Rezervirajte hostel pri nas ter se izognite višji ceni zaradi provizij posrednikov.

Pravljična Izola

Vsebina
Vroč, sončen julijski konec tedna sva s fantom odločila preživeti na morju. Pot naju je zanesla v Izolo. Ob prihodu v to pravljično mestece sva bila prijetno presenečena. Izolo sva oba zelo slabo poznala. Iskreneje povedano – je sploh nisva poznala. Kakor večina Slovencev. Vsi dobro poznamo pristaniški Koper, Piran s Tartinijevim trgom in 'turistično prenapihnjen' Portorož. Slovenska obala pa ponuja še veliko lep(š)ih mest, ki jim nehote s slabo poznanostjo delamo veliko krivico. 
 
Izola - Mirko Sotgiu; www.izola.eu
 
Izola je malo, a nadvse prijetno mesto na slovenski obali. Staro mestno jedro z visokimi kamnitimi hišami, zgrajenimi tesno ena ob drugi, in ozkimi uličicami pričara srednjeveški čas. Ko že misliš, da iz ulice, v kateri si, ni izhoda in da ta nikamor ne vodi, te pot pripelje v drugo ulico. Kot labirint. Mesto hitro osvojiš. Prehodiš ga lahko v dobri uri, a da začutiš življenje Primorcev in čare mesta, potrebuješ malo dlje. Lepo urejene poti in številne klopce te vabijo, da posedeš na njih, zadihaš morski zrak in se prepustiš primorskemu življenju. Prav tako v mestu na manjka dehtečih, cvetlic pisanih parkov. Zame najlepši park je v središču mesta, posvečen znanemu izolskemu kartografu in raziskovalcu Pietru Coppu, ki nudi obiskovalcem počitek v prijetni senci mogočnih platan in pogled na glavno mestno ulico, domačini pa sem zahajajo zaradi druženja in klepeta.
 
Izola - Jeraša, www.izola.eu
 
Midva sva se primorskemu načinu življenja prepustila za tri dni in priznam – lahko bi trajalo dlje. Na Primorskem hitro ugotoviš, da čas tukaj teče počasneje. Primorci res znajo uživati življenje – ob dobri hrani in kapljici se jim nikamor ne mudi. Čez dan ljudje večinoma počivajo, se sončijo, plavajo v morju ali se skrivajo v senci. Največja gneča je brez dvoma na plaži. Sončenju in kopanju je namenjena cela obala. Ob svetilniku je lepo urejena plaža s kamenčki, primerna za mlade družine. Za ljubitelje senc se najde prostor pod borovci. Malo naprej je betonska plaža z bazenom, namenjena invalidom, posebej pa je urejena še plaža za slepe in slabovidne. Ob pečini imajo svojo plažo tudi štirinožni prijateljčki.  
 
Izola - Jeraša, www.izola.eu
 
Ob večerih se razživi mestno središče, kjer se v lokalih ob marini tre ljudi, da komaj dobiš kakšno prosto mizo in koktejl, o katerem sanjaš že ves dan. Čez dan mirno parkirišče ob marini se zvečer spremeni v zabaviščni park, ki navdušuje otroke, malo manj pa starše, katerih denarnica se hitro prazni. Terase restavracij so polne, vonj morskih sadežev, rib in hobotnice v solati pa boža nosne brbončice in povzroča občutek lakote. V poletnem času vsak konec tedna v Izoli poskrbijo za dogajanje. Bodisi na Manziolijevem trgu poteka džez koncert bodisi se s prireditvenega prostora pred Trgom republike slišijo zvoki narodno-zabavne glasbe ali iz parka Pietro Coppo odmevajo akordi raznih gostujočih orkestrov, ki vsako poletno nedeljo popestrijo dogajanje v okviru projekta Poletne godbe.
 
Izola - Jeraša, www.izola.eu
 
Središče Izole s starim, mestnim jedrom leži na nekdanjem otoku, ki so ga v 19. stoletju z nasipanjem povezali z bližnjim kopnim. Od tod tudi ime mesta, saj »isola« v italijanščini pomeni otok. V 19. stoletju so v mestu postavili tri tovarne za konzerviranje rib. Tako je bila v preteklih dveh stoletjih Izola najbolj bogato, razvijajoče se mesto na obali, ki je – v nasprotju s Piranom in Koprom, ki ju je zajela gospodarska kriza, – cvetelo in zaposlovalo dva tisoč ljudi. Povojni gospodarski dvig Izole je temeljil na industriji igrač, živilski industriji, ladjedelništvu in turizmu. Na obali je potekala industrija, vlogo stanovanjske mestne četrti pa je opravljalo naselje Jagodje. Zgodovinskemu sprehodu skozi Izolo lahko sledite v Muzeju Paranzana Izola, kjer si lahko ogledate stalno razstavo ladijskih modelov in Paranzane, nekdanje ozkotirne železniške proge, ki je na začetku prejšnjega stoletja povezovala Trst s Porečem. Vstopnina znaša 2,5 EUR, za študente pa 2 EUR. Vredno ogleda! 
 
 
Otroci čez dan uživajo na plaži ob svetilniku, ob večerih pa odvečno energijo sproščajo v zabaviščnem parku. Upokojenci večinoma zahajajo v hotel Delfin, ki ima svoj bazen, ob večerih pa na terasi zaigrajo lokalni glasbeniki in poskrbijo, da se pete zavrtijo. Kaj pa mladina? Za večerno dogajanje mladih je poskrbljeno v dveh lokalih – v Hangerju, nekoliko odmaknjenem lokalu od središča mesta, kjer potekajo nastopi glasbenih skupin in stand up komedije, in v Placu pod Belvederjem. Do slednega se boste morali sprehoditi ob obali Simonovega zaliva. Res, da je pot nekoliko daljša (20 minut hoje), a se splača. Nova, lepo urejena in razsvetljena pot ob obali vodi do sanjskega prostora, kjer lahko mladi uživajo, ne da bi kogarkoli motili. V objemu morja, pod milim nebom se nahaja prijeten lokal s čajnimi svečkami na mizah, DJ-em, ki pod drevesom rola nov komad, reflektorji, ki ustvarjajo pisane žaromete, in mladimi, ki uživajo na amfiteatru podobnem travniku. Odlična akustika in dober žur zagotovljena. Vsekakor priporočam!
 
Izola - Jeraša, www.izola.eu
 
V eni izmed številnih uličic v starem, mestnem jedru se nahaja zelo lep, modern hostel Alieti. Popolnoma nov in urejen hostel v štirih nadstropjih nudi 25 ležišč. Prijetnost in domačnost sta hostlovi glavni vrlini. Gre za manjši hostel, ki je verjetno ravno zaradi tega toliko bolj domač in prijeten. V pritličju so kuhinja z jedilnico oziroma skupni prostor, terasa in toaletni prostor. V prvem in drugem nadstropju sta klimatizirani sobi s 4 in 6 ležišči ter kopalnici. V mansardi je skupna soba s 5 ležišči. Prihodi v hostel so možni v času obratovanja recepcije, to je med 8. in 11. uro dopoldne in med 17. in 19. uro popoldne. Več informacij o čudovitem hostlu, ki je najlepši hostel, kar sem jih obiskala, si lahko preberete v članku z naslovom Ko te zapelje hostel Alieti.

Sorodni članki

Prijava