Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Med Washingtonom in New Yorkom – 2. del

V kolikor se še spomnite poletne številke, smo v njej opisali Annapolis, Philadelphio in Baltimore, kjer smo potovanje zaključili. V tej številki pa začenjamo s prestolnico ZDA, Washingtonom.

Vsebina

Washington DC 

Sedaj pa se osredotočimo na prestolnico ZDA Washington. V kolikor ste za odločili za bivanje v Youth Hostlu, ki ga ponuja Hostelling International ZDA in se nahaja dobrih 10 minut peš od Bele hiše ter 15 minut peš od Nacionalnega muzeja ameriške zgodovine ali naravoslovnega muzeja ZDA, potem je avto zadnja stvar, ki jo boste v mestu potrebovali, saj v bistvu ne boste potrebovali niti javnega prevoza; vsaj za večino znamenitosti ne.
 
Washington je postal prestolnica ZDA, ko sta zvezni državi Maryland in Virginia konec 18. stoletja odločili, da del svojih ozemelj namenita zvezni državi, vendar ne več, kot 10 x 10 milj in tako je nastalo okrožje Kolumbije (DC - District of Columbia) kamor se je prestolnica ZDA preselila iz Philadelphie. Zgodovina Washingtona pa je nedvomno zapisana v njegovi arhitekturi, spomenikih in muzejih, ki so, do zadnjega, vredni ogleda.
 
Večina pomembnih znamenitosti je v Washingtonu brezplačnih, v nekaterih primerih pa je potrebno pridobiti brezplačno vstopnico. Obisk Pentagona je tako mogoč izključno ob dovolj zgodnji predhodni najavi, za obisk spomenika Georgu Washingtonu pa lahko vstopnico dobite tudi isti dan, če se dovolj zgodaj (svetujem da najkasneje ob 8:30) postavite v vrsto za brezplačno vstopnico, ki vključuje vožnjo z dvigalom na vrh spomenika od koder vidite domala ves Washington oziroma okrožje Kolumbija ter del zveznih držav Maryland in Virginia. Spomenik je zaradi svoje oblike dobil pomenljivo ime, ki pa ga raje ne izgovarjajte z besedami, ki jih razumejo, saj lahko naletite tudi na takšne, ki jim ta primerjava ni niti malo duhovita.
 
Brezplačno vstopnico boste morali pridobiti tudi za obisk kapitlja, najbolj markantne stavbe v Washingtonu, če že ne v celotnih ZDA, saj je ogled možen le v skupini, oddaljevanje od skupine pa pomeni, da vas policisti prijazno pospremijo do izhoda. To je seveda razumljivo, saj v kapitlju zasedata tako senat, kot predstavniški dom - skratka oba doma parlamenta ZDA.
 
Glavnina vseh muzejev se nahaja na t.i. National mall-u, ki je dolg dobre 3 km in se razteza od kapitlja do spomenika Abrahamu Lincolnu. Število muzejev narekuje, da boste za National Mall porabili vsaj en dan, pa čeprav boste v nekatere muzeje zgolj pomolili nos, zato je prav da jih večino vsaj naštejemo: Nacionalni muzej zgodovine ZDA, Nacionalna umetnostna galerija, Nacionalni naravoslovni muzej, Nacionalni muzej letalstva in vesolja, Nacionalni muzej ameriških Indijancev, Botanični vrt ZDA ter za poslastico uvodoma omenjen kapitelj (U.S. Capitol) ter kongresno knjižnico, ki je s kapitljem povezana s podzemnim tunelom, kar pomeni, da ponoven varnostni pregled ni potreben. Takoj ob Nacionalnem parku skulptur se nahaja Nacionalni arhiv, kamor lahko vstopite brezplačno. V vseh zgoraj naštetih muzejih je na vhodu varnostni pregled, podoben tistemu na letališču. Fotografiranje je dovoljeno v vseh muzejih razen v nacionalnem arhivu, kjer hranijo najpomembnejše dokumente ZDA, vključno z deklaracijo o neodvisnosti, ustavo in zakonom o pravicah – skratka – nacionalni arhiv je na vsak način na seznamu znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti. 
 
