Potovanje v paru

Kako preživeti potovanje v paru in se po tem ne raziti?

Morda naslov zveni nekoliko smešen. Zakaj bi se par razšel po potovanju? Saj potovanje je pa ja lepo, polno prijetnih dogodivščin. Najprej je treba razčistiti, kaj je potovanje in kaj so počitnice. Če gresta s svojim dragim/svojo drago »na morje« na Hrvaško ali pa v Grčijo, lahko tudi na Tajsko ... so to počitnice. Iti na morje oz. na počitnice pomeni uživati maksimalno, ležati na plaži, se kopati, morda narediti kakšen izlet, ampak načeloma je to bolj kot ne stacionarna zadeva, kjer ni potrebnega velikega napora. Potovanje pa je nekaj čisto drugega. Na potovanju se stalno premikamo, menjamo hostle na dnevni bazi, veliko potujemo naokoli in tako pridemo do velikega števila raznoraznih situacij. Nekatere so prijetne, druge morda malo manj. Lahko se izgubimo, nas okradejo, ne najdemo pravega vlaka, utrujeni smo, naveličani, imamo prebavne težave itd. To so trenutki, ko je zveza na preiskušnji. Kako bova reagirala v takem slučaju? Se bova sprla ali skupaj rešila situacijo?

Na podlagi najinih dolgoletnih potovalnih izkušenj sva sestavila nekaj nasvetov, kako najlažje preživeti potovanja v paru.

1.) Potrpežljivost
Bistveno pri vsem skupaj je, da sta oba potrpežljiva drug z drugim. Ko ti gre boljša polovica najbolj na živce, globoko vdihni, izdihni, se nasmehni in poskusi situacijo izpeljati čim bolj mirno. Ker bosta na potovanju večino časa preživela skupaj, je potrpežljivost izrednega pomena. Ko se nama dogajajo lepe stvari, o potrpežljivosti niti ne razmišljava. Drugače je, ko je recimo moj mož lačen in utrujen. Takrat postane siten in če se ne želiva skregati v tistem trenutku, moram njegovo sitnarjenje preslišati in ga ne vzeti kot žalitev.

2.) Uskladita pričakovanja
Dobro je, da se že doma dogovorita za tip potovanja in česa bi si na potovanju najbolj želela. Je to ogled določene znamenitosti, poležavanje na plaži, poskušanje različne hrane ali morda pohodništvo? Pomembno je, da si to povesta in nato uskladita vajine želje. Le tako bosta oba zadovoljna. Bistveno je torej, da se veliko pogovarjata in da sta pripravljena na kompromise.

Midva pred vsakim potovanjem narediva okviren načrt poti. Ker veva, da vsega želenega skoraj gotovo ne bova uspela videti, izbereva vsak eno stvar, ki si jo res – res – res želiva videti oz. doživeti. Tako že vnaprej veva, kaj je za koga bistvo tega potovanja in se nato potrudiva to izpeljati. Primer z nedavnega potovanja po Salvadorju in Gvatemali: meni je bilo glavno, da prideva na vulkan Acatenango v Gvatemali, od koder se da videti bruhajoči vulkan Fuego, medtem ko si je Rok najbolj želel uživati v salvadorski ulični hrani. Tako sva tekom potovanja vsaj enkrat na dan jedla ulično hrano, kar pomeni salvadorske pupuse in gvatemalske tortilje (oboje je bilo odlično, mimogrede). Za naju je bila to kar velika sprememba, saj navadno večino časa sama kuhava svojo hrano (ziher je ziher). Da pa sva uresničila mojo željo, pa sva najela avto, ki je imel dovoljenje za prečkanje meje Salvador – Gvatemala in se nato z lokalnim vodičem vzpela na želeni vulkan. Ogled bruhajočega ognjenika je bil nepozaben.

3.) Uredita finance
Pametno je imeti dogovor, koliko lahko na potovanju največ zapravita. Z ozirom na zastavljeno vsoto potem izberita nastanitve, prevoze in aktivnosti. Druga pomembna stvar je, kdo bo koliko plačal. Za enostavno beleženje in deljenje stroškov obstaja mobilna aplikacija Splitwise, ki sama poračuna stroške na koncu potovanja. Koristno.

Pri nama pa je tako, da so letalske karte v moji domeni, sprotni stroški na potovanju pa so bolj po navdihu. Včasih sva po potovanju naredila poračun in mi je Rok dal razliko – tako, da sva na koncu za potovanje dala vsak pol. Zadnja leta, ko večkrat najameva avto, pa sva stvar uredila tako, da Rok plača za najem avtomobila, bencin in ostale stroške v zvezi s tem, jaz pa potem plačujem ostale, manjše sprotne zadeve. In v večini primerov stvar štima. Na koncu dava za potovanje oba približno enako.

4.) Vedno imejta pri sebi kakšen prigrizek
Ali poznate angleški izraz »hangry«? To je skovanka iz hungry + angry, torej lačen in jezen. Dolga leta mi ni bilo jasno, zakaj Rok kar naenkrat na potovanju postane neznosno siten, vse je narobe, vse ga nervira, vsega sem jaz kriva ... šele po nekaj časa sva ugotovila, da je to zato, ker je lačen. Hecno je to, da on sploh ne ve, zakaj je siten. Po toliko letih skupnih potovanj sem se že naučila, da to obnašanje opazim. Ko vidim, da ga iznenada moti nenormalno veliko stvari, vem, da je čas za malico. Za vsak slučaj imava vedno pri sebi kakšno Frutabelo ali kaj podobnega. To pri mojem možu zdrži mogoče 10 minut, potem pa bo treba pojesti nekaj bolj konkretnega, sendvič ali zrezek na primer. Nasprotno pa jaz lahko cel dan skačem okoli brez konkretnega obroka in zato še prehitro pozabim na kosilo in večerjo, ki ju Rok tako zelo potrebuje.

5.) Poznajta svoje dobre in slabe lastnosti
Potovati v dvoje je lažje, če se dobro poznata. Če vesta, kdo je dober v kateri stvari in kaj komu sploh ne leži. Tako potem vsak prevzame svoje naloge – tiste, ki so mu lažje in se ne obremenjuje z neprijetnostmi.

Rok recimo zelo dobro vozi avto, jaz pa sem za volanom bolj prestrašene sorte. Zato je logično, da bo na potovanjih (pa tudi doma) on prvi sedel za volan. Nasprotno pa gre meni iskanje ugodnih letalskih kart odlično od rok, zato se Rok sploh ne poskuša vmešavati v to, ampak mi zaupa, da sem našla najboljšo povezavo za najino destinacijo.

6.) Skupaj se smejta in uživajta
Bistvo potovanj so lepi spomini na skupna doživetja in ti so vredni neizmerno veliko. Zato je bistveno, da se potrudita, da na potovanju uživajta. Skupaj se smejta, privoščita si kakšno romantično večerjo ali cocktail z razgledom – tudi če nista pretirana romantika, je to včasih zelo pozitivna izkušnja, skupaj osvojita kakšno goro, se potapljajta ... delajta tisto, kar vaju povezuje in veseli.

Prijava