Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Seznam za načrtovanje trajnostnega potovanja

Kaj narediti, preden se odpraviš na trajnostno potovanje?

V današnjih časih se čedalje večkrat pojavlja besedna zveza »trajnostna potovanja«, saj smo se ljudje začeli zavedati negativnih posledic turizma na svet, v katerem živimo. Če tudi tebi ni vseeno za domačine, ki jih srečaš na svojih potepanjih, in za okolje, v katerem živiš, a preprosto ne veš, kako naj bo tvoje potovanje karseda trajnostno, si preberi spodnji prispevek, ki naj te navdihne za nova in okolju prijaznejša potovanja.

1. Iskanje trajnostnega prevoza

Prva točka za tem, ko seveda vemo, kam bomo potovali, je najti trajnostni prevoz. Najbolj trajnostno je, če se na pot odpravimo kar s kolesom, a ker na tak način ne bomo prišli nikamor, si preberi nekaj več o primerjavah med različnimi vrstami prevoza. Največ izpustov CO2 proizvede letalo, ki porabi tudi največ bencina. Pri potovanju z avtobusom se tako v zrak spusti 13-krat manj CO2 kot pri potovanju z letalom. Priporočljivo je še potovati z vlakom, ki poleg čistejše okoljske vesti ponuja izjemno priložnost opazovanja pokrajine, ki beži mimo tebe. Dandanes nas avtobus in vlak lahko popeljeta skoraj kamorkoli želimo. A vseeno se je včasih nemogoče izogniti letalskim prevozom, zato je pomembno, da pri letenju upoštevamo nekaj pravil. Največ izpustov nastane pri vzletu in pristanku, zato uporabljaj direktne lete.

Velik onesnaževalec okolja so križarke, ki imajo največ izpustov toplogrednih plinov na prepotovani kilometer. Na križarjenjih nastanejo velike količine odpadne hrane, od naših potovanj pa lokalno prebivalstvo nima prav nič. Več o izbiri najbolj trajnostnega načina prevoza pa si preberi v tem članku, kjer izveš še to, kako ogljično nevtralizirati svoje letalsko potovanje.

02_Trajnostno_potovanje_-_Sustainable_travel_-_Photo_by_SenuScape_from_Pexels.jpg

2. Izbira trajnostne namestitve

Za najbolj trajnostno spanje poišči namestitev s certifikati. Veliko je mednarodnih, vsaka država pa ima še svoje. Nekateri od najbolj znanih znakov za trajnostne namestitve so Green Globe, Green Key in ECOCamping, ki velja predvsem za kampe. Ti certifikati imajo stroga merila in upoštevajo vse, od upravljanja do porabe vode in elektrike. Eden najbolj strogih certifikatov je BIO HOTELS, ki zagotavlja, da je trajnostno vse, od bivanja do hrane in pijače. Svoj okoljski certifikat ima tudi Hostelling International in najbolj okolju prijazni hostli HI nosijo certifikat HI-Q&S. Mednarodna hostelska organizacija pa ponuja tudi možnost kompenziranja izpustov CO2 med tvojim bivanjem v hostlih. Več o tem lahko prebereš tu. Donirana sredstva gredo preko tega trajnostnega sklada za podporo trajnostnim projektom v hostlih. To pa še ni vse. Vsi člani HI imajo pri prenočevanju v hostlih HI desetodstoten popust. Več o tem tukaj.

Ne priporočam pa ti spanja v velikih hotelskih kompleksih s ponudbo all inclusive, ki jih najdemo povsod na obalah, vse od Karibov do Tajske. Ti imajo negativen vpliv na okolje in življenjski standard domačega prebivalstva. Strokovnjaki so izračunali, da več kot 80 odstotkov denarja, ki ga turist zapravi na Karibskih otokih, konča zunaj države, kar pomeni, da medtem ko turisti uživajo na zasebnih plažah v prevelikih količinah hrane in pijače, domačini garajo za majhen zaslužek v težkih delovnih pogojih. Turisti porabijo ogromno vode in energije, tudi na območjih, kjer teh dveh virov sploh ni.

