Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Kulinarične dobrote iz Ljubljane za Svet

Ljubljana že od nekdaj slovi po pestrosti kulinaričnih specialitet, a v zadnjih nekaj letih smo priča pravi mali kulinarični revoluciji, ki nam omogoča vse vrste kulinaričnih užitkov. Imamo odlične kuharje in restavracije, a šele v zadnjem času smo začeli ugotavljati, da je hrana resna stvar, hkrati pa tudi izjemno zabavna in bogati naša življenja.

Vsebina
Pred nekaj leti se je v Ljubljani začel tedenski festival dobre hrane, imenovan Odprta Kuhna, ki se nahaja v čistem centru, kjer strokovnjaki iz cele Slovenije pripravljajo in ponujajo svoje specialitete. Vsak petek med majem in septembrom tako lahko uživamo v specialitetah iz vsega sveta. Ta izvrstna iniciativa je želela pripeljati kvalitetno in zanimivo hrano na ulico in s tem omogočiti dostop vsem ter tako na kulinaričnem področju v Ljubljani spremenila marsikaj. Zato smo v zadnjem času priča pravi poplavi izjemnih kulinaričnih dogodkov, kot so festivali čilijev, burgerjev, klobas in celo »craft« piva … S tem se vračamo k svojim koreninam ter mešamo hrano z glasbo in druženjem.
 
Ob vseh festivalih, tečajih in kulinaričnih pohajkovanjih, ki krasijo pestro kulinarično ponudbo, se tudi hostel Tresor pridružuje temu karnevalu dobre hrane in pijače. Kot smo pisali že na enem izmed naših zadnjih blogov, v svoj repertoar ponudbe dodajamo vedno več kulinaričnih dogodkov in ponudbe. Začeli smo že s »Palačinkanjem«, kar pomeni, da vsak petek in ob deževnih dnevih vpokličemo našega mojstra palačink, ki čisto slučajno dela tudi na naši recepciji, da poskrbi za sveže in okusne palačinke s katerimi se lahko gostje posladkajo preden odidejo na pohajkovanje po mestu.
 
Med poletjem smo organizirali slovenske večere z glasbo, hrano in diskusijo o le-tej. Kako zelo smo se zabavali, lahko preverite na naši Facebook strani. Ker pa se naši gostje radi učijo, kako v slovenščini izraziti zadovoljstvo po degustiranju lokalne specialitete, smo se odločili, da s to tradicijo nadaljujemo enkrat mesečno tudi v jesenskih mesecih. Vsako sobotno jutro ponujamo svež in okusen slovenski zajtrk, kjer se ob obedu družijo naši gostje iz celega sveta in tudi »lokalci«, saj so naša vrata vedno odprta za vse, ki popestrijo naše čudovito okolje. 
 
Visit Ljubljana v oktobru organizira dva zanimiva dogodka v povezavi s hrano. Enega o vinu in enega o čokoladi, torej dveh nam najljubših stvareh, ki nas bodo pogrele in razigrale v teh hladnih mesecih, ki nas čakajo. Komaj čakamo, kaj vse se bo še pojavilo do konca sezone!
 
Ko govorimo o kulturi hrane v Ljubljani, ne moremo mimo Trubarjeve ulice, ki v zadnjih letih postaja ena najbolj zanimivih ulic, sploh kar se tiče hrane. Med drugim tam najdemo vegetarijanske restavracije, vogal s klobasami, sladolednice in tradicionalno hrano iz celega sveta. Na enem vogalu lahko tako preizkusite tradicionalne slovenske klobase, le korak stran pa tradicionalno libanonsko kulinariko. Prav tako so na Trubarjevi na voljo odlični in raznovrstni zavitki iz Turčije, bengalska restavracija, le pred nekaj dnevi pa se je odprla tudi ameriška BBQ restavracija. Seveda pa na sosednjih ulicah najdemo tudi pestro ponudbo mehiške, brazilske, indijske in japonske kulinarike, ki kar kličejo po raziskovanju.
 
Za mnenje o »mali kulinarični revoluciji v prestolnici« ter vzroku za le-to smo povprašali tudi Ivo Gruden, novinarko, fotoreporterko, gurmanko  predvsem pa ustanoviteljico spletnega portala Ljubljananjam.si ki, kot zgovorno pove že njegovo ime, na enem mestu ponuja spoznavanje Ljubljane z brbončicami. »Nenehno sem na preži, kaj novega se dogaja na ljubljanski kulinarični sceni. Le tako lahko svojim gostom na kulinaričnih sprehodih najbolje svetujem, kaj si poleg našega okušanja še lahko omislijo v Ljubljani. Izvor te revolucije pa ... Kaj pa vem, bo treba vprašati vsakega gostinca posebej. Mogoče enostavno samo nek »timing«, ki ga doživi vsako mesto po svoje. Najbrž je pa to tudi dokaz neke bolj sproščene domišljije, ki je bila prej na pavzi.« In še nasvet katerega izmed kulinaričnih dogodkov v Ljubljani ne zamuditi? »Meni so všeč vsi tovrstni dogodki, festivali ... Čokoljana, Pivo in burger fest, najin blogerski festival Njam zgodbe, pa decembrska Ljubljana … Težko izpostavim samo enega!«
 
Cel kulinaričen svet se tako hitro premika tudi v Ljubljani ter jo bogati in dopolnjuje z izvrstno hrano. Ta trend nam je seveda izjemno všeč in upamo, da se bo nadaljeval in rastel kot odličen soufflé. Mi smo vedno lačni novosti in dobre hrane, zato komaj čakamo, da si ogledamo, kaj vse nas bo še pričakalo na jedilniku!

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava