Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gora Olševa

Vznemirljiva, lepa, neokrnjena, polna zanimivosti in nepopisno lepih razgledov. Gora, ki bi jo moral obiskati vsak ljubitelj gora. Olševa je tista gora, ki vlada trem koroškim dolinam, Savinjski dolini, koroškemu Remšeniku v Avstriji ter koroški Koprivni. Gora je primerna za vse ljubitelje pohodništva. Na voljo je več različnih poti, od enostavnih do zelo zahtevnih. Za vzpon z otroci priporočam vzpon po bolj enostavnih poteh. Za otroke najprimernejša je torej najkrajša pot iz Zadnjega travnika (1,45 h). Lepa je tudi pot mimo Potočke zijalke, ki pa je nekoliko zahtevnejša. Pot skozi okna je zelo lepa, vendar precej zahtevna in primerna res samo za zelo izkušene starše. 

Vsebina
 

Čudoviti razgledi

Olševa je tista gora, na kateri bi vsakič, ko pridem gor, sedela v nedogled ter opazovala vse pod seboj. Od mnogih dolin, travnikov, preostalih gora … Je gora, na vrhu katere je v poletnih mesecih mehak travnat tepih, kjer lahko tako vi kot vaši otroci uživate ob igri ali pa tudi poležavate v mehki travi. V jesenskih mesecih vas bodo očarale pisane barve macesna, medtem ko vas bodo prav tako macesni v spomladanskih mesecih razvajali z živo zelenimi barvami. 
 

Potočka zijalka

Ena pomembnejših zgodovinskih točk se nahaja ravno na pobočju gore Olševe. Kraška jama, dolga dobrih sto metrov, imenovana Potočka zijalka, v kateri so arheologi raziskovali kar več let in našli mnogo zanimivega, kar je spremenilo naš pogled na preteklost ter nam prineslo tudi nekaj praktičnega za sedanjost. Arheologi so v jami našli ostanke ledenodobnega človeka ter tudi okostje jamskega medveda. Takrat živeči človek je izdelal več zanimivih izdelkov, med katerimi je bila tudi šivanka, prednica današnje šivanke. Takratna je bila narejena iz kosti jamskega medveda. Prav tako je vredno omeniti piščal, narejeno iz spodnjih čeljusti jamskega medveda. Vaši otroci bodo nedvomno uživali, ko bodo lahko obiskali pravo kraško jamo. Priporočam, da s seboj vzamete naglavno lučko, saj je globje v jami ravno toliko teme, da lučka zelo prav pride. Pred jamo je urejena lesena klop, kjer si boste lahko ob poti na vrh Olševe spočili in ob tem še uživali ob čudovitem razgledu na Kamniško Savinjske Alpe.
 

Z otroki iz zadnjega travnika

Najbolj primerna pot za vzpon na Olševo z mulci je iz Zadnjega travnika. Pot je lepo opisana na spletni strani. Lepo markirana in shojena pot nas vodi najprej po kolovozu, nato pa se pot usmeri na ožjo lepo označeno gozdno pot. Po nekaj hoje se pot ponovno vrne na kolovoz, ki ga po nekaj minutah zapusti in se nadaljuje po gozdni poti. Za mulce priporočam prvi postanek pri lovskem bivaku Foršnerca. Klopce in ravna zelena površina bo prijala tako vam kot tudi vašim otrokom. Ob nadaljevanju poti bo le-ta nekoliko težja, saj se začne strmeje vzpenjati. Vedno bolj redek gozd vam bo odpiral nove in nove čudovite razglede. Ko pridemo do grebena, se začne najlepši del poti. Po in ob grebenu se vzpnemo na najvišji vrh Olševe, Govco. Pot pa lahko nadaljujemo tudi do sosednjega nekoliko nižjega vrha, na Obel kamen.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava