkrožajo.

6. Kupite lokalno kartico SIM

Lokalna kartica SIM vam bo pomagala načrtovati, rezervirati in prihraniti nekaj časa, ko boste uporabljali Googlove zemljevide. Predstavljajte si, da izstopite z avtobusa in želite priti do nastanitve, ki je relativno blizu. Voznik tuk-tuka vam tega seveda ne bo povedal, zato vas bo raje do tja zapeljal in nekaj zaslužil. S kartico SIM pa boste lahko preverili, kako daleč je do nastanitve, in se sami odločili, ali se boste pustili do tja zapeljati ali boste preprosto šli peš.

Kupite jo lahko že na letališču. Po najinem raziskovanju in pozneje tudi izkušnjah je Dialog dobra izbira, saj nudi dobro pokritost in stane le kakih 9 dolarjev.

7. Ne pozabite na dobro zdravstveno zavarovanje

Ravno v Šrilanki se nama je prvič zgodilo, da sva potrebovala zdravniško pomoč. Čeprav so zdravniki precej ugodni – za vse posege in zdravila sva plačala okrog 120 evrov – pa je lahko tak izdatek za nekoga z res omejenim potovalnim proračunom kar zalogaj. Na srečo sva imela sklenjeno zavarovanje, s katerim nama je bilo povrnjeno vse do zadnjega centa. Zato ne hodite na pot brez zavarovanja, če res želite prihraniti.

Upam, da sem vam dala nekaj idej, kako prihraniti nekaj denarja. Za več informacij ste seveda vabljeni na najin blog ali kanal na YouTubu, kjer vas čaka tudi nekaj vlogov iz te lepe države.

Do prihodnjič vas pozdravljam.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava