Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Velenje - mesto mladih

Vsebina
Velenje, največje mesto v Šaleški dolini je danes eno izmed gospodarsko najbolje razvitih industrijskih središč Slovenije. Največji zaslužek razvoja imajo premogovnik Velenje, Gorenje ter številne druge gospodarske in negospodarske organizacije. Najstarejši ostanki pričajo o naseljenosti regije že v starejšem paleolitiku. Nekje na mestu današnjega Velenja bi se naj nahajala rimska poštna postaja Upellae, ki je skupaj s Colatiom (Stari trg pri Slovenj Gradcu) stala ob pomembni cestni povezavi med Celeo (Celjem) in Virunumom (Gosposvetskim poljem).
 

Avtor - Pirtovsek Gregorwww.velenje-tourism.si
 
V srednjem veku so se pričeli pojavljati prvi pomembni pisni viri o gradovih, ki so v kasnejši zgodovini odigrali pomembno vlogo v Šaleški dolini. V 18. stoletju se je začelo razvijati usnjarstvo. Od leta 1788 je imela vodilno vlogo v usnjarstvu družina Vošnjak iz Šoštanja. Velenjski premogovnik in šoštanjska usnjarna sta bila zaslužna za gradnjo železnice, ki je leta 1891 Velenje povezala s Celjem. Velenje je pridobilo mestni statut 20. 9. 1959 in s tem uradno postalo najmlajše mesto v Jugoslaviji. 
 
Avtor - Matej Vranic; www.velenje-tourism.si
 
Kje preživeti prosti čas?
Čeprav smo industrijsko mesto, je potrebno poudariti, da meščani lepo skrbimo za svoje okolje. Če želite prosti čas preživeti v naravi, potem svetujemo, da se podate v okolico velenjskih jezer, oziroma na območje Turistično-rekreacijskega centra Jezero (TRC). Čas lahko preživite na igriščih za odbojko, tenis, košarko, nogomet in mini golf… Lahko se odločite tudi za jadranje, čolnarjenje ali potapljanje. Ob jezeru je tudi Bela (športna) dvorana, s fitnes studiem in igriščem za tenis. Zraven Bele dvorane se nahaja avtokamp, z vso infrastrukturo. Škalsko in Velenjsko jezero sta povezani z urejenimi potkami za sprehajalce, omogočata pa tudi ribolov.
 
Avtor - Bor Roman; www.velenje-tourism.si
 
Več informacij o dogodkih ob jezerih lahko dobite na telefonski številki: 03 5866 600.
 
Prenočitev
Cenovno najugodnejša varianta prenočitve je v hostlu Velenje v bližini študentskega doma. Nahaja se pod Šaleškim gradom, ki zaradi svoje trikotne oblike velja za edinstven primerek v Sloveniji.
 
Info: Hostel Velenje, Efenkova 61a, 3320 Velenje, tel: 0592-34-600 in 041 859-692.
 
 
Restavracije
- McDonald's,
- restavracija Jezero,
- hotel Paka
- Vila Herberstein,
- Hipermarket Mercator,
- Delavski klub DK,
- okrepčevalnica Arkada.
 
Dogodki in prireditve skozi celo leto 
Poudarili bi, da smo mesto z mladostno energijo, ki obiskovalcu zagotavlja zanimive in prijetne dogodke! Kdaj obiskati Velenje?
 
Vsak mesec se odvijajo številne prireditve, mnoge med njimi so postale že tradicionalne. 
- Januar: Mednarodno odprto prvenstvo Slovenije v namiznem tenisu.
- Maj: cvetlični sejem ter Dnevi mladih in kulture. 
- Julij: 3.7.- skok čez kožo, ob dnevu rudarjev, glasbeno zabavna prireditev Noč ob jezeru.
- Avgust: Kunigunda (festival mladih kultur) in Citrarski festival, Graška gora poje in igra.
- September: Pikin festival.
- Oktober: jadralna regata za prehodni pokal MO Velenje.
- December: Veseli december in Silvestrovanje na prostem.
 
Avtor - Kovac Anze; www.velenje-tourism.si
 
Kako priti v Velenje?
Najceneje boste v Velenje pripotovali z vlakom. Žal ob nedeljah vlak na relaciji Celje-Velenje ne vozi. Takrat vam ne preostane drugega, kot da to razdaljo premagate z rahlo dražjim avtobusnim prevozom. 
 
Če se odločite za prihod z avtomobilom, potem morate na avtocesti Ljubljana-Maribor uporabiti izvoz Žalec. Od izvoza je nato še 15-minutna vožnja do Velenja. Prvi večji objekt, ki ga ob prihodu v naše mesto ne boste mogli zgrešiti, je stavba imenovana Rdeča dvorana, ki stoji poleg Mercator centra. Rdeča stavba vam lahko služi kot dobra orientacijska točka, ob njej pa boste lahko tudi brezplačno parkirali svojega jeklenega konjička. 
 
TIC (Turistično-informacijski center), kjer boste izvedeli vse potrebne informacije o mestu in bivanju v njem, se nahaja blizu Rdeče dvorane v Vili Bianca. Na vašo željo vam na TIC-u organizirajo tudi turistično vodenje po Velenju in okolici. Možna je tudi celodnevna (brezplačna) izposoja koles. 
 
Info: Turistično-informacijski center Velenje, Vila Bianca, Stari trg 3, 3320 Velenje, tel:03-8961-860,  e-pošta: tic@velenje.si 
 
Več informacij o mestu in dogajanju v njem pa lahko najdete na spletni strani: www.velenje.si in www.velenje-tourism.si.
 
NA SVIDENJE V VELENJU!     
 
Silvija Bašnec in Uroš Ivančič

Sorodni članki

Prijava