Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Gora Peca

Peca je gora, ki je izjemno lepa na pogled ter posebna v notranjosti. Je gora, ki slovi za najvišjo na Koroškem. A ta posebnost ni samo naša, slovenska, saj meja med Slovenijo in Avstrijo poteka prav po njenem vrhu. 

Vsebina

Legenda pod vrhom gore

Legenda nam pripoveduje zgodbo o spečem kralju Matjažu in nekateri pravijo, da je prav on tista legenda, ki danes v obliki spomenika spi v votlini, blizu Doma na Peci. Kralj Matjaž na Koroškem velja za takšno »legendo«, da so prav njemu posvetili vsakoletno prireditev pod Peco, imenovano »Gradovi kralja Matjaža«. Letos je potekala že 23. prireditev gradnje snežnih skulptur. Graditelji pridejo iz različnih koncev Slovenije ter tudi iz tujine, medijska podpora pa privabi še večje število obiskovalcev. Zabavni program z domačimi koroškimi gosti celotno prireditev še dodatno popestri.

Dostopi na goro

Iz slovenske strani sta najbolj priljubljeni poti iz Mežice ter Črne na Koroškem. Za ljubitelje daljših pohodnih poti priporočam dostop kar iz doline. Za tiste, ki si želijo obiskati vrh ter jim daljše poti predstavljajo problem, se lahko zapeljejo nekoliko višje. Iz avstrijske smeri na vrh prav tako vodi več poti. Razlika je le v tem, da se je možno, poleg vzpona iz doline, višje pripeljati z gondolo in ne z avtom, saj je cesta za promet zaprta. Četudi velja Peca za najvzhodnejši dvatisočak, pa vzpon na njen vrh ni zahteven. Obstaja sicer pot, kjer je priporočljivo nekaj znanja alpinizma ter je potrebna dodatna oprema, vendar je to odločitev vsakega posameznika, ali se bo podal po tej poti na vrh ali ne. Tudi plezanje je možno, tako da na svoj račun pridejo tako eni kot drugi, pohodniki ter plezalci. Večina najraje obišče najvišji vrh, Kordeževo glavo, ki je visok 2126 m. Vrh je kopast, izgleda kot planota ter je malo pod vrhom porasel s travo in nizkim rušjem. Med Kordeževo glavo ter naslednjim vrhom, Končnikovim vrhom (2109 m) je Knipsovo sedlo, ki je tako kot oba vrhova visok več kot 2000 metrov. Za tem sledita še dva vrhova, Bistriška špica z 2113 m ter Veška lopa z 2074 m. 

Posebnosti Pece

Območje gore Pece spada pod zaščiteno območje, imenovano Geopark Karavanke in je pod okriljem Unesca. To je prvi Geopark, ki se nahaja v Sloveniji in Avstriji. V notranjosti gore, na njenem južnem, slovenskem delu se nahaja še ena zanimiva posebnost. Rudnik, kjer so včasih iskali svinec ter cink, je danes znana turistična atrakcija. Podzemlje Pece lahko obiščemo na več načinov, od vožnje z vlakcem, hoje, s kolesom ter tudi s kajakom. S pravim rudarskim vlakcem se lahko zapeljete v podzemlje Pece ter tako pobliže spoznate delo nekdanjih rudarjev. Vožnja z vlakcem po Glančnikovem rovu traja okoli petnajst minut in v tem času vlakec prevozi 3,5 km. Globina, ki jo boste dosegli pod površjem je 600 metrov. Na takšni turi lahko obiskovalec doživi delček pravega »knapovskega šihta«. Ker ljudje vedno bolj stremimo k posebnostim, so v rudniku uredili možnost ogleda podzemlja Pece s kolesom. Možen je najem gorskega kolesa, lahko pa obiskovalci s seboj pripeljejo svoja kolesa, kjer bodo z vodnikom premagali pet kilometrov. Posebnost vožnje s kolesi je tudi v tem, da se gre v rudnik v predelu Črne na Koroškem, iz njega pa se pripeljete v predelu Mežice. A kot je v človeški naravi, vedno želimo še nekaj več. Tako so nam v rudniku pripravili možnost ogleda še s kajaki. Vožnja po kristalno čisti vodi, po rovih, ki so le na pol ali celo manj napolnjeni z vodo, po kristalno čistih jezerih, odkopih, zalitih z vodo, bo na vas naredila prav poseben vtis. Voda je po letu 1994 zalila spodnje dele rudnika, ko so prenehali z izčrpavanjem. Danes voda na določenem delu sama izteka iz rudnika. 
 
Ob koncu vsakega ogleda pa je na voljo še vstop v muzej, kjer je razstavljena bogata zbirka mineralov, rudnin, fotografij ter tudi tipično rudarsko stanovanje. Ne glede na vrsto ogleda, je vedno potrebna določena oprema, čelade, lučke, topla oblačila, saj je konstantna temperatura 10 stopinj. Za vožnjo s kajaki pa so dodatno še neoprenski škornji ter hlače in jopič. Ta čarobna vožnja se nahaja dobrih sedemsto metrov pod površjem. Med vožnjo pa nas je še posebej presenetila manjša brzica, kjer se lahko kajak z nekaj nepazljivosti tudi preobrne.  
 
Naša, koroška Peca je, za nas domačine, gora, ki bi jo moral obiskati vsak Korošec. Kot pravijo, nisi pravi Slovenec, če nisi bil na Triglavu in tako nisi pravi Korošec, če nisi bil na Peci. Legenda, kralj Matjaž, ki se je s preživelimi vojaki skril v votlino, ki se je sama odprla ter nato tudi zaprla, pa še danes spi za mizo. Brada mu sega komaj do mize in ko se bo devetkrat ovila okoli te kamnite mize, se bo kralj Matjaž prebudil. In takrat se bodo na Koroško vrnili dobri časi.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava