Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Razgledne gore na avstrijski strani Karavank

Avstrija je ena najlepših držav sveta za hribolazce. Nudi nešteto možnosti za hojo v hribe in za ostale športne aktivnosti v naravi. Čista, varna in dostopna narava je razlog, da tja zahajamo tudi mnogi ljubitelji gora iz Slovenije. 

Vsebina

Karavanke

Karavanke veljajo za najdaljše slovensko gorovje, saj v dolžino merijo kar 120 km. Meja med Slovenijo in Avstrijo poteka po grebenu in tako tudi najvišji vrh Karavank, Stol (2236 m), leži v obeh državah. Čez gorovje potekata dva pomembna prelaza, Jezersko in Ljubelj. Že v zgodovini sta veljala za pomembni trgovski poti. Ljubelj pa velja tudi za enega prvih cestnih prelazov v Evropi. Pod Karavankami poteka znan avtocestni predor, ki mnogo skrajša pot v Avstrijo. Razgledne vrhove spremljajo premnoge planinske koče in označene pohodne poti. Pohodniki imajo tako ogromno možnosti, vrh pa pohodnike privlači predvsem zaradi prelepega razgleda na velik del ozemlja obeh držav. Karavanke imajo nekaj vrhov, ki se nahajajo samo v Sloveniji in tudi samo v Avstriji, večina pa jih ima dvojezična imena. Mnogim pohodnikom iz Slovenije pa avstrijski vrhovi le niso povsem znani. 

Freiberg ali Setiče

Osamelec onkraj meja je ena najlepših gor na avstrijski strani Karavank. Je izredno razgledna gora z nekaj manj kot 2000 metri nadmorske višine, po dolžini hoje pa je ena bolj zahtevnih. Najkrajša pot traja dve uri in pol, v tem času pa  pohodniki naredijo nekaj preko 900 metrov višinske razlike. Avstrijci imajo mnogo gozdnih cest zaprtih za promet. Namenjene so le kmetijam in gozdnim delavcem. Tako je tudi tukaj. Gozdna cesta sicer vodi do lovske koče, ki je dobro uro pod vrhom, a se po njej ni dovoljeno voziti. Tisti, ki so bili na tem izredno lepem vrhu pravijo, da je na planotastem vršnem delu kot iz pravljice. Nizka mehka trava, stoletni macesni ter tu in tam kakšen star borovec. Razgled se razprostira na vse strani. Še posebej čudovit je pogled na greben Košute, ki se zdi tako blizu, kot bi bila na dlani. Četudi je pot strma in dokaj dolga, je na vrhu definitivno poplačan ves trud. 

Obir in njegove znamenitosti

Gorski masiv Obir velja za enega najbolj poznanih na avstrijskem delu Karavank. Nam najbolj priljubljen in obiskan je definitivno vrh Ojsterc z 2139 metri nadmorske višine. Pod vrhom se nahaja znana planinska koča Eisenkappler Hütte, do katere se je s plačilom cestnine možno pripeljati. Koča velja za glavno izhodišče, da se pohodniki povzpnejo na druge vrhove Obirja. Nezahtevne poti so primerne prav za vse ljubitelje pohodništva. Poznana je naravoslovna učna pot, ki je dobro označena. Nekdaj so bili na Obirju aktivni rudniki svinca, danes pa so tam le še zapuščeni rovi, ki jih v primeru slabega vremena izkoriščajo za zavetišča. Iz vrhov se ob lepem vremenu razprostira lep razgled celo na Visoke Ture. V gorskem masivu pa niso le lepi vrhovi, temveč je izredno zanimivo tudi podzemlje. Tam se nahaja znana turistična jama Obirska jama pa tudi Obirski slap in Podkanjski slap. Za turizem lepo in privlačno je tudi akumulacijsko Borovniško jezero. Na svoj račun pridejo tudi ljubitelji rastlin, saj na pobočjih Obirja raste obirski grobeljnik. 

Ostali vrhovi

Za hribolazce, plezalce, alpiniste, turne smučarje in druge je v tem predelu še mnogo izzivov. Vrhov je toliko, da jih vseh najverjetneje ne bo moč obiskati. Vmes pa so za oddih na voljo tudi premnoga jezera, kjer se lahko osvežimo s kopanjem. Avstrija slovi po izredno dobro razvitem turizmu, kar je mogoče opaziti tudi v tem predelu Karavank in v celoti spada pod avstrijsko Koroško. 
 
Karavanke na Avstrijski strani se razprostirajo vse do Beljaka. Ker je tudi mesto samo po sebi zelo zanimivo, saj nudi tako od pestre zgodovine do mnogih ostalih aktivnosti, priporočam prenočitev v tamkajšnjem hostlu Villach. Od tod se lahko podajate na enodnevne ture po Karavankah, ki vam bodo postregle s čudovitimi razgledi v vseh letnih časih ter ostalimi zanimivostmi. 

Sorodni članki

Rezervirajte oglede, zanimivosti in znamenitosti 10% ceneje

Prijava