03_Trajnostno_potovanje_-_Sustainable_travel_-_Photo_by_George_Pak_from_Pexels.jpg

3. Raziskovanje kulturne posebnosti države, v katero potuješ

Državo in ljudi, h katerim potujemo, je dobro spoznati že prej. Pri doživetju nove kulture pomaga, če prej o tem že nekaj veš. Tako se lahko pravočasno pripraviš na tujo kulturo, kar ti v tuji deželi odpre pot do domačinov in novih prijateljev. Vrata do srca domačinov ti bo odprlo še znanje njihovega jezika oziroma vsaj nekaj osnovnih fraz. Upoštevati pa je treba še nekaj drugih pravil. Če v muslimanske dežele potuješ med ramadanom, potem je dobro vedeti, kaj to pomeni za tvoj obisk. V sredozemskih deželah v času največje vročine težko najdeš odprto restavracijo, saj se takrat vsi skrivajo pred vročimi sončnimi žarki. In ko smo že pri hrani – v Egiptu hrane ne smeš pojesti do konca, saj je to znak, da je tvoj gostitelj ni ponudil dovolj. Posebna pravila veljajo pri vstopu v razne verske objekte, zato opazuj, kako so oblečeni domačini. Spremljaj tudi aktualno politično dogajanje in odnos prebivalstva do turistov. Spoštovanje tujih običajev predstavlja znak spoštovanja, saj smo v tujih deželah le gosti.

04_Trajnostno_potovanje_-_Sustainable_travel_-_Photo_by_Julia_Volk_from_Pexels.jpg

4. Iskanje skritih turističnih biserov

Že pred potovanjem naredi načrt, kaj vse si želiš ogledati. Na seznam uvrsti glavne znamenitosti, veliko idej za ogled le-teh lahko najdeš na našem popotniškem zemljevidu. Zavedati se moraš, da bo pri teh znamenitostih največ ljudi in posledično bo tam tudi okoljski pritisk največji. Pri teh znamenitostih po navadi ne moreš odkriti prave duše dežele, saj je njihova prvotna podoba že zelo spremenjena. Tako se templji pogosto spremenijo v prodajalno spominkov. Tako se raje podaj stran od glavnih znamenitosti in odkrivaj prave bisere, s čimer poskrbiš, da tvoj denar prispe tudi do odmaknjenih vasic. Pravi biseri po navadi niso na seznamih znamenitosti, ampak jih moraš odkriti sam. Po njih lahko vprašaš domačine ali pa se podaš na potep v neznano. Zagotovo najdeš kaj zanimivega. Obišči še narodne parke in druga zavarovana območja, ki imajo pomembno vlogo pri varovanju naravnih virov in biotske raznovrstnosti našega planeta. Številne države se za ohranitev teh posebnih krajev in živali zanašajo na turistične pristojbine.

05_Trajnostno_potovanje_-_Sustainable_travel_-_Photo_by_Ryutaro_Tsukata_from_Pexels.jpg

5. Trajnostno pakiranje prtljage

Sedaj ti preostane le še to, da spakiraš. Trajnostna načela lahko upoštevaš tudi tu. Po vsem svetu se vsako minuto kupi približno milijon plastenk pijač. Bodi sprememba in s sabo nosi svojo lastno stekleničko za vodo, ki jo lahko uporabiš večkrat. Zagotovo pa se boš na potovanju moral odpraviti tudi po nakupih. Tako imej s sabo platneno vrečo, da boš lahko prodajalki pri blagajni vedno ponosno rekel, da ne potrebuješ vrečke.

Prav ti bo prišla še potovalna skodelica za kavo ali kuhano vino, ki jo lahko uporabiš večkrat. Tako ti ne bo treba vsakič znova kupovati kave v plastičnih ali papirnatih kozarcih za enkratno uporabo. Še bolje pa je, če kavo v miru spiješ v kavarni. A vsi vemo, da za to včasih preprosto zmanjka časa.

06_Trajnostno_potovanje_-_Sustainable_travel_-_Photo_by_Craig_Adderley_from_Pexels.jpg

Za potovanja obstaja veliko šamponov in mil v majhnih embalažah, ki pa seveda niso rešitev za zmanjševanje količine odpadkov in odpadne plastike. Kupi raje trda mila, ki jih lahko na letalo neseš kar v ročni prtljagi. Preveri še, ali je tvoja sončna krema iz sestavin, ki ne škodujejo kakovosti slanih in sladkih voda. Še posebej je to pomembno pri potapljanju na koralnih grebenih. Najboljše je kupovati mineralne kreme za sončenje, ki so izdelane iz cinkovega oksida in titanovega dioksida.

Sorodni članki

Prijava