Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Dežela nenavadnih zakonov

Vsebina
Utah je dežela nenavadnih zakonov, čudovite pokrajine in raznolikih nacionalnih parkov, na videz neskončno dolgih cest in znamenitega mesta Salt Lake City. Utah je zvezdna država v ZDA, ki leži na zahodu. Na jugu meji z Arizono, na vzhodu s Coloradom, z Wyomingom na severovzhodu, z Idahom na severu in Nevado na zahodu.  Država je poznana predvsem po svoji pokrajinski raznolikosti, med katerimi lahko izpostavimo izsušene puščave, rdeče skale najrazličnejših oblik, peščene sipine, na drugi strani pa celo borove gozdove, hribe ter jezera. Ker je v velikem delu država zaradi puste pokrajine precej neprijazna za življenje, živi skoraj 80 % prebivalstva v predelu glavnega mesta Salt Lake City. Močno jo je zaznamovala vera, ki ima vpliv tudi na pogosto težko razumljive zakone. Za potovanje po državi je najbolje najeti osebni avtomobil ali motor, le tako se da zelo enostavno potovati. Sicer je urejen tudi javni prevoz, vendar pri tem ni takšne svobode kot pri avtomobilu ali motorju. Cene letalskih kart v ZDA so zadnje čase precej nizke, ponudba prevoznikov do različnih lokacij pa je prav tako pestra.Nenavadni zakoni
Država Utah ima nekaj precej nenavadnih zakonov. Ker je večina prebivalstva pod močnim vplivom vere, se to pozna tudi pri določenih zakonih. Prištevajo se k Cerkvi Jezusa Kristusa in sicer natančneje mormonom. V ljudstvu je vidna močna vloga cerkve, predvsem pri restrikcijah alkohola in igralništva. Precej so omejeni mladi, ki so si želeli zabave. Še ne dolgo nazaj so sprejeli zakon, da lahko polnoletne osebe alkoholne pijače naročajo kjerkoli, torej v barih, pubih, restavracijah itd. Vsem ostalim državam v ZDA je bilo samoumevno, da si lahko kjerkoli, kdajkoli in kdorkoli izmed polnoletnih oseb naroči alkohol. Le v Utahu je bila zgodba drugačna. Pred tem zakonom so si lahko alkohol naročili samo tisti, ki so bili po Utaški mormonski ustavi člani tako imenovanega zasebnega kluba. Poleg tega nenavadnega zakona pa obstaja še kar nekaj drugih, ki so prav tako neobičajni. Vezano na alkohol obstaja še nekaj zakonov in sicer, da se alkohol med izrednimi razmerami ne sme prodajati, da posamezniki ne smejo imeti piva v embalažah večjih od dveh litrov, razen če gre za trgovca, da je nezakonito prodajati pijače z več kot 3,2 promila alkohola… Poleg zakonov vezanih na alkohol pa obstaja še nekaj nevsakdanjih zakonov. Neskladno z zakonom je loviti ribe s konja, nepitje mleka je prav tako nezakonito, dovoljeno je imeti jedrsko orožje, nezakonito pa ga je sprožiti, ptice imajo prednost, četudi gre za avtocesto, pod zločin celo prištevajo, če stopate po razpokah med tlakovci na robu avtoceste, prepovedano je spolno občevanje na zadnjih sedežih rešilca, če se ta odziva na nujni klic, mož je odgovoren za vsako kaznivo dejanje, ki ga je povzročila njegova žena, če je bil on zraven. Zvečer morate ob vstopu v trgovino z živili imeti s seboj osebni dokument. Seveda pa lahko za nespoštovanje zakonov prejmete kazen. Tako tudi za metanje snežnih kep, za kar boste odšteli 50 dolarjev. Vse kazni pa niso samo denarne, ampak morda za mnoge še huje. Če vas zalotijo ob spolnem občevanju v rešilcu, ki se odziva na nujni klic, bodo moškega izpustili, žensko pa kaznovali in njeno ime objavili v časniku. Nekateri izmed zakonov se uporabljajo samo lokalno, večina pa velja po vsej državi. Ozemlje, kjer so včasih živeli Indijanci in kavbojci
Pred prihodom evropskih raziskovalcev, so na tem ozemlju živela plemena, ki smo jih poimenovali Indijanci.  Večina teh plemen je živela v gorah, kjer so si izkopavali domove ali pa gradili slamante hiše. Najbolj znana indijanska skupnost se je imenovala Navajo, v regijo pa so prišli okoli 18. stoletja. Pleme Navajo obstaja še danes, vendar njihovo življenje ni več takšno, kot nam je poznano iz indijanskih filmov. Živijo povsem sodobno življenje. Moja želja, kot verjetno tudi želja mnogih popotnikov je bila, da bi del njihovega nekdanjega življenja videla na lastne oči. Pa četudi bi to šlo čisto v turistične namene. Žal sem uspela videti le nekaj muzejev na prostem, ki so bili bolj zgodovinsko povezani s kavbojci, vendar brez vključene kakršnekoli osebe, ogledala sem si lahko le nekaj predmetov iz tistih časov. 


