Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Popotniški nasveti za letovanje na otok Lanzarote

Otok Lanzarote je eden izmed sedmih Kanarskih otokov. Prijelo se ga je ime Ognjeni otok, kar je po prihodu tja kmalu jasno, zakaj. Pokrajina Ognjenega otoka je zelo slikovita, ima pa še tako nasprotna si pokrajina med jamskim svetom, vinogradi, čudovitimi plažami, hribi in ravninami eno skupno točko – lavo. 

Vsebina

Kanarski otoki

Kanarsko otočje leži v Atlantskem oceanu in je od Zahodne Afrike oddaljeno le nekaj sto kilometrov. Vseh sedem Kanarskih otokov (Tenerife, Fuertaventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera in El Hiero) je vulkanskega izvora. Otočje predstavlja raj za dopustnike, popotnike ter tudi športnike. Vedno bolj je priljubljeno tudi v zimskih mesecih, saj ima zelo milo klimo. 

Otok Lanzarote

Majhen otok, ki meri 600 km2 (v primerjavi s Slovenijo, ki meri 20.000 km2). Otok je dobil ime po pomorščaku Malloccellu Lancerottiju, ki je otok zavzel v 14. stoletju. Glede na velikost otoka (21x60 km), ga boste lahko v enem tednu prečesali. Za večino je otok poznan po lepih plažah, kar pa še zdaleč ni vse, kar ponuja Lanzarote. V notranjosti otoka so ceste običajno dokaj prazne in vožnja po njih med vulkansko pokrajino je sproščujoča in predvsem izredno zanimiva za nas, ki prihajamo iz drugačnega okolja. Ob potepanju po tej mesečni pokrajini se spomnite še na znani film Vojna zvezd, ki je bil posnet v tem predelu. 
 

Pozimi na topel otok Lanzarote

Le štiri ure proč od Slovenije z letalom se nahaja topel rajski otok. Ko je tukaj mraz, sneg, led, vi pa si zaželite oditi v tople kraje, ne predaleč in ne za preveč denarja, je Lanzarote odlična izbira. Temperature se pozimi gibljejo okoli dvajset ter v redkih primerih celo do trideset stopinj. Tudi morje se ne ohladi, ima okoli 20 stopinj, toliko, da se najbolj hrabri v njem ne bi kopali. Zagotovo pa ne bo manjkalo sonca. Lanzarote je sicer precej skomercializiran otok, a kljub temu se da najti čudovite odmaknjene kotičke, tudi na peščenih plažah. Priporočam plaže Papayo, Playa del Carmen, Playa Blanca. 

Znamenitosti

Otok Lanzarote nudi mnogo znamenitosti, ki so vredne ogledov. Razgledna točka na skrajnem severovzhodu otoka, Mirador del Rio nudi izredno lepe razglede na odprto morje ter sosednji otok Isla Graciosa. Svoje lepote Lanzarote razkriva tudi v svoji notranjosti. Lava je izdolbla rove in tako je nastala tudi znana jama Cueva de los Verdes. Atraktivna je tudi jama Jameos del Aqua, ki slovi po umetnem jezeru s turkizno modro vodo. Na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji kaktusov, saj si bodo lahko v vrtu kaktusov ogledali ogromno vrst. 
 

Otok cesarja Manriqueja

Zaradi lepe narave ter ugodne klime so si na otoku drugi dom ustvarili mnogi Angleži. Najraje preživljajo prosti čas na Lanzarotu v zimskih mesecih, ko je v Angliji vreme precej turobno. V preostalih letnih časih pa mnogi svoje druge domove oddajajo turistom. Če torej želite čas na Lanzarotu preživeti v eni izmed tradicionalnih hišk, nizkih, belih z zelenimi ali modrimi okni ter tipičnimi čebulasto oblikovanimi dimniki, pobrskajte po internetu in z malo sreče boste lahko za ne preveč denarja najeli eno izmed njih. Da je gradnja tam še danes v stilu kot je bila nekoč, gre zasluga Cesarju Manriqueju. Domačini zanj radi rečejo, da je ustvaril otok Lanzarote. Cesar oziroma arhitekt je uspel pravočasno ustaviti rast gromozanskih modernih hotelov ter dosegel, da se vzdržuje tradicionalni stil. 
 

Vulkanski otok

Da je otok vulkanskega nastanka, se opazi skoraj na vsakem koraku. Osrčje vulkanske atrakcije pa je nacionalni park Timanfara. Park je nedvomno ena največjih atrakcij na otoku. Sami v nacionalni park ne smete, saj zaradi visokih temperatur na določenih predelih ni varno. Zato pa imate možnost vodenega ogleda z avtobusi. Na ogledu se lahko vidi nekaj od 300 ugaslih vulkanov. Zadnji izmed vulkanov je izbruhnil v 18. stoletju, ko je kar petino otoka prekrila lava. Še danes na območju nacionalnega parka le deset metrov pod zemljo temperatura dosega do 600 stopinj. Če imate nekaj domišljije, se lahko kmalu počutite kot na luni. Pokrajina s kraterji ter črno rdečim skalovjem, kjer ni videti veliko rastlin, je kot nalašč za snemanje filma Vojna zvezd. 
 

Vino malvazija

Četudi je zemlja precej nerodovitna ter tam večinoma uspevajo le kaktusi, grmičevja, nekaj palm ter ostalih dreves, so domačini uspeli razviti posebno vrsto suhega poljedelstva. Uspešno pridelujejo zelenjavo ter vino. Njihova vrsta vina je malvazija in danes precej poznana tudi izven njihovih meja. Njihovi vinogradi so zaradi svoje vizualnosti prava atrakcija. Izgledajo kot nekakšen lijak v zemlji, katerega namen je črpanje vlage. Okoli lijaka pa naložijo kamne ki ščitijo rastlino pred močnim vetrom. 
 
Otok Lanzarote nudi mnogo zanimivosti, ki so vredne ogleda. Med potjo boste lahko opazovali čudovite soline, jezero ob obali, se podali na vodeno turo s kamelami, se učili deskanja na valovih, uživali ob slastni hrani ter še mnogo.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava