Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Ljuba Nizozemska

Nizozemska slovi po izredni ravninski pokrajini, mlinih na veter, tulipanih, diamantih, siru, coklah …

Za mnoge pa je tudi pravi magnet zaradi lahke dostopnosti do drog. Mnogo različnih sloves se sliši o tej deželi, a le redki vedo, da je po vrh vsega to tudi ena najčistejših evropskih držav. Majhna državica na severozahodnem delu Evrope je hkrati tudi na samem vrhu po številu prebivalcem glede na njeno velikost. Atraktivna je prav v vsakem letnem času, še najbolj pa izstopa pomlad, ko polja tulipanov, narcis in hijacint prekrivajo širne dele pokrajine. 
Vsebina
Na Nizozemsko lahko odpotujete kar iz domačega letališča ali pa letališč naših sosed za zelo ugodno ceno. Z manjšo srečo je lahko cena letalske karte samo 50 €.  Prav tako pa mnogi odpotujejo kar z osebnim avtomobilom, vlakom ali avtobusom. 

Atraktivni Amsterdam in moderno mesto Rotterdam

Amsterdam je daleč naokoli zelo poznano mesto, ki je v vseh letnih časih polno turistov. Nekateri mu zaradi mnogih vodnih kanalov pravijo tudi Severne Benetke. Turisti se na ogled mesta običajno podajajo kar peš ali pa s turističnimi ladjicami. Sicer pa je precej zanimiva tudi vožnja s kolesi in na takšen način spoznavanje nizozemskega glavnega mesta. Nizozemska velja za deželo, kjer je izjemno veliko kolesarjev, tako da se posledično kolesarjenja poslužujejo tudi turisti. Kolesarjenje je celo tako popularno, da ljudje kolesarijo tudi pozimi, v dežju, vetru, mrazu, skratka ob vsakem vremenu. Mesto je kolesarjem tudi zelo prijazno, saj so urejene kolesarske steze, v križiščih pa imajo kolesarji celo prednost. Ker pa pogosto pride tudi do kraj koles, so za to uredili posebna parkirišča, ki so celo pod videonadzorom. Amsterdam navdušuje s pestro ponudbo muzejev ter ostalih znamenitosti. Eden najbolj priljubljenih muzejev je zagotovo hiša Anne Frank, deklice, o kateri smo mnogi brali ali gledali film. Za sprostitev se mnogi usedejo na tla ali klopco v samem strogem centru ob trgu Dam, kjer se nahaja tudi Kraljeva palača, v neposredni bližini pa je tudi muzej voščenih lutk. Seveda brez znane četrti rdečih lučk in kavarn pač ne gre. In ravno slednji so velik razlog za tako veliko prepoznavnost mesta. A žal še tako poznane lokale, v katerih je mogoče kupiti in uživati marihuano, sedaj že čakajo nove omejitve. Menda bo dovoljena prodaja marihuane le z vsebnostjo THC do 15 %. Posledično legalizaciji marihuane so se tam precej hitro razširile tudi preostale nedovoljene droge. Zavedajo pa se, da bo zaradi tega tudi upad turizma. 
 
Rotterdam velja za drugo največje Nizozemsko mesto in je zelo poznano tudi po pristanišču, ki velja za eno najbolj zasedenih pristanišč na svetu. Že v srednjem veku je veljal za cvetoče trgovsko središče, kar se je ohranilo vse do danes. Mnogi stari običaji, povezani s trgovino, so se ohranili, tako nekoč najbolj cenjeno fajanso na svetu izdelujejo še danes in to celo po starih vzorcih. Ohranjeno je tudi arhitekturno bogastvo iz časov, ko je tam še delovala znana delftska slikarska šola. 
 
V obeh mestih pa kar mrgoli možnosti za prenočišča. Največ različnih popotnikov lahko seveda spoznate v hostlih, zato priporočam prenočišča v Amsterdamskih hostlih: Hostel Stayokay Amsterdam VondelparkHostel Stayokay Amsterdam ZeeburgHostel Stayokay Amsterdam Stadsdoelen in Youth Hostel Rotterdam

Pomanjkanje prostora 

Nizozemska velja za zelo gosto naseljeno državo, saj na vsak kvadratni meter pride kar več kot 360 ljudi. Tudi delež prebivalcev v mestu je izjemno velik. Mnogi se selijo v mesta ali pa so nekdanje podeželje tako naselili, da je tisti tipični podeželski način življenja skoraj izginil. Ker sta se zaradi ugodne lege obmorskih mest trgovina in posledično temu ladijski promet tako razvila, so mnoga mesta močno narasla in se danes med seboj celo stikajo. Sredi mestnih središč pa je tu in tam moč videti tudi ozemlje za kmetovanje. Ker zaradi velike naseljenosti Nizozemcem primanjkuje prostora za življenje in predvsem kmetijstvo, so enostavno začeli izsuševati morje in so tako pridobili zemljo. To je tudi ena izmed zelo pomembnih znamenitosti dežele. Napori raznih domačinov, od inženirjev, preprostih delavcev, kmetov do domiselnih iznajditeljev, ki so se borili z kopanjem jarkov, delanjem nasipov so uspeli osušiti velik del ozemlja Nizozemske. Kjer so se nekoč razprostirala močvirja, so nastali tisoči hektari rodovitne zemlje. Ker so ugotovili, da jim gre pridobivanje nove zemlje dobro od rok, s tem še danes nadaljujejo. Ob obalah zaradi valovanja in peščenih sipin skrbno varujejo zemljo z čvrstimi nasipi. Nasipi so deloma porasli z travo in grmičevjem, ki s koreninami utrjujejo tla in tako preprečujejo odnašanje zemlje. Polderji, kot pravijo poljem z nasipi ležijo pod morsko gladino in je zaradi tega potrebno celotno leto umetno uravnavati gladino podtalnice. Za to so včasih uporabljali mline na veter, a danes ostajajo v večini še samo za turistične namene. Mline so v sodobnem času nadomestile električne črpalke. 
 
Potovanje na Nizozemsko je že nekaj časa popularno predvsem pri mlajši populaciji. Sicer pa izjemno fotogenična dežela uresniči želje mnogih. Tulipani kraljujejo na poljih, med katerimi monotonost presekajo mlini na veter in kanali, kmetije ponujajo odličen domači sir in ročno izdelane cokle, svetovljanska mesta vabijo obiskovalce s svojimi zanimivostmi … Še najbolj izstopa Amsterdam, kjer iz kavarn prihaja vonj po marihuani, skoraj povsem gola dekleta pa se razkazujejo v izložbah četrti rdečih lučk. Nizozemska je dežela brez predsodkov, ki se jo splača obiskat.

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava