Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Selitev – ali pa morda ne?

Ko sem živel v Sloveniji, sem opazil mnogo kulturnih razlik. Nekatere so bile večje, nekatere manjše, nekatere so zadevale prevoz, nekatere družinsko življenje, nekatere pa druge družbene vzorce. Našel sem eno veliko razliko v družinskem življenju.

Vsebina
Razlika je v tem, kje mladi, ki bodo začeli študirati ali ki začnejo delati, živijo. Na Nizozemskem je pogosto, da se otroci odselijo, ko so stari okoli 18 let. To je za nas popolnoma normalno in je nenavadno, če po tem letu še vedno živijo pri starših. Ko dopolniš 18 let, postaneš odrasel in se moraš naučiti prevzemati odgovornosti, moraš imeti svoje stanovanje, plačevati moraš svoje račune in urediti stvari v stanovanju in na univerzi. Nekateri gredo k svojim staršem za vikend, veliko pa jih sploh ne obišče, saj imajo nove prijatelje, novo življenje in novo stanovanje.
 
To je v Sloveniji nekoliko drugače, kot sem videl in kot so mi povedali. Seveda se ljudje odselijo, ko gredo študirati, a veliko se jih k staršem vrača za vikende ali pa se sploh ne odselijo, če njihovo mesto študija ni daleč od doma. Povedali so mi, da ljudje večinoma stanujejo s starši dokler ne najdejo službe ali dokler si ne morejo privoščiti svoje hiše ali stanovanja, ali pa celo stanujejo s starši, dokler ne najdejo partnerja, s katerim se odselijo in začnejo družinsko življenje. Na Nizozemskem običajno nekaj let ljudje živijo sami v kakšni študentski hiši preden si najdejo svoje stanovanje.
 
Vzrok za to je tudi, ker študenti na Nizozemskem dobijo štipendijo, ko gredo na univerzo ali na kak drug izobraževalni inštitut in si zato lažje privoščijo sobo. Velik razlog je tudi način družinskega življenja. Nizozemska ima dokaj individualistično družbo, kjer se ljudje najbolj zanesejo nase in tako tudi poskrbijo zase in nočejo s svojimi življenji biti težava drugim ljudem. Večina družin je tudi veliko manjših kot v Sloveniji. Družina je običajno sestavljena iz matere, očeta in enega ali dveh otrok, kar je praksa že nekaj generacij, zato nimamo osem tet in stricev in 20 bratrancev. Na Nizozemskem prav tako niso običajna družinska srečanja, nekatere družine to naredijo le enkrat na leto. Za ostale obisk vse družine ni ravno običajno – običajno oče obišče njegovo mamo in očeta ali brata. Družine na Nizozemskem so torej bolj ločene. Če bi med mojim obiskom Slovenije s punco obiskal strica ali teto, bi prišla vsa družina, ne le njen oče ali brat. Moja punca je študirala v Ljubljani in vsak vikend obiskala svoje starše, vsak vikend pa so imeli vsaj en velik družinski obisk. Na primer – na rojstni dan njenega brata je prišlo vsaj 30 ljudi – tete, strici, bratranci, sestrične. Praznoval je v velikem prostoru, medtem ko rojstni dan na Nizozemskem poteka doma z ožjo družino.
 
Družina torej na Nizozemskem ni tako pomembna, kot v Sloveniji. Imamo svoja življenja, svoje službe ali študij, svoje prijatelje, le družina ne pomeni veliko. V Sloveniji je družina pomemben faktor in če sem iskren, bi morala družina biti na Nizozemskem bolj pomembna. So tvoja kri, tvoji sorodniki in so tam, ko potrebuješ pogovor ali ko nekaj v tvojem življenju gre narobe. Vzrok je verjetno tudi to, da so družine na Nizozemskem precej manjše kot v Sloveniji. Tako kot vsepovsod, je za nas odgovornost pomembna vrlina, ampak na Nizozemskem to pomeni, da si zmožen preživeti sam in stati na svojih nogah. Mlajši se osamosvojiš, bolje je (npr. 18-19 let). To je drugačen način razmišljanja z večjimi posledicami.

Sorodni članki

Prijava