Naravne lepote in slano jezero kot tihi ocean
Lepota ne pozna meja, to drži tudi za lepote Utaških nacionalnih parkov. Med najbolj poznanimi nacionalnimi parki so Bryce Canyon National Park, Arches National Park in Zion National Park. Obisk parkov je možen čez vso leto, saj ima prav vsak letni čas svoj čar. Je pa obisk Ameriških nacionalnih parkov lahko bistveno bolj enostaven od naših. Tipično ameriško življenje narekuje, da je vse poenostavljeno tako, da se ni potrebno preveč gibati. In to je vidno tudi pri obisku nacionalnih parkov, saj se lahko prav v vsakega pripelje z avtomobilom. Tisti bolj leni lahko fotografirajo in opazujejo lepote tudi kar iz avtomobila, še izstopiti jim ni potrebno. Lepo urejene poti in odstavne pasove imajo takorekoč v večini predelov, ki so zanimivi za turiste, da se le ti ne rabijo kaj preveč pretegniti. Prav vsak izmed navedenih parkov je izjemno zanimiv za ogled, a na meni je največji vtis pustil sicer malo manj opevan Dead Horse park. Skozi omenjen park teče znana reka Colorado. Legenda pravi, da naj bi v tem predelu poginilo precej konjev in ravno po tem tudi ime parka. Pogled v sotesko, kjer se ostro vije velika reka je zares fascinanten. Človek bi kar stal in opazoval te puste, a po drugi strani izjemno zanimive skale in vijugasto reko. Danes Utah razpolaga s 43 parki, kar skupaj znaša kar 95.000 hektarjev. Naravne lepote pa so še toliko bolj zanimive, če se združijo še s kakšnimi doživetji. Ravno tam so se odvijale ene izmed najbolj opevanih olimpijskih iger. Leta 2002 je Salt Lake City gostil zimske olimpijske igre. To je tudi spodbudilo razvoj mesta, največ pa je pridobil turizem. Tako danes Utahu pravijo tudi, da je dom svetovno znanih smučičš, ki se nahajajo v gorovju na severu države. 

Eden precej nenavadnih nacionalnih parkov v primerjavi z večino ostalih pa je nastal na otoku na slanem jezeru. Ko so prišli raziskovalci na ozemlje Utaha in kasneje naleteli na slano jezero, je eden izmed vodij bil prepričan, da so že prišli do Tihega oceana. A se je seveda motil. Naleteli so na veliko slano jezero, katerega ni moč videti konca. Poleg tega pa je presenetljiva tudi njegova slanost. Po odkritju jezera se je začelo priseljevanje v ta okoliš. Trgovci so se na poti iz vzhoda na zahod tukaj ustavljali in mnogi tudi ostali. Mormoni so tudi kmalu odkrili ta prostor in ga obrnili sebi v prid, saj so menili, da je odmaknjen prostor primeren za razvijanje njihove vere brez motenj. Tako je ob jezeru nastalo mesto Salt Lake City. Utah je dežela, za katero bi morda mnogi dejali, da je njena pokrajina preveč enolična. Res je, da se pokrajina zelo počasi spreminja, sloh če se potuje naokoli po deželi in se vozi po ravnih, na videz neskončno dolgih cestah. Včasih so tudi po več urah vožnje ob cesti še kar rdeče skale raznih oblik, ki so morda za nekoga zares enolične. Po več prevoženih kilometrov je tudi tukaj vidna sprememba narave. Katerikoli letni čas je primeren za obisk Utaha, tako zima z nizkimi temperaturami kot poletje z včasih skoraj nevzdržno vročino. Nacionalne parke, kar je definitivno največja zanimivost, je možno obiskati kadarkoli. Ne pa samo, da je Utah turistično vedno bolj močan, privlačen je tudi za življenje. Ameriške raziskave so pokazale, da je Utah najhitreje rastoča država v ZDA, kar je danes razlog za veliko priseljevanje v državo. 


Sorodni članki

Prijava