Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Med Washingtonom in New Yorkom – 3. del

Se še spomnite opisa Washingtona - muzeji, pa urejenost, red in spokoj. No tokrat ne bo tako. Podajamo se namreč v največje mesto v ZDA - v New York, ki leži v zvezni državi New York, katere prestolnica pa je Albany. New York ima skoraj 8 in pol milijonov prebivalcev, kar je približno toliko kot 2.,3. in 4. največje mesto v ZDA skupaj (Los Angeles, Chicago in Houston). Samo v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja se je število prebivalcev povečalo za skoraj 700.000, kar je več, kot je število prebivalcev prestolnice ZDA - Washingtona. Zato ni čudno, če se New York in Washington popolnoma razlikujeta oziroma nimata skoraj nič skupnega. Tako bo urejenost, mir in napol prazne ulice zamenjal vrvež in simpatičen kaos, ki je tisto, kar naredi New York posebnega.

Vsebina

New York, NY

Za konec pa se podajmo še v New York. Sam sem se tja podal z zgodnjim jutranjim avtobusom iz Washingtona ter se vrnil z nočnim avtobusom, ki vozi od 1:00 do 6:00. Seveda Vam enodnevnega obiska New Yorka NE svetujem, saj gre za ogromno mesto. Prav zato Vam svetujem, da tudi v New Yorku čim prej rezervirate hostel, saj ima zaradi izjemne lokacije visoko zasedenost skozi vse leto. Nahaja se namreč 150 metrov od znamenite avenije Broadway, 600 metrov od znamenitega Centralnega parka ter prav toliko od parka ob reki Hudson, ki je tudi mejna reka med New Jerseyjem in New Yorkom. 
 
New York je tako velik, da bi zaslužil poseben članek v spletnem časopisu www.globetrotter.si in verjamemo, da bo kmalu nekoga tako prevzel, da bo to tudi napisal, a tokrat se boste morali zadovoljiti zgolj z omejenim opisom na podlagi enodnevne izkušnje.
 
Prva stvar, ki jo morate doživeti je sam mestni vrvež in sprehod po glavnih ulicah. Najbolj živahno je območje v okolici Times square, ki se nadaljuje po Broadwayu čez Madison square, Malo Italijo in kitajsko mesto do znamenitega Brooklynskega mostu in finančnega središča z borzo vrednostnih papirjev na Wall street-u ter spomenikom padlima dvojčkoma 11. Septembra. Nadalje pa se lahko sprehodite še do pristanišča, od koder vozijo ladje na otok s kipom svobode in sosednji otok z muzejem imigracije. Obisk kipa svobode verjetno ni potrebno posebej reklamirati, saj je to ena izmed stvari, ki si bi jo ogledali tudi brez vsakega nasveta. Več pa na www.statuecruises.com.
 
V kolikor pa se od znamenitega Times Square-a odpravimo proti severu, pa pridemo do pljuč New Yorka – Centralnega parka, ki meri kar 3,4 km2  in je glavna rekreacijska površina v mestu.
 
Tako za Washington, kot za New York potrebujete vsaj po tri do štiri dni, če pa imate dovolj časa, pa seveda še kak dan več.
 
New York si lahko ogledate tudi s ptičje perspektive in sicer na dva načina; da se povzpnete na eno od dveh stolpnic, ki ponujajo razgledno ploščad, ali pa kar s helikopterjem. Slednje je seveda dražje, a tudi ogled s stolpnic ni niti približno poceni, pa še doživetje samo je zelo vprašljivo, saj lahko že manjša vremenska motnja vse pokvari.
 
Zadnja (ali pa prva) stvar, ki je v New Yorku ne smemo pozabiti pa je ulični hot dog. Le-te ponujajo na vsakem koraku, zanj pa boste odšteli med enim in petimi dolarji, odvisno od lokacije.
 
Za konec morda le še podatek, da stane povratna vozovnica iz Washingtona do New Yorka le okrog 20 EUR, v kolikor jo na spletu kupite dovolj zgodaj.
 
V kolikor smo se dotaknili že vseh cen, od goriva, pa do uličnega hot-doga, potem le še kratka informacija o ceni prenočišča. Za prenočišče v več-posteljni sobi boste v Washingtonu odšteli od slabih 30 EUR naprej, v New Yorku pa od dobrih 40 EUR dalje, odvisno od sezone. V kolikor se odločite za prenočitev V Baltimoru ali Philadelphii pa boste odšteli približno polovico tega zneska. Ob pogledu na hotelske rezervacijske kanale boste videli, da so cene namestitev že v najbolj enostavnih hotelih na obrobju mesta bistveno višje!

Nekaj koristnih nasvetov za potovanje v ZDA:

Preden kupite letalsko vozovnico in rezervirate youth hostel Vam svetujem, da si uredite ESTA formular, ki ga najdete na https://esta.cbp.dhs.gov/esta/. Pri tem Vas opozarjam, da je to EDINA uradna stran za pridobitev ESTA (electronic system for travel authorisation). Na spletu boste našli še na desetine drugih, ki ponujajo ESTA potrdilo, ampak gre v večini za spletne prevare, ali pa agenciji, ki si poleg 14 US$, kolikor stane pridobitev ESTA odobritve, zaračuna še kakšnih 50 US$ zase. ESTA je bila uvedena pred nekaj leti in je bila v začetku brezplačna, kasneje pa je postala plačljiva. ESTA zadošča za vstop v ZDA imetnikom potnih listov iz večine evropskih držav, tudi Slovenije. 
 
Po urejenem ESTA formularju se odpravite na spletne brskalnike iskati letalsko vozovnico. V pomoč Vam bo članek »Umetnost iskanja ugodnih letalskih kart«. Nakup letalske vozovnice je lahko precej enostaven in ugoden, če sledite nekaterim nasvetom iz zgornjega članka, v nasprotnem primeru pa je lahko težaven in cenovno precej neugoden. Cene letalskih vozovnic se lahko tudi bistveno razlikujejo in le en dan razlike lahko spremeni ceno za 30, 50 ali še več odstotkov.
 
Na koncu vam ostane le še rezervacija prenočišča na www.hihostels.com, saj poleg Washingtona in New Yorka tudi Baltimore in Philadelphia ponujata kakovostne youth hostle, ki jih najdete (po abecednem vrstnem redu):
 
 
Srečno pot in obilo doživetij!

Sorodni članki

Prijava