Med muzeji, ki zahtevajo vstopnino in jih je vredno videti (če vas tematika seveda zanima) na vsak način priporočam muzej kriminala www.crimemuseum.org in mednarodni muzej vohunstva www.spymuseum.org. V muzeju kriminala lahko vidite od policijske opreme in vozil, zgodovino kriminala, pravo plinsko celico in električni stol, sami pa se lahko preizkusite v vlamljanju v sef, pobegu iz zapora ali pa sodelujete v policijski akciji iskanja zločinca, ki ga lahko (seveda v samoobrambi) tudi ustrelite s pravo policijsko pištolo. Lahko se tudi preskusite na detektorju laži ali pa si natisnete lasten prstni odtis. 
 
V mednarodnem muzeju vohunstva pa si lahko ogledate pripomočke, zgodovino vohunstva. Seveda je velik de muzeja posvečen hladni vojni, v nadstropje nižje pa ja v celoti posvečeno Jamesu Bondu. Tam lahko vidite srebrnega jaguarja z vso opremo, opremo iz določenih filmov, lahko pa se tudi preizkusite kako zdržati čim dalj časa na krilu športnega letala in dezaktivirate jedrsko bombo  Skratka, veliko za videti in še več za doživeti.
 
Seveda pa se je potrebno vrniti domov z vsaj enim posnetkom bele hiše, katero teoretično sicer lahko tudi obiščete, vendar ne kot turist, saj jo lahko obiščete zgolj v spremstvu veleposlanika svoje države. 
 
Za ljubitelje pande je tudi obisk živalskega vrta obvezen. Živalski vrt je sicer lepo urejen in se nahaja v prijetnem parku, a ne odstopa od živalskih vrtov, ki jih poznate; niti po velikosti niti po številu živali. Edina stvar, ki naredi ta živalski vrt posebnega so pande, ki živijo v kar se da domačem okolju: skratka – če vas pande ne zanimajo preveč, potem je to zgolj lep, a povprečen živalski vrt.
 
Izven območja »The National Mall« je zagotovo potrebno videti vojaško pokopališče Arlington, ki se nahaja na drugi strani arlingtonškega spominskega mostu, a že v zvezni državi Virginia. Gre za skrbno urejeno pokopališče, kjer so poleg padlih vojakov pokopani tudi ponesrečeni astronavti, največ obiskovalcev pa se ustavi pred grobom Johna F. Kennedyja, umorjenem v atentatu, ki še danes buri duhove in okrog katerega se kar vrstijo teorije zarot.
 
Največja atrakcija pa je Washington kot celota, saj gre za popolnoma monumentalno mesto, ki na vsakem koraku izkazuje red, moč in zgodovino ZDA. Simetrija ulic, široke avenije, mogočne zgradbe in gigantski spomeniki so tisto, po čemer si boste Washington tudi zapomnili. V kolikor ste verjeli, da so megalomanski spomeniki značilnost predvsem socialističnih držav, Vas bo Washington prepričal v obratno.
 
Seveda pa ima tudi "širši Washington" kotičke, kjer se počutite kot v kakšnem manjšem mestecu in Alexandria je prav to, saj se je tam čas ustavil. Alexandria je tudi zgodovinsko izjemno pomemben del "širšega Washingtona", saj jo je George Washington vključil v okrožje Kolumbija (DC) leta 1791, a so jo zvezne oblasti vrnile Virginiji leta 1846. Ne glede na to, da je  do Alexandrije pelje washingtonski metro je tudi danes Alexandrija samostojno mestece s približno 150.000 prebivalci ob reki Potomac. Med metro postajo in obalo reke pa pogosto vozi brezplačni avtobus, ki pa pravzaprav ni potreben, saj ima toliko postaj, da je časovno primerljiv s sprehodom. 

Sorodni članki

Prijava